رییس جمهوری با بیان اینکه امروز به آینده کشور، اقتصاد، مسایل اجتماعی و امنیت ملی کشور بسیار امیدوارتر هستم، اظهار داشت: توفیق ما در برجام لطف ۱+۵ نبود با ایستادگی مردم و هدایت های رهبری این توفیق در برجام حاصل شد.
[روحانی:توفیق ما در برجام لطف ۱+۵ نبود/برجام تسهیل کننده اقتصاد مقاومتی است]
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در گفت و گوی زنده تلویزیونی سه شنبه شب با مردم افزود: از عید نوروز امسال که اکنون چهار ماه می گذرد و وارد ماه پنجم شده ایم، وعده من به مردم این بود که امسال سال بهتری خواهد بود و امروز نسبت به روز اول فروردین ۹۵ بسیار امیدوار تر هستم.
رییس جمهوری اظهار داشت: سال ۹۴، دولت با مشکلات بسیاری مواجه بود، غیر از موضوع مذاکرات که با فراز و نشیب هایی توام بود و اجرای برجام در ۲۶ دی ماه ۹۴ آغاز شد، سالی بود که به خاطر کاهش شدید و بی سابقه قیمت نفت فشارهای اقتصادی به مردم وارد شد. بسیار امیدوار بودم که از آغاز امسال که سال گشایش ها باشد و هر روز که پیش می رویم با همت و کمک مردم و تلاش، کوشش و همدلی دولت و ملت و هماهنگی با سایر قوا قدم های موثری برای سربلندی و رفاه مردم برداریم.
** ۱۲مرداد برای من روز بسیار خاطره انگیزی است
رئیس جمهوری روز ۱۲ مرداد را روزی بسیار خاطره انگیزی برای خود دانست و گفت: روزی که حکم تنفیذ آرای مردم را از دست مقام معظم رهبری گرفتم. امیدوارم ملت ما مثل همیشه شاد و امیدوار و آماده برای آبادنی بیشتر کشور باشند.
روحانی افزود: سلام می کنم خدمت همه هموطنان عزیزم در سراسر کشور و همه ایرانیانی که مستمع این گفت و گو هستند. برای من جای بسیار خوشبختی است که امشب میهمان منزل عزیزانمان در سراسر کشور باشیم و نکاتی را در محضرشان عرض کنیم؛ آن هم در روزی که روز ۱۲ مرداد است و ۱۲ مرداد برای من روز بسیار خاطره انگیزی است.
مجری این نشست با اشاره به آخرین گفت و گوی تلویزیونی رئیس جمهوری که در ۶ ماه گذشته انجام شد، این فاصله را زیاد دانست و از در عین حال درباره وعده های رئیس جمهوری در آغاز سال نخست پرسید.
رئیس دولت یازدهم ادامه داد: از این که باید در مقاطع بسیار کوتاهتری من در محضر مردم و در حضور ملت بزرگ ایران گزارش کار را ارائه کنم و یک مقدار این دفعه فاصله طولانی شده جای تاسف است، باید در فواصل بعدی این را جبران کنیم و در مدت های کوتاه تری بتوانیم با مردم گفت و گو داشته باشیم.
روحانی اضافه کرد: از عید نوروز امسال که بیش از ۴ ماه می گذرد، وارد ماه پنجم شدیم وعده من به مردم این بود که امسال سال بهتری خواهد بود به دلیل این که در سال ۹۴ دولت با مشکلات زیادی مواجه بود.
وی تصریح کرد: غیر از مساله مذاکرات که با فراز و نشیب توام بود و در واقع پایان سال یعنی در ۲۶ دی ماه ۹۴ بود که اجرای برجام شروع شد؛ علاوه بر این سالی بود که به دلیل کاهش شدید و بی سابقه قیمت نقت فشارهای اقتصادی هم برای مردم ما بود.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: من از آغاز سال بسیار امیدوار بودم که امسال سال گشایش ها باشد. هر روز که پیش می رویم با همت و کمک مردم و با تلاش، کوشش و پیگیری دولت و ملت و با همدلی با یکدیگر و هماهنگی با سایر قوا بتوانیم قدم های موثری برای سربلندی ملت و رفاه مردم برداریم.
**نشانه های رشد اقتصادی کشور در سال ۹۵
روحانی همچنین درباره هدف گذاری برای رسیدن به رشد ۵ درصدی در سال جاری نیز گفت: من بسیار امیدوارم که امسال به هدف رشد پنج درصدی دست پیدا کنیم. علامت ها هم در همین آغاز سال همین را به ما می گوید.
وی توضیح داد: در طول چهار ماه گذشته رشد مصرف برق ما در بخش صنعتی بیشتر از سه-چهار ماهه اول سال گذشته است. همیشه مصرف برق در بحش صنعتی البته علامتی برای ما است، برای رشد صنعتی، رشد در کشاورزی، فعالترند و بیشتر برق مصرف می شود.
رئیس دولت تدبیر و امید افزود: ما در سال ۹۳این تجربه را داشتیم، به همان نسبتی که رشد برق داشتیم باید به رشد اقتصادی می رسیدیم. در این سه – چهار ماه هم ۴٫۲ رشد مصرف برق در بخش صنعت داریم و این علامت اولیه است که ما امسال در مسیر رشد و حرکت به سمت توسعه هستیم.
روحانی ادامه داد: رشد آمار بیمه شدگان در سه – چهار ماه اول امسال توسط تامین اجتماعی هم نشان می دهد که در این مسیر حرکت می کنیم. آماری که آنها به ما می دهند نشان می دهد که حدود ۴۶۱ هزار نفر تعداد بیمه شدگان در تامین اجتماعی بیش از سال گذشته است و این علامت است که حرکت رو به سمت جلو است.
وی اضافه کرد: علاوه بر این در صادرات غیر نفتی یک حرکت بسیار خوبی را شاهد هستیم. در سال ۱۳۸۸ ارزش کل صادرات ما البته این مربوط به چهار ماه نخست است، صادرات ما ۵٫۹ و واردات ما ۱۵٫۷ میلیارد دلار بوده است،.
رئیس جمهوری یادآور شد: در سال ۸۹ صادرات ما ۸ و واردات ما ۱۹ بود، در سال ۹۰ نیز صادرات ما ۱۰٫۳ و واردات ما ۱۸٫۶، در سال ۹۱ صادرات ۱۰٫۱ و واردات ۱۷٫۵ بوده، د ر سال ۹۲، ۱۰٫۴ صادرات و ۱۳ واردات، در سال ۹۳ ، ۱۱٫۳ صادرات و ۱۷٫۳ واردات بوده است.
روحانی افزود: در سال ۹۴ در این مدت ۱۱ میلیارد صادرات و ۱۳٫۹ واردات بوده و در چهار ماه امسال صادرات غیر نفتی ما ۱۳٫۴ هست و واردات ما ۱۲٫۹ است.
وی خاطرنشان کرد: اولا صادرات بر واردات پیشی گرفته است و این معنایش این نیست که همیشه واردات بد است؛ واردات مصرفی بد است؛ اگر تولید داخلی داشته باشیم خیلی بد است.
**افزایش صادرات نفت خام و میعانات از آثار برجام است/ تداوم جدیت دولت در مبارزه با قاچاق
رییس جمهوری همچنین به موضوع برجام و آثار آن اشاره کرد و گفت: افزایش صادرات نفت خام و میعانات از جمله آثار برجام بوده که پس از اجرای آن شاهد بودیم.
روحانی با بیان این که خوشبختانه در سال گذشته صادرات بر واردات در بخش صادرات غیرنفتی پیشی گرفت، افزود: در چهار ماه اول امسال نیز این رشد را داریم، سال گذشته رشد صادرات ۱۱ درصد بوده که امسال به ۱۳٫۴رسیده است.
وی ادامه داد: این علامتی است برای اینکه مسیر امسال، مسیر حرکت به سمت یک حرکت مثبت اقتصادی است.
رئیس دولت تدبیر و امید در پاسخ به این سوال که خوشبختانه در سال های اخیر مبارزه خوبی با قاچاق انجام شده است، آیا در آمارهای ارائه شده مبنی بر رشد اقتصادی، قاچاق هم لحاظ شده است یا خیر؟ گفت: آمار، مربوط به گمرک ایران است بنابراین قاچاق در این آمار نیست.
روحانی افزود: آماری که اخیرا به دست من داده شد، خوشبختانه در یک سال گذشته قاچاق کاهش قابل ملاحظه ای پیدا کرده است. یعنی از ۲۵ میلیارد دلاری که گفته می شود، در حال حاضر به ۱۵ میلیارد رسیده، یعنی ۱۰ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: برای این کار باید همه دست به دست هم دهیم، خوشبختانه گمرکات تجهیزاتی خوبی پیدا می کند برای اینکه کشفیات افزایش یابد.
**همه قوا در مبارزه با قاچاق دست به دست هم دهند
رئیس جمهوری با تاکید بر این که نیروهای مرزبانی باید بیشتر تلاش کنند، اضافه کرد: زمانی که ما به سمت دولت الکترونیک حرکت کنیم، مسلما می توانیم بهتر با مساله قاچاق مبارزه کنیم.
روحانی تصریح کرد: در کل، مبارزه با قاچاق برای ما بسیار اهمیت دارد؛ حتی برای رونق اقتصادی ما دارای اهمیت است چون اگر کالای قاچاق وارد کشور شود این مسلما با تولید کالا در داخل کشور در تضاد است، بنابراین دولت به جد در مبارزه با قاچاق راهش را ادامه می دهد.
روحانی افزود: دولت در یکسال گذشته در این زمینه بسیار موفق بوده و ما این راه را ادامه می دهیم، رهبر معظم انقلاب نیز همواره بر مساله مبارزه قاطع با قاچاق تاکید می کنند.
وی ادامه داد: البته در بحث مبارزه با قاچاق همه قوا باید دست در دست هم دهند، نیروهای مسلح نیز باید در این زمینه به ما کمک کنند.
**۱+۵ اهمال هایی در اجرای برجام دارد
رئیس شورای عالی امنیت ملی همچنین درباره نقض عهدها و دو صدایی از آمریکایی ها و غربی ها و این که برجام به کجا رسیده و میوه آن چه زمانی چیده می شود؟ گفت: ما وقتی در برابر طرف خارجی قرار می گیریم و صحبت می کنیم یکجور باید حرف بزنیم یعنی کمبودها،کم کاری ها، کاستی ها و اهمال آن ها را باید به رخ آن ها بکشیم و وقتی با مردم خودمان صحبت می کنیم این طرف قصه را نیز باید برای مردم توضیح دهیم.
روحانی افزود: البته ۱+۵ اهمال هایی در اجرای برجام دارد اما در عین حال برجام یک فضای بسیار خوبی را برای کشور به خصوص اقتصاد کشور به وجود آورده است.
وی ادامه داد: من در این جا باید از همه کارکنان صنعت نفت و از همه مدیران و مسوولان نفت سپاسگزاری و تشکر کنم که چند ماه بعد از برجام کاری کردند که حتی دیگران نیز دچار تعجب شدند که چطور ما در یک زمان کوتاهی توانستیم تولید نفت را بالا ببریم و در صادرات نفت خام و میعانات حرکتی را در پیش بگیریم و تقریبا به شرایط مشابه قبل از تحریم برسیم.
رییس جمهوری گفت: وقتی یک چاه برای مدتی بسته است هنگامی که می خواهد دوباره فعال شود، فعالیت ها و مقدمات و مخارج خیلی زیادی را نیاز دارد اما این آمادگی از قبل از روز اجرای برجام در دولت ایجاد شده بود و به حق کارکنان صنعت نفت تلاش بسیار خوبی انجام دادند و امروز ما با یک آمار و ارقام بسیار خوبی مواجه هستیم.
**تولید نفت خام و میعانات گازی از سه میلیون و ۲۵۰ هزار به چهار میلیون و ۱۲۴ هزار بشکه رسیده است
روحانی با اشاره وضعیت صنعت نفت در طول این مدت چندماه و چگونگی دستیابی به پیشرفت های قابل ملاحظه اظهارداشت: پیش از برجام یعنی در ۱۰ ماهه نخست سال ۹۴ شرایط ما به این گونه بوده که مجموعه تولید نفت خام و میعانات گازی سه میلیون و ۲۵۰ هزار و صادرات یک میلیون و ۳۴۸ هزار بوده است که در چهار ماهه سال ۹۵ تولید چهار میلیون و ۱۲۴ هزار بشکه در روز و صادرات دو میلیون و ۳۸۲ هزار بشکه در روز بوده است.
وی ادامه داد: در تیرماه آمار به این صورت است که تولید نفت خام و میعانات چهار میلیون و ۱۵۴ هزار بشکه و صادرات نفت خام و میعانات دو میلیون و ۴۲۸ هزار بشکه است که این نشان می دهد در عرض چند ماه از تولید سه میلیون و ۲۵۰ هزار به چهار میلیون و ۱۵۴ هزار رسیدیم و این یکی از آثار برجام است.
**برجام باعث شد دست ما در فروش نفت و میعانات باز شود/ارتباط بیش از۴۰۰ بانک خارجی با ایران
رئیس جمهوری در ادامه بیان دستاوردهای برجام افزود: یکی از آثار دیگر برجام همانگونه که دیروز در سخنرانی خود در جمع کارکنان صنعت نفت هم گفتم، تنها بحث فروش نفت نیست که ما مثلا یک میلیون بشکه نفت بیشتر بفروشیم بلکه مهم این است تا دیروز قدرت های بزرگ بالای سر ما ایستاده بودند و به ما تحمیل می کردند که از یک میلیون بشکه نفت خام یک بشکه اضافه هم نباید بفروشیم و این را نه تنها به ما تحمیل می کردند بلکه جلوی کشورهایی که می خواستند از ما نفت بخرند هم ایستاده بودند.
روحانی ادامه داد: این یک عزتی برای ماست که نفت را به مقداری که دلمان بخواهد می فروشیم، این علاوه بر مساله اقتصادی از لحاظ سیاسی و از لحاظ ابعاد انقلابی کشور هم مهم است؛ بخش بزرگ انقلاب، استقلال است و بخش بزرگ استقلال این است که ما در اراده و اجرای اراده مان در برابر قدرت های بزرگ بتوانیم ایستادگی کنیم و نگذاریم بر ما تحمیل کنند.
**دسترسی به پول های فروش نفت
رئیس دولت تدبیر و امید تاکید کرد: علاوه بر این که ما در فروش نفت و میعانات دستمان باز شده است ، در دسترسی ما به پول نفت و میعانات هم دستمان باز شده است، اولا در دوران تحریم، کشورهایی که از ما نفت می خریدند برای ما شرایط تعیین می کردند، چون ما مجبور بودیم به چند کشور نفت بفروشیم مثلا می گفتند این مقدار به دلار و این مقدار به پول ملی خودمان باشد، بعد آن پول ملی کشور خودشان را ناچار می شدیم از خودشان کالا بخریم زیرا پول ملی کشور آنان را نمی توانستیم جا به جا کنیم و هم این که تبدیل آن مخارج فراوانی داشت زیرا پولی نبود که همه جای دنیا ارزش مبادلاتی داشته باشد.
وی تاکید کرد: امروز دست ما باز است، به علاوه این که از همان پول اگر می خواستیم استفاده کنیم حداقل ده درصد تا بیست درصد آنان برای استفاده کننده دریافت می کردند مثلا برای حق نقل و انتقال می گرفتند ولی امروز دست ما باز است برای این که بتوانیم از پول های خودمان استفاده کنیم.
**امروز بیش از ۴۰۰ بانک خارجی با ما در ارتباط هستند
رییس جمهوری ادامه داد: وزیر نفت اعلام کرد که هر نفتی را که ما می فروشیم به یورو می فروشیم و می گوییم همین مقدار یورو به حسابی که ما تعیین می کنیم واریز شود. در گذشته این طور نبود؛ زیرا حساب هایی نبود که بخواهیم واریز کنیم، امروز بیش از حدود ۴۰۰ بانک خارجی با ما در ارتباط هستند که آمار آن روز به روز بالاتر می رود و ما پول نفتمان را می توانیم به شعبات خودمان که در خارج داریم، شعبات بانک های مختلف که در خارج داریم که در زمان تحریم فعال نبودند، می توانیم از آنان استفاده کنیم.
روحانی یادآور شد: در دوران برجام یک فرصت خوبی ایجاد شده است؛ این فرصت نه تنها برای فروش نفت و دسترسی به اموال ما بلکه برای مساله بیمه و کشتیرانی ایجاد شده است.
وی افزود: کشتیرانی ما در تحریم بودند، کشتی های بزرگ در بنادر ما پهلو نمی گرفتند بلکه می رفتند و در بنادر کشورهای دیگر و بعد می بایست با لنج، کالاها را حمل کنیم و مخارج اضافه برای ما بود.
**شرایط سخت در صورت نرسیدن به برجام
رئیس جمهوری در پاسخ به این سوال که اگر برجامی در کار نبود و ما روند قبلی را ادامه می دادیم، وضعیت ما در حوزه های مختلف چگونه بود؟ اظهار داشت: اگر شرایط قبل از برجام یعنی قبل از مذاکرات دولت یازدهم و توفیقاتی که بدست آوردیم و در یک مقطعی به یک توافق موقت و بعد به توافق دائم رسیدیم، شرایط این بود که نفت را باید یک میلیون بشکه می فروختیم و نه بیشتر و با مقرراتی که این ها تحمیل کرده بودند به تدریج ۲۰ درصد، ۲۰ درصد این یک میلیون کاهش پیدا می کرد.
روحانی گفت: در آن صورت امروز در شرایطی بودیم که نمی توانستیم نفت را به کشوری صادر کنیم و شرایط دسترسی ما به اموالمان روز به روز سخت تر می شد و کشورها سخت گیری های بیشتری می کردند زیرا ما تنها در نفت تحریم نبودیم بلکه در خودرو ، پتروشیمی، جا به جایی ریال، فلزات گرانبها هم در تحریم بودیم که در همه این ها شرایط سختی برای کشور پیش می آمد.
**برجام سایه شوم تهدید را از بالای سر ما رفع کرد/برجام لطف ۱+۵ نبود
رییس جمهوری با تاکید بر این که برجام سایه شوم تهدید را از بالای سر ما رفع کرد، گفت: آن کاری که انجام داده بودند این بود که دشمنان ما پرونده ما را در فصل هفت به شورای امنیت برده بودند، شش یا هفت قطع نامه علیه ما تصویب کرده بودند تحریم های بسیار شدید بود.
روحانی افزود: هر زمانی ممکن بود کشور ما دچار یک آتش ناخواسته و جنگ ناخواسته شود، این تهدید از سر مردم رفع شد، ایران را به عنوان کشوری در سازمان ملل معرفی کرده بودند که تهدید صلح و امنیت جهانی است این هم در قطعنامه های شورای حکام و سازمان ملل بود و ایران را به عنوان کشوری معرفی کردند که صلح و امنیت جهانی را تهدید می کند، این شرایط ایران هراسی از بین برده شد.
وی ادامه داد: توفیق ما در برجام لطف ۱+۵ نبوده است نه این که آن ها چیزی را سخاوتمندانه به ملت ما بخشیدند، ملت ما با ایستادگی، مقاومت و اتحادشان با رهبری شجاعشان که هدایت های خود ایشان باعث شد این توفیق را در برجام پیدا کنیم و حقمان را بازستاندیم. کسی آن را به ما تقدیم نکرد، لطف کسی نبود بلکه ایستادگی ملت عزیز و بزرگوار ما بود و در سایه این مقاومت ملت ما به پیروزی رسید.
رئیس جمهوری تاکید کرد: ما از اول هم گفتیم ما دنبال برد-باخت نیستیم بلکه دنبال توافق برد-برد هستیم که طرف مقابل هم احساس کند به موفقیتی دست یافته و ما هم به توفیقاتمان دست یابیم، لذا می بینیم که طرف مقابل مرتب می گوید ما ایران را از ساخت بمب دور کردیم به این دلشان خوش باشد، طبق فتوای رهبری ایران هیچ وقت به دنبال بمب نبوده است و نخواهد بود.
روحانی تاکید کرد: اگر با آن شرایط بخواهیم بسنجیم امروز در یک شرایط بسیار سختی قرار می داشتیم به علاوه این که باید حقمان را در هر مقطعی بازستانیم، دیگران می خواهند حق ما را تضییع کنند، حق هسته ای مگر حق ما نبود، آنان رفتند در شورای امنیت و گفتند ایران حق غنی سازی ندارد.
وی یادآور شد: اما طبق همان مصوبه شورای امنیت ایران نه تنها حق غنی سازی دارد بلکه حتی در مقام فروش محصولات غنی سازی خود است آب سنگین خود را تولید می کند و به کشورهای دیگر می فروشد، اورانیوم غنی سازی می کند و به کشورهای دیگر می فروشد و همچنین در زمینه فناوری های هسته ای با همکاری کشورهای دیگر دارد؛ به فناوری های نو دسترسی پیدا می کند، راکتور اراک را با کمک یکی دو کشور دیگر نوسازی و به شرایط نو بازسازی می کند.
**بیش از سه میلیارد دلار سرمایه گذاری در ایران قطعی شده است
رئیس جمهوری اضافه کرد: آن چه مهم است احقاق حقوق ماست که به آن دست یافتیم، البته در بسیاری از زمینه ها شرایط، شرایطی است که برای مردم فضای بهتری را برای کار، فعالیت و سرمایه گذاری مهیا کرده است.
روحانی با تاکید بر این که سرمایه گذاری در ایران در حال آغاز شدن است، گفت: بیش از سه میلیارد دلار سرمایه گذاری در ایران قطعی شده است، سرمایه ها و قراردادهای دیگر نیز در حال نهایی شدن است.
وی تاکید کرد: البته اگر طرف مقابل ما دقیقا به همه آنچه در ظاهر و روح برجام متعهد بود به خوبی عمل می کرد ما شرایط بهتری را امروز داشتیم.
**کودک صفتان منطقه با برجام مخالف بودند
روحانی درباره این که سنگ اندازی هایی در برجام صورت می گیرد گفت: همان هایی که با اصل برجام مخالف بودند، در درون آمریکا مجلس نمایندگان و البته کل کنگره این طور بود که با برجام مخالف بود، مخصوصا جمهوری خواهان که مرتب مخالفت و سنگ اندازی می کردند برای اینکه برجام به امضا نرسد و تصویب نشود.
وی افزود: رژیم صهیونیستی همیشه مخالف بود و سنگ اندازی می کرد و الان هم مانع تراشی می کند. برخی از کشورهای دور و بر ما متاسفانه روی کودک صفتیشان با برجام مخالف بودند و امروز در اجرای برجام سنگ اندازی می کنند.
رییس جمهوری ادامه داد: در آمریکا کنگره هر روز دنبال تصویب لایحه برای اینکه یک مشکلی را جلوی پای ایران به وجود بیاورد، است. دولت آمریکا ناچار می شود برخی موارد را وتو و بعضی موارد را مخالفت کند.
**اگر آمریکایی ها به تعهداتشان پایبند بودند چه بسا در موضوعات منطقه با آن ها مذاکره می کردیم
روحانی گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب بیان فرمودند اگر طرف ما طرفی بود که به تعهدات خود دقیق عمل می کرد، هم به نفع منطقه و هم به نفع خودش بود. رهبری فرمودند این یک آزمایش و امتحان برای طرف مقابل بود.
وی یادآور شد: اگر آمریکایی ها با حسن نیت و دقیق برجام را اجرا و پیاده می کردند و جلوی سنگ اندازی ها را می گرفتند و کند کاری هایی که امروز می بینیم شاهد آن نبودیم چه بسا به طرف اعتماد می کردیم و در یک موضوع دیگر هم حاضر بودیم با آنها مذاکره کنیم که ممکن بود به نفع منطقه، آمریکا، ما و به نفع دیگران باشد.
رئیس جمهوری گفت: متاسفانه آنها این آزمایش را به خوبی انجام ندادند و به تعهدات خودشان دقیق پایبند نبودند اما در عین حال ما باید حواسمان در برابر طرف مقابل جمع باشد.
**دست در دست هم در برابر نقض طرف مقابل بایستیم
وی گفت:من این نکته را تاکید کنم که برجام حاصل وحدت و انسجام ملی و همکاری همه قوا و حمایت همه ملت بزرگوار و رهنموردهای رهبری بود و در سایه هدایت های او بود که در برجام پیروز شدیم. امروز هم ادامه راهمان برای اینکه از فرصت به وجود آمده به خوبی استفاده کنیم باز هم همان وحدت و انسجام و هدایت های رهبری را می خواهیم.
روحانی تاکید کرد: باید همه قوا در کنار یکدیگر دست به دست هم دهیم. و اگر دیدیم طرف مقابل ما روزی جایی می خواهد نقضی را انجام دهد ما در برابر او با قاطعیت بایستیم و ایستادگی کنیم.
رییس جمهوری گفت: برجام در بعضی زمینه ها خیلی خوب انجام شد مثل صادرات نفت و گاز، بیمه، کشتیرانی و نقل و انتقال پول، در برخی موارد و در بعضی جاها هم با کندی پیش می رود مثل عدم حضور و فعالیت بانک های بزرگ در رابطه با ایران که البته با بهانه هایی که می تراشند و یا فشارهایی که پشت پرده به آنها وارد می شود و در برخی نقل و انتقال ذخایر و یا تبدیل ذخایر ما به ارزهای دیگر هنوز کم و بیش مشکلاتی وجود دارد اما روند، روندی است که هرچه جلوتر می رود، گشایش بیشتری پیش روی ما است که با وحدت و اتحاد و یکپارچگی این راه را به پیش می بریم.
**شبکه های اجتماعی در موضوع حقوق های نامتعارف بسیار موثر بودند
روحانی در پاسخ به سوالی درخصوص فیش های حقوقی و برنامه جامع دولت برای مبارزه با فساد گفت: به موضوع خیلی مهمی اشاره کردید. موضوعی که معروف شده به پرداخت های غیرمتعارف یا فیش های حقوقی و یا هر تعبیر دیگری؛ هرچه که اسم آن را بگذاریم این حرکت در مجموع یک حرکت خیری بود.
وی ادامه داد: البته افرادی که این موضوع را دنبال کردند با هر نیتی بودند، بعضی ها ممکن است نیت های مختلفی داشتند، ولی در مجموع به نظر من به نفع مردم و کشور و در مسیر مبارزه با فساد و بحث شفافیت قرار گرفت.
رییس جمهوری گفت: اولا در اینجا تاکید کنم بر این که نقش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در این زمینه بسیار موثر بود و تاکید دولت یازدهم از روز اول که برخی ها معتقد آن روزها بودند که باید با این شبکه ها مبارزه کرد و این شبکه ها را بست، فیلتر کرد. این شبکه ها مشکل برای جامعه درست می کنند.
وی یادآور شد: در حالی که همه نظرسنجی هایی که در زمینه فضای مجازی در کشورمان به عمل می آیند این گونه نیست. بیش از ۶۰ درصد مردم به فضای مجازی می گویند به خاطر طنز، تفریح، سرگرمی و وقت گذرانی و ۲۰ تا ۳۰ درصد مردم به خاطر اطلاعات، مسایل علمی و عده ای به خاطر اخبار مراجعه می کنیم.
**به سمت دولت الکترونیک و ساخت شبکه اطلاعاتی ملی می رویم/مبارزه با فساد را حزبی و جناحی نکنیم
روحانی افزود: مردم ما مردم هوشیار و بیداری هستند و با آگاهی خودشان نخواهند گذاشت با این ابزار خوبی که می تواند به نفع جامعه، اطلاعات و مردم قرار بگیرد، گروه کوچکی از این ابزار جدید سوء استفاده کنند. ما باید بتوانیم از این فضا به نفع کشور استفاده کنیم، مخصوصا که درمسیر حرکت برای دولت الکترونیک و همچنین ساخت یک شبکه اطلاعاتی ملی هستیم و یکی از اهداف بزرگ این دولت زودتر یک شبکه ملی اطلاعات را سامان بدهد.
وی ادامه داد: اساس مساله شفافیت و دسترسی مردم به اطلاعات است و در مبارزه با فساد غیر جناحی بودن است. مساله را حزبی و جناحی نکنیم. واقعا با فساد و قاچاق همه باید با آن مبارزه کنیم. با سوء استفاده و رانت باید از جمله رانت اطلاعاتی مبارزه کنیم. رانت های مختلف در زمینه مسایل بانکی و تسهیلاتی که تلاش ما این است که بتوانیم این فضا را عوض کنیم. برخی از امور را با اصلاح ساختاری باید تغییر دهیم.
رئیس جمهوری تاکید کرد: شرایط نباید به گونه ای باشد که فساد ایجاد بشود و بعد ما برای مبارزه با فساد برویم.
روحانی درباره مساله فیش های حقوقی گفت: در واقع باید بگوییم از زمانی که نهادهای عمومی غیردولتی درست شد؛ گاهی یک نهاد خصوصی است، بخش خصوصی مقررات و چارچوب خودش را دارد، اما یک وقتی یک نهادی دولتی است باز هم در چارچوب مقرارت نهاد دولتی کار می کند.
رئیس جمهوری افزود: وقتی یک نهاد عمومی غیردولتی باشد (یا به قول بعض ها شد خصولتی) نه دولت بر آن به آن صورت حاکم است، نه بخش خصوصی است، در واقع این نهاد از اموال عمومی استفاده می کند و مشکلاتی را ایجاد می کنند و به وجود می آورد.
روحانی اضافه کرد: متاسفانه قوانینی که ما در زمینه حقوق و دریافتی های مختلف داشتیم یک شکاف ها و مسیرهایی داشت که می شد از آن سوء استفاده کرد. گاهی یک قانونی راجع به مسائل حقوق و مقررات استثنا قائل می شود، همین ها یک مشکلاتی بوجود آورده بود.
وی ادامه داد: بخش های خصوصی، یک بانک و بنگاه اقتصاد خصوصی در چارچوب خود حقوقی بر مبانی که خودش دارد، اما وقتی یک نهاد از منابع دولتی می خواهد استفاده بکند آن وقت این چارچوب باید دقیق باشد.
**موضوع حقوق های نامتعارف اولین بار در زمان مقرات اجرایی بودجه سال ۱۳۹۵ در دولت مشخص شد
رئیس جمهوری گفت: اولین بار که این موضوع در دولت مطرح شد زمانی بود که مقرات اجرایی بودجه سال ۱۳۹۵ در دولت مورد بحث قرار گرفت. آنجا این بحث مطرح شد که برخی افراد غیرمتعارف حقوق می گیرند.
روحانی خاطر نشان کرد:در آنجا مثال زده شد که یکی دو تا از همین بنگاه های اقتصادی و یا برخی موارد وام هایی می گیرند که با وام هایی دریافتی مردم از لحاظ نرخ و مقدار متفاوت است.
وی ادامه داد: در آنجا البته مقررات خوبی وضع شد، مقرراتی که مربوط به اجرای بودجه سال ۹۵ بود و چارچوب های خوبی تصویب شد.
رئیس دولت یازدهم اضافه کرد: این موضوع تقریبا با ابلاغ بودجه همزمان شد، چون امسال بودجه ما دیرتر به دست ما رسید، زیرا بودجه را در ابتدای سال در واقع یک دوازدهم و دو دوازدهم استفاده کردیم که با این موضوع و شروع این مباحث همزمان شد.
روحانی گفت: ابتدا بحث حقوق یکی دو نفر مطرح شد و بعد معلوم شد برخی از حقوق ها در چارچوب متعارف نیست. حالا چه طوری استفاده می شده برای اینکه در قانون و مقررات بحث حقوق و مزایا بوده است و سپس چیزهایی به نام پاداش و کارانه درست شده و اصطلاحاتی مختلف مانند رفاهیات بوجود آمده است و تحت عناوین دیگر پرداخت های اضافه ای را می دادند یا برخی از دستگاه ها مجامع و یا هیت مدیره برای خودشان تصمیم می گرفتند.
رئیس جمهوری افزود: من گفتم یک لایحه ای تهیه شود، راجع به بحث شفافیت و بحث ذی نفع ها که ما این را به مجلس بدهیم و به طور کلی قانونی و ممنوع شود. در اینجا متوجه شدیم که مواردی بوده که بر خلاف انصاف حالا ممکن است بعضی از موارد هم بتوانند به یک چارچوب و یک مقرارتی بگویند در این چهار چوب بوده اما در عین حال حقوقی که طرف از بیت المال می گیرد باید متناسب با کار و فعالیت و خدماتی که دارد ارائه می دهد، باشد.
روحانی ادامه داد: در اینجا تصمیمات خوبی شروع شد؛ همه قوا در این زمینه همکاری کردند و مقام معظم رهبری کمک کردند و دستور دادند که مقرراتی که دولت تصویب می کند برای سایر نهادها و ارگان ها هم لازم الاجرا باشد و آنها هم اجرا کنند. دولت در این زمینه تصمیماتی را اتخاذ کرد با جلسات مختلف، چارچوب هایی را مشخص کرد و در نهایت شورای حقوق و دستمزد، حقوق و دستمزدی را مشخص کرد و چارچوبی را برای این تعیین کرد که سخنگوی دولت این ها را برای مردم توضیح داده و بیان کرده است.
وی اظهار داشت: در اینجا لازم می دانم بگویم همه این موارد مربوط به یک درصد بسیار کمی بوده است؛ اولا کارمندهای ما و کارکنان دولت کاملا از این مساله و سایر نهادها و کارکنان معمولی مبرا هستند، حقوشان یک حقوق معمولی است. آنچه هم که شایع است، حقوق آنها کاسته می شود. این شایعات بی اساس است و حقوق آنها اصلا کاسته نخواهد شد. آنچه مربوط می شود، مربوط به چند هزار مدیری است که در سازمان های دولتی و غیر دولتی داریم و اگر حساب کنیم آنهایی که حقوق غیر متعارف داشتند به حدود یک درصد مدیران ما هم نمی رسد یعنی تخلفات یک تخلفات عام نبوده و اکثریت قاطع قریب به اتفاق مدیران جامعه ما برای کشورشان، برای ملتشان خادمان خوبی بودند و خادمان خوبی هستند و خدمت می کنند و این موارد در واقع موارد استثنا اما در عین حال مهم بوده که به نظر من کار بسیار خوبی شروع شده است.
رئیس دولت یازدهم افزود: من در اینجا می خواهم تشکر کنم از همه آنهایی که در این زمینه، همه مردم، در رسانه ها تلاش کردند و به این موضوع اهتمام ورزیدند؛ برای این که با این عمل غیرعادلانه، غیر منصفانه و در برخی از موارد ناصحیح، نادرست و پولی که می شود به آن نامشروع گفت، مقابله شود. این مقابله اگر مواردی باشد باز هم ادامه پیدا می کند.
روحانی در پاسخ به این سوال که آیا این پول ها به بیت المال برگشت داده شده است؟ گفت: هر موردی که ما تشخیص دهیم که این موارد تخلف شده، بر خلاف مقررات و قوانین و سوء استفاده ازقانون بوده، بر می گردد و اگر افرادی هم علاوه بر این حقوق فساد دیگری داشته باشند به دستگاه قضایی سپرده می شوند برای این که جامعه ما و مردم ما کاملا بدانند که دولت در این زمینه حساس است، نسبت به بیت المال، نسبت به پولی که از آن مردم است و به مردم تعلق دارد.
وی افزود: کسانی هم که برای مردم خدمت می کنند در چارچوب مقررات باید حقوقشان را دریافت کنند و لذا در مقرات جدیدی که دولت وضع کرده دیگر بحث حقوق نیست، بحث فوق العاده نیست، بحث مجموعه دریافتی است، مجموع دریافتی باید منحصر به رقمی باشد و از این رقم نباید بیشتر باشد.
**بخش بزرگ فساد ناشی از اجرای بد قانون اصل ۴۴
رئیس جمهوری در پاسخ به این که واگذاری بنگاه ها به بخش خصوصی و پرداختن دولت به امور حاکمیتی راه حل اساسی مبارزه با فساد و ایجاد شفافیت است، اظهار داشت: این کاملا درست است؛ هدف نظام هم در سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بر این بود که بخش هایی که ضرورتی ندارد تصدی آنها به عهده دولت باشد، به مردم واگذار شود، هم مالکیتش و هم مدیریتش.
روحانی ادامه داد: متاسفانه اجرای بد قانون اصل ۴۴ یکی از مسایلی بود که این مشکلات را به وجود آورد، یعنی به جای این که ما این اموال را به مردم واگذار کنیم به یک نهادها و بخش های عمومی غیر دولتی واگذار کردیم و مشکل دو طرفه شد؛ دیگر نه دولت نظارت داشت و نه در واقع یک بخش خصوصی بود؛ بخش بزرگی از فساد هم از همین جا رخ داد.
وی افزود: حالا در این که در آن مقداری که در دولت های قبل به مردم واگذار شده چه مقدارش بخش خصوصی واقعی بوده، چه مقدار ‘خصولتی’، یک مقدار آمارش کم و زیاد است ولی بخش بسیار کمی از آن، بخش خصوصی واقعی است.
**دستگاه های امنیتی وارد بخش اقتصاد نشوند
روحانی ادامه داد: در این دولت تلاش ما بر این بوده که چیزی که واگذار می کنیم به بخش خصوصی واقعی واگذار کنیم البته یک مشکلاتی هم در این راه وجود دارد و مشکلاتی را هم به وجود می آورند. راه این است که ما اقتصاد را به خود مردم واگذار کنیم.
وی با تاکید بر این که باید دست بخش خصوصی را باز بگذاریم، افزود: مشکلاتی که پیش پای آنهاست را برداریم. دستگاه هایی که باید در واقع امنیت کشور را حفظ کنند، مسئولیت های اصلی کشور را بر دوش داشته باشند، آنها در بخش اقتصاد نروند. رئیس جمهوری ادامه داد: اقتصاد را به مردم واگذار کنیم و مردم هم منصفانه مالیات خودشان را پرداخت کنند و دولت حامی بخش خصوصی باشد، چارچوب های لازم را تهیه کند؛ از لحاظ سیاست خارجی و امنیت از مردم حمایت کند.
روحانی با اشاره به عملکرد کشورهای پیشرفته در واگذاری امور به مردم و تصدی دولت در بخش حاکمیتی اضافه کرد: می شود بسیاری از امور را به مردم واگذار کرد، مردم بهتر هم اداره می کنند، دقیق تر هم اداره می کنند و یک رقابت سالمی هم در جامعه به وجود می آید.
وی گفت: ما شفافیت، رقابت سالم و مبارزه با فساد می خواهیم، با رانت ها و با قاچاق باید مبارزه کنیم، شرایط را برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی باید آماده کنیم و با فناوری های نو باید کشور را در مسیر پیشرفت بیشتر قرار دهیم، در آن شرایط هست که شاهد خواهیم بود که با این گونه فسادها مواجه نمی شویم، مدیریت ما اگر یک مدیریت دقیق باشد، دولت ما اگر به سمت یک دولت الکترونیک برود بسیاری از این مفاسد از پیش پای مردم برداشته می شود.
**باید بانک ها را متحول کنیم/امسال به تورم تک رقمی رسیدیم
سوال: به نظر، آمار نشان می دهد در سه سال دولت یازدهم، نقدینگی افزایش یافته و پول های بلوکه شده بازگشته است. اگر کمی از این نقدینگی را در تولید داخل بکار گیریم می توانیم بیکاری را رفع کنیم و به صنعت و تولید هم کمک کنیم؛ در این زمینه توضیح بفرمایید؟
رییس جمهوری گفت: برای اینکه بخواهیم کشور را در بخش تولید، در مسیر رونق قرار دهیم نیاز به سرمایه داخلی یا سرمایه خارجی یا بودجه دولت یا حمایت بانکها داریم، بودجه دولت رقم محدودی دارد، سرمایه گذاران داخلی هم بدون کمک بانک قادر به سرمایه گذاری قابل ملاحظه نیستند.
روحانی گفت: ما باید بانکها را متحول کنیم؛ به همین جهت اخیرا بسته ای را تحت عنوان اصلاح امور بانکی کشور اعلام کردیم و در این زمینه لایحه ای در ضمن اصلاح لایحه بودجه تقدیم مجلس کردیم که در راستای تقویت بانکها است تا بتوانند تسهیلات بیشتری در اختیار مردم قرار دهند، هم نرخ سود تسهیلات کاهش یابد و بانکها توانمند شوند.
رییس شورای عالی اقتصاد اضافه کرد: دولت در این زمینه با بانکها در حال مشورت و تفاهم است. همانطور که می دانید نرخ تسهیلات هم کاهش یافته است به دلیل اینکه بانک مرکزی در بازار بین بانکی فعال شد و نرخ ها را کاهش داد، امروز بحث این است که سود تسهیلات ۱۸ درصد باشد، سود سپرده ها هم به ۱۵ درصد کاهش یافته است. تورم کاهش یافته و مسیر بسیار خوبی را طی کرده است.
رییس جمهوری در این بخش از سخنان خود نموداری را به سمت دوربین نشان داد و گفت: از مهر ماه سال ۹۲ که فعالیت های دولت آغاز شد، در این نمودار می بینید روند کاهشی مداوم در زمینه مساله تورم در کشور داریم. آغاز دولت پیش بینی ما این بود که در سال ۹۶ به تورم یک رقمی برسیم، خوشبختانه امسال به تورم تک رقمی رسیدیم و اکنون ۹٫۵ درصد است، که حاکی از آن است که شرایط خوبی را از لحاظ اقتصادی در حال ایجاد هستیم. وقتی تورم زیر ۱۰ درصد است، دیگر مفهوم ندارد که سود سپرده چند واحد درصد بیشتر باشد.
مجری پرسید: نقدی بر این تورم است که البته کاهش تورم حتما اقدام لازمی بوده است؛ اما اینکه گفته می شود به قیمت تشدید رکود در کشور دچار کاهش تورم شدیم، تا چه حد این سخن را قبول دارید؟
روحانی گفت: ما در سال ۹۳ یک تجربه داریم که توانستیم از رکود عبور کنیم و به رشد ۳ درصد برسیم. البته کاهش شدید قیمت نفت اجازه نداد آن روند را ادامه دهیم اما امسال آن روند را ادامه می دهیم چرا که از شرایط سخت سال ۹۴ کمی عبور کردیم، به همین دلیل امسال تورم تک رقمی خواهد بود و ان شاءالله رشد ۵ درصد هم خواهیم داشت.
رییس دولت تدبیر و امید اضافه کرد: این کاهش تورم به مفهوم تشدید رکود نیست، ما می توانیم از رکود هم عبور کنیم و برای این کار به تشویق سرمایه گذاری داخلی و خارجی و فناوری نیاز داریم. اکنون در بخش کشاورزی حرکت بسیار خوبی در استفاده از فناوری های نوین برای اصلاح زمین، آبیاری با بهره وری بالا و آبیاری های نوین، کانال کشی هایی آغاز شده است. سال گذشته ما ۸۵ هزار هکتار زهکشی و کانال کشی داشتیم و برای آبیاری نوین هم در سال گذشته ۱۲۵ هزار هکتار را به آبیاری نوین مجهز کردیم که این نسبت به سالهای گذشته بی سابقه است.
وی ادامه داد: در برخی استان ها همچون ایلام و خوزستان که یک طرح ویژه ای از زمان سفر رهبر معظم انقلاب ایشان قول داده بودند و باقی مانده بود، حدود ۲۰۰ هزار هکتار را در این دو استان کانال کشی کردیم، ۴۶ هزار هکتار هم در منطقه سیستان در حال انجام هستیم. امروز کار بزرگی در بخش کشاورزی انجام شده، در سال ۹۴ رشد بالای ۵ درصد در بخش کشاورزی داشتیم و ان شالله امسال در زمینه گندم به نقطه ای می رسیم که نیاز به واردات نداریم.
وی گفت که تا امروز ۹٫۵ میلیون گندم از مردم خریداری شده و پیش بینی این است که بیش از ۱۰ میلیون تن خرید انجام شود.
وی با بیان اینکه در کشاورزی حرکت بسیار خوبی آغاز شده و در زمینه های دیگر هم همینطور است، ادامه داد: تسهیلاتی که بانکها در این ۴ ماه ارایه کردند، ۴۴ درصد نسبت به سال گذشته تسهیلات بیشتری برای سرمایه در گردش یا تکمیل پروژه های نیمه تمام است.
روحانی اضافه کرد: امسال ۷۵۰۰ بنگاه اقتصادی متوسط و کوچک تکمیل و راه اندازی خواهد شد و بیش از ۴ هزار مورد پرونده به بانکها برای ارایه وام داده شده است، بانکها قول دادند تا پایان شهریور به ۶هزار مورد از بنگاه ها و واحدهای اقتصادی وام پرداخت شود، سال خوبی را هم در بخش کشاورزی و هم صنعت پیش رو می بینم.
رییس جمهوری اظهار داشت: ستاد اقتصاد مقاومتی در دولت بسیار فعال است، ستاد تلاش می کند امسال ۳۶ پروژه بزرگ ملی را تا پایان سال به ثمر برساند، بیش از ۱۰ سد امسال تکمیل و آبگیری می شود و برای ۱۰هزار مگاوات برق برنامه ریزی می شود.
**برجام زمینه بهتری را برای اقتصاد مقاومتی آماده می کند / در برجام به نتیجه برسیم یا نرسیم راه ما، اقتصاد مقاومتی است
رییس جمهوری در پاسخ به سوالی درباره نسبت برجام و اقتصاد مقاومتی گفت: همه ابعاد اقتصاد مقاومتی اگر اجرا شود یک تحول بزرگ است و برجام زمینه بهتری را برای اقتصاد مقاومتی آماده می کند.
روحانی افزود: قبلا هم اعلام کرده ام که در برجام به نتیجه برسیم یا نرسیم راه ما، اقتصاد مقاومتی است.
وی ادامه داد: سال گذشته قبل از اینکه به توافق هسته ای برسیم اعلام کردم راه ما اقتصاد مقاومتی است و اقتصاد ما باید درون زا و برون گرا باشد و شفافیت جزو اقتصاد مقاومتی است.
رییس جمهوری گفت: همه ابعاد اقتصاد مقاومتی اگر اجرا شود یک تحول بزرگ است و برجام زمینه بهتری را برای اقتصاد مقاومتی آماده می کند.
روحانی افزود: بخش بزرگ اقتصاد مقاومتی صادرات غیرنفتی است و ما اگر بخواهیم صادرات غیرنفتی را توسعه دهیم راه آن، این است که بانک های ما با دنیا ارتباط داشته باشند؛ اقتصاد مقاومتی به معنی انزوا نیست، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد قوی و پایدار و اقتصاد دانش است.
وی ادامه داد: در خصوص شرکت های دانش بنیان یک کار بسیار بزرگی را این دولت شروع کرده و انجام می دهد، در حال حاضر دو هزار و ۵۰۰شرکت دانش بنیان فعال شدند و به آن ها وام و امتیاز داده می شود و ۴۰ هزار نفر به طور مستقیم در این شرکت های دانش بنیان در یکی دو سال اخیر مشغول به کار و فعالیت شدند.
رییس جمهوری با تاکید بر اینکه برجام زمینه را برای سرعت بخشیدن در اقتصاد مقاومتی آماده می کند، گفت: در اقتصاد مقاومتی بحث صادرات نفت و گاز است و همه این ها در سایه اقتصاد مقاومتی عملیاتی می شود و در چارچوب برجام تسهیل می شود.
روحانی افزود: برای اقتصاد دانش بنیان، برجام زمینه را برای جذب فناوری های نو آماده می کند، یکی از گشایش هایی که برجام ایجاد کرده فناوری های نوینی است که از دنیا سرازیر می شود و این می تواند به اقتصاد مقاومتی کمک کند برای اینکه ما شاهد رونق باشیم.
وی ادامه داد: همه هدف ما در نهایت رونق اقتصاد و اشتغال جوانان است، ما کشوری داریم که ۱۱ میلیون نفر از افراد کشور تحصیلکرده دانشگاهی هستند و این رقم خیلی مهم است، ما جزو پنج کشور اول دنیا در فارغ التحصیلان مهندسی در دنیا هستیم، کشور جوانی هستیم که ۴۷ درصد جمعیت کشور ما بین ۱۵ تا ۴۰ سال است.
رییس جمهوری افزود: ما شرایط بسیار خوبی داریم، وقتی می بینیم جوان تحصیلکرده دانشگاهی بیکار است یک بار سخت و سنگینی بر دوش همه ما است که چه جور جوانان ما می توانند مشغول به کار شوند.
روحانی افزود: همین شرکت های دانش بنیان که توسعه می دهیم همه جوان هستند و خوشبختانه بر اساس آخرین آمار ۲۵۰ نفر در یکسال اخیر از تحصیلکردگان بالای دکترا و دکترا از کشورهای خارج به ایران بازگشته اند و روند بازگشت مغزها به کشور شروع می شود و این تعداد دو هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیانی که اکنون فعال شدند و روز به روز بیشتر می شوند شرایط را برای کشور ما آماده می کند.
وی ادامه داد: اخیرا چارچوبی برای استخدام دیدم که نحوه این اعلامیه به گونه ای است که تنها افراد تحصیلکرده پسر را می خواهد جذب کند و من در دولت گفتم چه فرقی می کند، بحث ما شایسته سالاری است، ممکن است جایی باشد خانم ها مایل نباشند یا مناسب با شرایط آنان نباشد اما در جایی که هر دو جنسیت می توانند فعال باشند چه تفاوتی وجود دارد که ما نسبت به خانم ها ظلم کنیم.
وی اضافه کرد: اگر این است، پس چرا دخترخانم ها درس بخوانند و تحصیل کنند؟ یکی از افتخارات کشور ما این است که در دانشگاه های ما این همه دختر خانم ها فعال هستند و در میان نخبگان این همه دختر خانم ها فعال هستند.
**آروزی موفقیت رییس جمهوری برای ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی/ دولت در زمینه ورزش اهتمام دارد
رئیس دولت تدبیر و امید همچنین در مورد المپیک ریو ۲۰۱۶ و حضور بانوان ایرانی در این رویداد بزرگ اظهار داشت: المپیک یک رویداد ورزشی مهم است، شاید مهم ترین رویداد بین المللی ماست؛ این قدر برایم مهم بود که به بدرقه آنان رفتم و با آنان صحبت کردم.
روحانی افزود: دولت در زمینه ورزش اهتمام فراوانی دارد، همه وعده هایی که در گذشته به ورزشکاران داده شده بود را این دولت عملیاتی کرده است.
وی در مورد قانون به کارگیری قهرمانان در دستگاه های مختلف نیز گفت: قانونی برای به کارگیری قهرمانان تصویب شد و البته دولت اهتمام دارد هم ورزش قهرمانی توسعه و رشد یابد و هم این که ورزش عمومی به رشد برسد، به من آمار دادند که بسیار خوشحال شدم؛ آمار این بود که ورزش عمومی از ۹ درصد به ۲۱ درصد افزایش یافته است.
رئیس جمهوری اضافه کرد: در این المپیک هم تعداد افرادی که راه پیدا کردند نسبت به دوره قبل بیشتر شده است در دوره قبل ۵۳ نفر به المپیک راه یافتند که این تعداد به ۶۳ نفر رسیده است و یک خانم نیز نسبت به دوره گذشته بیشتر شده است، همچنین تعداد بانوان در پارالمپیک سه برابر شده است.
روحانی اظهار امیدواری کرد که ورزشکاران ما در المپیک و پارالمپیک موفق شده و مدال های خوبی را برای کشور به ارمغان آورند.
وی اضافه کرد: ورزش امر مهمی هم برای سلامت مردم، هم برای غرور ملی و همچنین برای آوازه بیشتر ایران است، ایران عزیز همواره در همه جای تاریخ و جهان پرآوازه بوده و ان شاءالله پرآوازه تر شود.
رییس جمهوری در این گفت و گو برای ورزشکاران کشورمان آرزوی موفقیت کرد.
**مشاوره تحصیلی اشکالی ندارد، اجبار نشود
رییس جمهوری درباره سوالی مبنی بر وجود تبعیض در پذیرش برخی رشته های دانشگاهی خاطرنشان کرد: ما باید آزاد بگذاریم، روز یکشنبه یک موردی در مورد بحث هدایت تحصیلی در آموزش و پرورش بود که آنجا به وزیر دستور دادم که نباید بچه ها را اجبار کنید؛ بلکه بچه ها را باید هدایت کنید و شرایط را برای انتخاب آن ها فراهم کنید.
مجری در این زمان بیان کرد که برخی ها معتقدند ممکن است که در برخی از رشته ها متقاضی بیشتر باشد و علاقه مندی زیاد باشد ولی می گویند فضای آموزشی کافی وجود ندارد، در این زمینه چه می کنید؟
روحانی تاکید کرد: ما باید یک چارچوب و مقرراتی بگذاریم نه این که یک فرد بتواند برای ۱۰ نفر، ۲۰ نفر یا ۱۰۰ نفر تصمیم گیری کند، من بشوم مشاور و بگویم فرد به این رشته برود.
وی ادامه داد: البته نظر مشورتی اشکالی ندارد، ولی اجباری اشکال دارد، اگر می خواهیم اجباری کنیم باید چارچوب و مقررات بگذاریم و طبق آن عمل کنیم، زمانی بود می گفتند برای رشته ریاضی در برخی از دروس باید نمره این قدر باشد، ولی فرد تصمیم نگیرد، وقتی تصمیم به فرد واگذار شود آن وقت تصمیم سلیقه ای، ظلم و اجحاف می شود، از ابتدا باید مقررات باشد پدرها و مادرها و فرزندان بدانند نه این که فرد یا جمعی برای فرزندان مردم تصمیم بگیرند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اخلاق گفت: شعار من به مردم به غیر از شعار اصلی اعتدال و میانه روی، نجات اقتصاد کشور و احیای اخلاق و تعامل سازنده با جهان بود.
رییس جمهوری ادامه داد: اخلاق بسیار مهم است و از ابتدای این دولت یک چارچوب اخلاقی را برای همه مسولان و مدیران آماده کردیم. قسم نامه ای تنظیم کردیم که همه هیات وزیران و ما که در چارچوب همان معیارهایی که معیارهای اعتدال و اخلاق است به آن قسم خوردیم.
روحانی گفت: اخلاق اساس پیشرفت مادی و معنوی ما است. همه این مفاسدی که در گوشه و کنار گفته می شود متاسفانه وجود داشته و هست و هنوز هم ریشه کن نشده است و باید با آن مقابله کنیم، ریشه اش این است که از اخلاق فاصله گرفتیم.
وی یادآور شد: همه آسیب های اجتماعی که با آن مواجه هستیم به خاطر این است که از اخلاق فاصله گرفتیم و من می خواهم بگویم خدای ناکرده اگر شکافی در جامعه ما میان احزاب، گروه ها ، جناح ها، قومیت ها و وحدت ملی ما به وجود می آید و آن را خدشه دار می کند یا انسجام ملی را دچار آسیب می کند در سایه ضعف اخلاق است .
رییس جمهوری گفت: همه باید تلاش کنیم اخلاق عمومی و حرفه ای را در هر حرفه ای که هستیم مورد مراعات قرار دهیم. خیلی مهم است که در جامعه ما دروغ نباشد. همین که پیغمبر (ص) فرمودند مساله کذب و دروغ ام المعاصی است.
روحانی گفت: امنیت تنها این نیست که یک تروریستی به ما حمله نکند و یا یک کشور متجاوزی به ما حمله نکند که البته آنها هم در مساله امنیت ما مهم است. به غیر از آنها، در جامعه مردم باید احساس امنیت کنند. یکی از مسایل مهم امنیت، مسایل اخلاقی است که رسانه ای ، روزنامه ای، فردی یا تریبونی حیثیت و آبروی مردم را خدشه دار نکند. حتی آنجایی که از دید اسلام فردی در دادگاه به یک مجازاتی محکوم می شود، حق نداریم به آن توهین کنیم.
وی افزود: امام در یکی از بیاناتشان فرمود که اگر کسی محکوم به یک مجازات حتی مجازات اعدام می شود ببرید مجازات را اجرا کنید، حق ندارید به آن بد بگویید و توهین کنید. ما حق نداریم به مسلمانان و هموطنانمان توهین کنیم.
رییس جمهوری ادامه داد: در روایتی از پیامبر (ص) که حدیث قدسی است می فرمایند خداوند گفت اگر کسی به مومنی اهانت کند فقط حارب الله یعنی اعلان جنگ به خدا داده است، آن وقت در جامعه ما به چه راحتی! وقتی هم کسی را می خواهیم متهم کنیم و بعد بگوییم که به صراحت نگفتیم، می گوییم شنیده شده است، می گویند، گفته شده است، با این کلمات مجهول که به نظر من از بار گناه و فساد اخلاقی کم نمی کند.
وی ادامه داد: ما اگر می خواهیم در این کشور پیشرفت کنیم و به اهداف بلندمان برسیم که ملتی بزرگ و با فرهنگ بزرگ و انقلاب بزرگ و سابقه درخشان و علم و دانش و با فداکاری زیاد است، راهش این است که در سایه اخلاق، وحدت، اتحاد و احترام به یکدیگر و احترام به بزرگان کار را پیش ببریم و به این سهولت آبرو و حیثیت مردم را به تاراج نگذاریم و کاری نکنیم که مردم احساس امنیت نکنند.
رییس جمهوری تاکید کرد: یکی از بخش های امنیت، امنیت فرهنگی است. امنیت در آبرو و حیثیت افراد است. ما همه باید در این زمینه تلاش کنیم . این بار مسوولیت به دوش فرهنگیان ، نخبگان، علما، اندیشمندان، نویسندگان و رسانه ها است.
روحانی گفت: واقعا باید کاری کنیم که اگر کسی سخن ناروایی گفت، اخلاق را زیر پاگذاشت، حیثیت فردی را از بین برد، خود او منزوی شود. اگر ما کاری در جامعه کردیم که هتاکان منزوی شوند و گوش شنوایی برای سخنان دروغ و ناروای آنها و هتاکی آنها نباشد ما به هدف بلندمان رسیده ایم.
وی افزود: شاید در این زمینه خود من و دولت من هم باید کار بیشتری انجام بدهیم.
**از ابتدای دولت بر موضوع محیط زیست و آب حساس بودیم
روحانی در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه جامع دولت در زمینه آب و محیط زیست گفت: مساله سیاست خارجی و مساله برجام یک اولویتی بود برای این که این تحریم ظالمانه را از دوش مردم برداریم، یک آرامشی در اقتصاد به وجود بیاوریم و یک ثباتی در اقتصاد که مردم بتوانند حرکتی را به پیش داشته باشند.
وی افزود: در زمینه سلامت هم یک کاری را انجام دهیم که مردم یک احساس امنیتی کنند که خدای ناکرده اگر روزی مریض شدند، بیمارستان های ما می تواند کمک کار آنها باشد و با یک هزینه بسیار کمی بتواند سلامت آنها را برگرداند، به خاطر شرایط خاص بیشتر در این زمینه ها فعال بودیم.
رئیس جمهوری ادامه داد: اما از ابتدای دولت روی بحث محیط زیست و مساله آب حساس بودیم. همه می دانند که اولین مصوبه ما در دولت یازدهم راجع به دریاچه ارومیه بود و من چندی پیش که به ارومیه رفتم در جلسه ای که نسبت به این دریاچه بود بسیار خوشحال شدم که توانستیم آب این دریاچه را تثبیت کنیم و حتی چند سانت بالاتر از حدی بیاوریم که مورد نظر بود و البته خیلی کار دارد تا این دریاچه به نقطه مطلوب برسد ولی توانستیم آن را از خطر حتمی دور کنیم که یک قدم بسیار موثری بود.
روحانی گفت: همواره در دولت تلاش ما این بوده که برای محیط زیست کاری را انجام دهیم و شما می دانید در زمینه بنزین و گازوئیل اقدامات بسیار موثری را انجام دادیم. مخصوصا به خاطر گاز شرایطی پیش آمد که نیروگاه ها را هم بیشتر از سوخت گاز به جای مسوخت مایع استفاده می کنند. شما می دانید در سال ۹۲، ۴۳ درصد سوخت نیروگاه های ما از سوخت مایع بوده، یا گازوئیل یا نفت کوره بوده؛ پارسال به ۱۸ درصد رساندیم و امسال به خاطر محیط زیست این رقم به ۹ درصد می رسد.
**کمبود شدید آب مساله ای فانتزی نیست بلکه حیاتی است
وی افزود: البته محیط زیست ابعاد بسیار وسیعی دارد. مواردی که اشاره کردم یک گوشه از بحث محیط زیست است و مساله آب برای ما بسیار اهمیت دارد. ما در کمبود شدید آب هستیم، مساله، مساله فانتزی نیست، برای کشور ما مساله حیاتی است. اگر دیر بجنبیم حتی برای آب آشامیدن مردم در بعضی از شهرهای بزرگ ما دچار مشکل می شویم.
روحانی ادامه داد: راه های مختلفی دولت دارد تلاش می کند برای واردات آب از کشورهای همسایه، یکی از راه حل هایی است که مد نظر است برای این که آب کشاورزی را بتوانیم با بهره وری بیشتر و با شرایط مناسب، آبیاری های نوین را اجرا کنیم. در سال گذشته توانستیم رقم بسیار زیادی را ، ۱۲۵ هزار هکتار ، به سیستم آبیاری نوین تجیهز کنیم.
وی گفت: بخش بزرگی از آب مصرفی ما مربوط به بخش کشاورزی است و بحث این که با آب شیرین کن از برخی دریاها، آب به کشور منتقل کنیم که البته در بعضی از بخش ها الان بخش خصوصی این کار را انجام می دهد و دولت هم حمایت می کند.
**دولت یازدهم بیشترین سرمایه گذاری را در زمینه آب انجام داده است
رئیس دولت یازدهم با بیان این که به غیر از این موارد، راه های دیگری هم وجود دارد که به آن فکر می کنیم، افزود: این دولت برای آب، بیشترین سرمایه گذاری را انجام داده است؛ مخصوصا برای مهار آب های مرزی؛ با اجازه از مقام معظم رهبری هم ۸ میلیارد دلار از صندوق توسعه برای آب برداشت می کنیم و این به خاطر اهمیت مساله آب است. در برنامه ششم هم یکی از اولویت هایی که مورد نظر ما است بحث آب و محیط زیست است.
روحانی با اشاره به اینکه در این گفت و گوی خبری فرصت پرداختن به مسائل بین المللی و منطقه ای پیش نیامد، گفت: البته در این جلسه درباره مسائل و مشکلات مردم بحرین، عراق و سوریه و لبنان، لیبی و … نیز می شد صحبت کرد، که ان شاءالله در یک فرصت مناسب دیگر به آن می پردازیم.
رئیس جمهوری افزود: مسائل خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی کشورمان نیز بسیار حائز اهمیت است، که باید در یک فرصت دیگر درباره آن ها مفصل صحبت کنیم.
روحانی در پایان این گفت و گو خاطر نشان کرد: من نیز از خداوند می خواهم که این توفیق را به من بدهد تا فرصت بیشتری برای گفت و گو با مردم خوب، عزیز و شریف ایران بگذاریم و در خدمتشان باشیم
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- استاندار: درصدد ارتقای شاخص امنیت سرمایهگذاری در آذربایجان شرقی هستیم
- سفیر ژاپن در تهران: خبرهای خوبی از دریاچه ارومیه داریم
- مراقب کلاهبرداران در سایتهای آگهیمحور با تبلیغات جذاب باشید
- سال فرهنگی ایران و ترکیه باهنر بانوان ایرانی زینت داده میشود
- بید مشکلات بر تار و پود فرش ایرانی
- صنایع دستی بانوان ایرانی در استانبول به نمایش درمی آید
- استاندار: از دولت برای فعال کردن دیپلماسی اقتصادی در استان اختیارات ویژه گرفته ام
- بهره برداری از فاز اول اینترنت خانگی بر بستر فیبرنوری تا یک ماه آینده
- ذخیره گندمکافی برای مصرف یکسال خبازیهای داریم
- فرماندار جدید تبریز: با همه گروهها تعامل و همکاری خواهم داشت
- استاندار : هرم جمعیتی آذربایجان شرقی نیازمند آسیب شناسی است
- فعالیت ۸۴ کارگاه مرمتی ابنیه های تاریخی در آذربایجان شرقی
- شعر ملمع
- شکاف میان دستگاه های اجرایی، صنعت و مراکز علمی در آذربایجان شرقی عمیق است
- عاملان ۴۶ فقره سرقت خودرو در آذربایجان شرقی دستگیر شدند
- “ام اس” ناتوانی جسمانی نیست
- نقش و جایگاه مهم دانشآموزان در پیشرفت و توسعه کشور
- برگزاری گلریزان بابا باغی در ۱۷ آبان ماه/ تکمیل ۳۳ پروژه مسیر گشایی در سال آینده
- جلسات ستاد احیای دریاچه ارومیه هفتگی در سطح معاون اول رییس جمهور پیگیری می شود
- تراکتور ظرفیت بالایی برای هویتسازی و گردشگری ورزشی دارد
- سی و ششمین دوره جشنواره تئاتر استانی در آذربایجان شرقی
- جوانانی که در صف وام ازدواج پیر میشوند!
- قوْی گئتسین شعر طنز حمید آرش آزاد
- افزایش ۱۹ درصدی صادرات محصولات کشاورزی از آذربایجان شرقی
- فروش ۷۰ میلیارد ریالی نمایشگاه صنایع دستی تبریز
- استاندار: احیای دریاچه ارومیه نیازمند مشارکت مردم در تصمیم گیریها است
- تراکتورسازی مدال افتخار حوزه صادرات کشور را از رئیس جمهور دریافت کرد
- تقویت دیپلماسی اقتصادی، کلید توسعه صادرات غیرنفتی
- ظرفیتهای نهفته در صنایعدستی آذربایجانشرقی