کارشناس تکتونیک سازمان زمینشناسی گفت: زلزلههای سه هفته اخیر نشان میدهند که گسل تبریز تحتتأثیر حرکات صفحات بزرگ زمین قرار گرفته است.
“رامین الیاسزاده” در گفتوگو با ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، با بیان اینکه گسل تبریز با روند شمال باختری- جنوب خاوری بوده و میتوان آن را ادامه شمال باختری یک شکستگی قدیمی دانست، عنوان کرد: این گسل از ماکو تا بستانآباد به صورت مشخص قابل پیگیری میباشد و ادامه آن به سمت زنجان توسط رسوبات کواترنری پوشیده شده است. با این وجود میتوان اثرات خطی آن را در تصاویر ماهوارهای مشاهده کرد. اما رخنمون اصلی گسل تبریز در بین شهرهای صوفیان و بستانآباد دیده میشود.
وی اضافه کرد: حرکات جدید این گسل فعالیت “موربلغز راستبر” را نشان میدهند و در بخش شمالی تبریز مؤلفه امتدادلغزی آن بیشتر است، در حالیکه شاخههای فرعی جدا شده از آن، مؤلفه شیبلغزی بیشتری دارند.
وی افزود: در محدوده اطراف بستانآباد، شاخه فرعی از گسل تبریز جدا شده و در یک مسیر کمانی شکل به سمت شربیان و سراب ادامه پیدا میکند که به همراه گسلهای آستارا و دشت مغان در شکلگیری و چرخش بلوک سبلان نقش ایفا میکنند.
وی با بیان اینکه تشکیل کوه بزقوش در بخش جنوبی سراب نیز نتیجه فعالیت این شاخه فرعی است، گفت: در سمت صوفیان نیز این گسل به دوشاخه جدا شده و شاخه فرعی در مسیر کمانی شکل به سمت خوی و سلماس امتداد مییابد که در شکلگیری و چرخش بلوک سهند نقش دارد. تشکیل کوه میشو نیز نتیجه فعالیت این شاخه فرعی از گسل تبریز میباشد.
کارشناس تکتونیک سازمان زمینشناسی آذربایجانشرقی اظهار کرد: سیمای کنونی آذربایجان تحت کنترل گسل تبریز میباشد که احتمالاً در به وجود آمدن آتشفشانهای سهند و سبلان نقش اصلی داشته است.
وی یادآور شد: عقیده برخی از زمینشناسان بر این است که گسل تبریز موقعیت “سوچر زون” را نشان میدهد که محل بخیهشدن دو صفحه توران در شمال و عربی در جنوب میباشد و به دلیل کروی بودن زمین، همگرایی این دو صفحه بصورت مورب انجام میگیرد. بهطوریکه در مراحل اولیه همگرایی و کوتاهشدگی ناشی از آن، شیب گسلها کمتر بوده و در نتیجه مؤلفه شیبلغزی آنها بیشتر از مؤلفه امتدادلغزی آنها میباشد، ولی به تدریج و با پرشیبشدن گسلها، مؤلفه امتدادلغزی آنها غالب گشته و گسل تبریز از لحاظ مکانیزم دگرشکلی در مرحله امتداد لغزی قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: لغزش در امتداد این گسل انجام میگیرد و چون انرژی در مسیر گسل توسط لرزههای کوچکتری که قابل احساس نیستند آزاد میشود، تصور میشود که گسل فعالیتی ندارد.
الیاسزاده با بیان اینکه مطالعات اخیر نرخ لغزش هشت میلیمتر در سال را برای گسل تبریز نشان میدهند، عنوان کرد: از لحاظ فعالبودن و غیرفعالبودن گسل تبریز، عنوان کردن مرحله جدید فعالیت برای آن نمیتواند درست باشد. وقتی یک گسل با نام فعال شناخته میشود یعنی دائم فعالیتهای لغزشی در پهنه آن صورت میگیرد. گاهی مواقع در مسیر پهنه گسلی به دلایل مختلف قفلشدگی اتفاق میافتد و در آن بخش تجمع انرژی صورت میگیرد که این عمل با آزادشدن انرژی آنی و زلزله همراه خواهدبود.
وی افزود: کروی بودن زمین به یک گسل اجازه نمیدهد تا فعالیت آن در امتداد خط مستقیم ادامه پیدا کند در نتیجه با ادامه فعالیت گسل، شاخههایی از آن جدا میگردد که تمایل دارند مسیر حلقوی را در سطح زمین دنبال کنند. فعالیت بیشتر شاخههای گسلی نیز میتواند یک محدوده را در مسیر حلقوی بریده و بلوکهای جداگانهای را ایجاد نماید. چنین فعالیتی در مورد گسل تبریز اتفاق افتاده و بلوکهای سبلان در شمال و سهند در جنوب توسط شاخههای جدا شده از آن شکل گرفتهاند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه زمین بصورت یکپارچه است و بنابراین، بلوکها بصورت تکههای پازل در کنار هم قرار گرفتهاند و حرکت یکی از آنها مثل حرکت دومینو باعث جابجایی در بلوک دیگر میشود، بیان کرد: از این ویژگی میتوان برای پیشبینی زلزلههای مرتبط استفاده کرد. بنابراین در بحث پیشبینی زلزله باید رخدادهای لرزهای کل زمین را بصورت دقیق بررسی کرده و با استفاده از مدلهای دگرشکلی منطقه موردنظر، در مورد زمان وقوع زلزله نظر داد.
کارشناس تکتونیک سازمان زمینشناسی تأکید کرد: در مورد مکانیزم فعالیتی این بلوکها مطالعات دقیقی انجام نگرفته است و به نظر میرسد جریانهای گوشتهای نیز در چرخش آنها نقش ایفا میکنند.
وی همچنین در خصوص زلزلههای اخیر گفت: زلزلههای ۳٫۷ ریشتری ۲۹خرداد ماه تبریز و ۴٫۵ ریشتری دو تیرماه خوی، بیانگر فعالیت بلوک سهند بوده و زلزله ۵٫۲ ریشتری ۱۱مرداد ماه ایمیشلی در آذربایجان و زلزلههای هفته اخیر شربیان، مرند و هادیشهر بیانگر فعالیت چرخشی بلوک سبلان میباشند.
الیاسزاده همچنین با اشاره به نقش زلزلههای ۷٫۵ ریشتری Georgia Island south در تاریخ ۲۹ مرداد ماه در وقوع زلزله های ۶٫۴ ریشتری ایتالیا در تاریخ سه شهریور، زلزله ۶٫۹ ریشتری میانمار در تاریخ سه شهریور، و زلزله ۷٫۱ ریشتری شمال Island Ascension در تاریخ هشت شهریور امسال، عنوان کرد: وقوع زلزلههای کوچک مقیاس در طول سه هفته اخیر در منطقه، به زلزلههای بزرگ مقیاس در خارج از مرزهای ایران مربوط میشود و مجموعه این زلزلههای بزرگ در وقوع زلزلههای ۴٫۷ ریشتری مرز ایران و پاکستان، ۴٫۱ تا ۳٫۷ ریشتری خاور ایران و ۳٫۵ ریشتری شمال ایران در طول ۳ هفته اخیر و زلزلههای این هفته شربیان، مرند، و هادیشهر در شمال باختری ایران نقشداشتهاند.
وی در ادامه بر لزوم بهرهگیری از شواهد غیرعادی در منطقه از جمله، قطع شدن آب چشمهها، فرونشستهای غیر عادی زمین، پیداشدن چشمههای جدید، زمینلغزهای گسترده و سایر شواهد زمینشناسی برای پیش بینی وقوع یک زلزله تأکید کرد.
وی گفت: زلزله های سه هفته اخیر در جهان و داخل ایران نشان می دهد که حرکت صفحات بزرگ زمین، گسل تبریز را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین امکان وقوع زلزله مرتبط با این گسل در آینده دور از انتظار نیست ولی زمان و یا مکان دقیق آن مشخص نیست. شواهدی که نشان دهد این زلزله در محدوده اطراف تبریز اتفاق خواهد افتاد یا خیر؟ در حال حاضر وجود ندارد.
کارشناس تکنوتیک سازمان زمین شناسی یادآور شد: با این وجود وقوع زلزله های اخیر در محدوده بین خوی، مرند و تسوج و یا بین بستان آباد، میانه و سراب، احتمال بروز زلزله در این مناطق را نسبت به دیگر شهرهای شمال باختری ایران بیشتر کرده است. مشاهده شواهد غیر عادی در منطقه مثل قطع شدن آب چشمه ها، فرونشستهای غیر عادی زمین، پیدا شدن چشمه های جدید، زمین لغز های گسترده و سایر شواهد زمین شناسی و گزارش آن به مسئولان زمین شناسی می تواند کمک موثری در پیش بینی زلزله باشد.
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- دلالان بیشتر از کشاورزان سود میکنند
- اجرای طرح آمارگیری از سرمایهگذاری در بخش ساختمان آذربایجانشرقی
- سهم تبریز و خُجَند در پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان
- آذربایجانشرقی سومین استان در جذب سرمایهگذار گردشگری/ ساخت بزرگترین هتل کشور در تبریز
- اجرای یکهزار و ۸۰۰ طرح صنعتی با سرمایهگذاری ۹۲۰هزار میلیارد ریال در آذربایجان شرقی
- بکارگیری همه امکانات موجود برای احیای تیم ماشین سازی در عین توجه به تیم فوتبال تراکتور
- مجلس در خصوص نهضت ملی مسکن وارد عمل میشود
- کارگر پیدا نمیشود!
- کنگره بین المللی بزرگداشت شهریار در تبریز برگزار می شود
- ارس ویترین فرهنگ میهماننوازی آذربایجانشرقی است
- ربع رشیدی تبریز، اولین دانشگاه جهان با ۷۰۰ سال قدمت
- ایستگاه خاوران میزبان مسافران قطار پنج ستاره مشهد/ تبریز- وان در دست اقدام
- سرعت غیرمجازعامل ۸۰ درصد تصادفات منجر به فوت درونشهری است
- ارزشهای انقلاب باید با شیوههای جدید به نسل جوان تبیین شود
- آیا تعطیلیها موجب کاهش مصرف انرژی و آلایندگی هوا شده است؟
- ارسال ۶۵۰ اثر به هشتمین جشنواره رسانهای ابوذر آذربایجانشرقی
- جشنواره ابوذر با معرفی نفرات برتر رسانه به کار خود پایان داد؛ «صدای زنان» و «پیام آذربایجان» ۳ جایزه را از آن خود کردند
- ضرورت نهادینه و اصولی شدن فعالیتهای حزبی
- نوین در دیدار با پزشکیان چه گفت؟!
- حمل و نقل بینالمللی بار در راهآهن منطقه آذربایجان ۷۸ درصد افزایش یافت
- قول میدهم و باور دارم که اگر مردم پای کار بیایند میتوانیم مشکلات را حل کنیم
- کاهش ۳۴ درصدی بارشها در آذربایجان شرقی/کشاورزان برای بیمه محصولات اقدام کنند
- استاندار آذربایجان شرقی: مسئولان استان از سیاسی شدن مشکلات جلوگیری کنند
- در افتتاحیه دستمزد چه گذشت؟ / افزایش «پایه مزد» اهمیت دارد
- تکمیل جورچین آزادراهی آذربایجانشرقی
- افتتاح بزرگترین پروژه بازآفرینی شهری کشور با هزار میلیارد تومان هزینه در دهه فجر امسال
- تاریخسازی در صنعت مس؛ مولیبدن سونگون ۸۰ روز جلوتر از برنامه
- بازتاب رشد تولید مس مجتمع سونگون در خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان
- آتا گونو مناسبتینه کیشیسن، آنجاقکی…!؟ (شعر طنز حمید آرش آزاد به مناسبت روز پدر
- زگیل تناسلی