متاسفانه ضرورت حمایت از تولید داخلی و بومی استان آذربایجانشرقی در باورهای برخی مدیران استان در حد شعار باقی مانده است و پذیرایی با میوههای خارجی در مراسمهای مختلف ادارات از جمله این موارد است.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، امروز سی و یکم شهریور ماه، نیمه اول سالجاری به اتمام میرسد و با وجود اینکه استان آذربایجانشرقی به عنوان استان پایلوت در زمینه اجرای طرحها و پروژههای اقتصاد مقاومتی انتخاب شده است اما به نظر میرسد اقتصاد مقاومتی در این استان درجا میزند.
در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریمهای یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامههای صلح آمیز هستهای ایران، واژه جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.
این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال ۱۳۸۹ مطرح شد. در همین دیدار، رهبر معظم انقلاب «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برای جهش» را معرفی کردند.
برای مفهوم اقتصاد مقاومتی در همین مدت زمان کم، تعاریف متفاوتی ارائه شده که هر کدام از جنبهای به این موضوع نگاه کردهاند. در این میان، تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبر فرزانه انقلاب ارائه دادهاند.
وی در دیدار با دانشجویان فرمودند: اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنیها و خصومتهای شدید میتواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد.
از دیدگاه کارشناسان، مقاوم بودن اقتصاد، استفاده از همه ظرفیتهای دولتی و مردمی، حمایت از تولید ملی، مدیریت منابع ارزی و مدیریت مصرف به عنوان ارکان اقتصاد مقاومتی عنوان میشوند.
در تبیین اقتصاد مقاومتی باید گفت اقتصاد مقاومتی شعار نیست برای انجام دقیق اهداف از پیش تعیین شده اقتصاد مقاومتی باید از زمان، منابع و امکانات استفاده حداکثری نمود و نوع مصرف را مدیریت کرد و در اقتصاد مقاومتی تعریف روشن و دقیق از کار آفرینی، تولید و ایجاد اشتغال داشت تا بر اساس آن بتوان راهکاری مفید و مناسب در این زمینه اتخاذ کرد.
طی چند سال اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی، موضوع اقتصاد را اولویت اول کشور دانسته و رکود حاکم بر بازار و اقتصاد را مانع توسعه کشور میدانند. در حالی که امسال به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامگذاری شده و استان آذربایجانشرقی به عنوان استان پایلوت در زمینه اجرای طرحها و پروژههای اقتصاد مقاومتی انتخاب شده است اما به نظر میرسد اقتصاد مقاومتی در این استان لنگ میزند و آن چنان که شایسته و بایسته است نتوانسته در این زمینه به اهداف مورد نظر خود دست یابد.
مقام معظم رهبری با تعیین شعار سال در ابتدای همان سال درصدد است تا از این طریق مدیران ارشد، میانی و سایر مدیران و سپس آحاد مردم را به سوی یک حرکت جهادی سوق دهد تا این نامگذاری مبداء حرکتی جهادگونه در کشور باشد تا شاهد رونق و توسعه در تمام زمینههای اقتصادی باشیم.
افزایش مهارت، بهرهوری و استفاده بهینه از نیروی کار برای پیشبرد اهداف کشور به عنوان یک جنبه مؤثر از اقتصاد مقاومتی تعریف میگردد. نیروی کار، به عنوان مهمترین عامل تولیدی، نقش پررنگی را در رشد اقتصادی دارد.
امروز سی و یکم شهریور ماه در واقع نیمه اول سالجاری به اتمام میرسد در حالی که همچنان ادارات و نهادهای ما درگیر بخشنامه، طرح، نصب پوستر و بنرهای سال هستند و البته پر واضح است این گونه اقدامات نه تنها چاره کار نیست بلکه آفتی است در راه رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده اقتصاد مقاومتی.
هنوز هم کالاهای وارداتی و قاچاق کمر تولید داخل را میشکند و فکر و چارهای برای جلوگیری از پدیده شوم قاچاق صورت نگرفته است.
مثالهایی ساده میزنم، وقتی در جلسات و نشستهای اداری هنوز هم شاهد هستیم که در ادارات طراز اول استان و شهر برای پذیرایی از میوههای وارداتی مانند موز استفاده میشود در حالی که اول از همه از این ادارات و نهادهای دولتی طراز اول استان انتظار میرود که اقتصاد مقاومتی را از شعار به عمل تبدیل کنند در جلسات فرهنگی و هنری نیز که حضور مییابیم از جمله در دانشگاهها مشاهده میشود برای هر کدام از خبرنگاران یک برگ A4 و یک خودکار در نظر گرفته شده و روی میزها قرار دارد وقتی خودکار را به دست میگیری در نگاه اول وارداتی بودن خودکارها توجهت را جلب میکند و وقتی بالای سر رئیس دانشگاه پیام نور استان را میبینی که بنر شعار اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل را نصب کردهاند ناخودگاه لب به سخن گشوده و میگویی جناب رئیس دانشگاه این خودکارهای خارجی آن هم هندوستان با بنر نصب شده همخوانی ندارد در حالی که میتوان خودکارهای وطنی تهیه کرد هم در اختیار خبرنگاران قرار داد و هم در دانشگاه در اختیار دانشجویان میتوان گذاشت.
سر راهم برای عرض تبریک عروسی دوستی یک عدد کارت هدیه تهیه کردم. نکته جالب این بود است که این بانک برای نوشتن یک عدد ۴ رقمی رمز کارت هدیه از یک کاغذ A5 استفاده کرده و آن را از هر طرف مهر و موم کرده است در حالی که میتوان از کاغذهایی به ابعاد کوچک تر برای نوشتن یک عدد ۴ رقمی برای رمز استفاده کرد. از این دست مثالها بسیار است حال بماند که چند بسته کاغذ سفید که برای تولید آنها چند صد هزار درخت بریده میشود در ادارات به راحتی به کاغذ باطله تبدیل شده و از بین می رود در حالی که می توان قبل از باطله شدن این کاغذ ها از یک روی دیگر آن استفاده کرد.
مسئولان استان به ویژه استاندار آذربایجانشرقی بعد از مطرح شدن فرمایشات رهبری درباره اقتصاد مقاومتی و توجه به تولیدات داخلی به ویژه آذربایجانشرقی بارها بر این موضوع تاکید کردهاند.
این در حالی است که همه مسئولان نیز در تبعیت از این موضوع بر ضرورت حمایت از تولید داخلی و بومی استان تاکید کردند و خواستار نگاه تصمیمگیران برای حمایت از تولیدات آذربایجانشرقی در بخشهای مختلف شدند غافل از اینکه این حمایت باید از باور همین افراد آغاز شود.
نکته قابل تامل آنجاست که در جلسههای اخیر و برنامههای افتتاح ادارات در هفته دولت به تولیدات باغی استان که در منطقه در بیشتر موارد جزو بهترینها بوده کم توجهی شده و از میوه خارجی در پذیراییهای این مراسمها از جمله موز استفاده میکنند.
این در حالی است که هم اکنون بسیاری از میوههای تولیدی استان از جمله سیب و هلو این استان خریدار نداشته دسترنج باغداران روی دستشان مانده است.
برگزاری مراسم و همایشهای مختلف که در اکثر اوقات به درد نمیخورند در تالارها و سالنهای گرانقیمت نیز شعار اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل را زیرسئوال میبرد و همه این عوامل دست به دست هم میدهند تا ما اصحاب رسانه و سایر شهروندان نیز در عمل چیزی را شاهد نیستیم.
توجه به اولویتها و مباحث اقتصادی همچنان از موضوعات مهم و راهبردی مد نظر مقام معظم رهبری است به گونهای که ایشان تقویت و حمایت از تولیدات داخلی و ارج نهادن به فکر و تخصص نیروهای داخلی و سرمایهگذاری در داخل کشور را در صدر فرمایشات و صحبت های خود قرار میدهند.
همچنین با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال بعد ایشان در هر یک از صحبتهای خود بر موضوع اقتصاد تاکید میکنند تا این موضوع در هیاهوی تبلیغات و سیاستهای انتخاباتی فراموش نشود.
باید توجه کرد تحقق اهداف شعار سال صرفا با برگزاری همایشها، سمینارها و کمپینهای تبلیغاتی محقق نمیشود. مقام معظم رهبری نیز چندین بار این موضوع را متذکر شدهاند که تعیین عناوین شعار سال برای یک سال فقط و فقط مختص همان سال نیست باید این موضوع به یک فرهنگ تبدیل شده و سرلوحه اقدامات آن قرار گیرد. این عناوین نباید در کارهای مقدماتی، شعار، بخشنامه، نصب بنرها و خلاصه شود بلکه باید عملیاتی شده و راهکارهای اجرایی برای آن اتخاذ شود.
چنانکه برخی از دستگاههای دولتی و حکومتی تنها با نصب بنرها به گونهای رفتار میکنند که فقط و فقط کار آنها نصب بنر بر سر در ادارات مربوطه یا برگزاری همایشها و سمینارهایی که شاید هم خیلی کاربرد ندارد و خیلی در سطح نازلی برگزار میشود است
باید توجه داشت برگزاری چنین همایشهایی جز بار اضافی بر روی دستگاههای دولتی گرهی از مشکلات تولید و اقتصاد باز نکرده و دردی دوا نمیکند.
البته پیش از این نیز متاسفانه جولان خودروهای وارداتی پلاک ارس از سوی مسئولان در تبریز در سال اقتصاد مقاومتی مورد تعجب همگان شده بود.
پر واضح است که اگر در سراسر کشور مدیران ارشد استانی در خط مقدم شکوفایی اقتصادی نباشند و سیاستهای تدوین شده را رعایت نکنند نمیتوان از عموم مردم انتظار داشت مفاد این سیاستهای اقتصادی را درک و رعایت کنند.
فراموش نکردهایم زمانی را که مدیران و مسئولان بلندپایه استان و کشور به شهید رجایی تأسی کرده و ساده زیستی و زندگی بیتکلف را افتخاری برای خود میدانستند اما اکنون آنان در زندگی تجملاتی خود که یکی از نمودهای واقعی آن سوار شدن بر خودروهای لوکس و گران قیمت خارجی است برخی ارزشها را نادیده میگیرند و به نظر میآید آنها برای سوار شدن به خودروهای خارجی با پلاک ارس مسابقه گذاشتهاند.
مطمئنا گفتمان اقتصاد مقاومتی زمانی در دل و جان مردم پذیرفته و موثر خواهد بود که دولت و نمایندگان آنها خود عامل به آن باشند وگرنه «رطب خورده کی منع رطب کند !!»
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- تحصیل ۴۵۰۰ دانشجو از ۵ ملیت در دانشگاه تبریز
- ایمن سازی مدارس آذربایجان شرقی نیازمند ۲۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است
- مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت میشود
- تراکتورسازی، مصداق بارز خواستن، توانستن است
- استاندار جدید این هفته انتخاب می شود
- شهریار پیشروی شعرای برجسته دنیاست
- شهریارسیز… شعر حمید آرش آزاد به مناسبت سالروز درگذشت استاد شهریار
- افزایش ۲ برابری پرونده های کلاهبرداری در آذربایجان شرقی
- امسال چانهزنی بر سر جبران عقبماندگی دستمزد کارگری ادامه مییابد
- سفر به عراق در راستای افزایش ارتباطات اقتصادی و امنیتی است
- ۱۲۰ عنوان برنامه به مناسبت روز ملی شعر و ادب فارسی در آذربایجان شرقی اجرا میشود
- ۶۰ هزار دانش آموز کلاس اولی آذربایجان شرقی در انتظار بازگشایی مدارس
- تاخیر آورده اولیه متقاضیان علت کندی طرح های نهضت ملی مسکن آذربایجان شرقی
- گسترش فیبر نوری ۵۰۰ کیلومتری تا درب منزل شهروندان تبریزی
- با اجازه استاد شهریار قوْی منده گلیم! شعر طنز حمید آرش آزاد
- جبارعلی ذاکری مدیرعامل راهآهن شد
- تکمیل ظرفیت اقامتگاه های آذربایجانشرقی
- امام جمعه تبریز: چشم امید کشور به مدارس و دانشگاهها است
- با ابتکارکارخانه تراکتورسازی صورت گرفت؛
- احیای دریاچه ارومیه، نماد حکمرانی و توسعه سازگار با اقلیم
- ورود بیش از ۲.۶ میلیون گردشگر به آذربایجان شرقی
- بزرگراه خواجه-ورزقان ۸۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد
- نشست ویژه انتخاب استاندار آذربایجان شرقی هفته آینده برگزار میشود
- امام جمعه تبریز: کاری نکنید صبر مردم لبریز شود
- نصب روزشمار بزرگترین مجموعه تئاتر و سینما در مرکز شهر/ زنگ نمایش «حیدر بابایه سلام» به صدا درآمد
- دیبده «حافظ»ده رد اولار!
- پابهرکاب شدن دختر دهه هفتادی با کامیونتهای تولید تراکتورسازی
- رئیس جمهور انتخاب استاندار آذربایجانشرقی را در اولویت قرار دهد
- تبلیغات حلقه گمشده صنعت گردشگری آذربایجان شرقی
- نظام تعلیم و تربیت عامل موفقیت جوامع به شمار می رود