باید بپذیریم که عمده آسیبها و بدعتهایی که در یکی دو دهه گذشته در فرهنگ عزاداری حضرت اباعبداللهالحسین(ع) پدید آمده، ریشه در کمتوجهی به بزرگان نوحهسرایی و مدیحهسرایی دارد.
متاسفانه جریانی که به زعم خود به دنبال ساختارشکنی و نوگرایی در مداحی بود، در حال و هوای فضای اجتماعی و فرهنگی اوایل دهه هشتاد، پشتوانههای اصیل مداحی را کنار گذاشت. امری که موجب پدید آمدن بدعتهای کلامی و رفتاری در هیئتهای عزاداری شد و هیئتیهای قدیمی را دلشکسته و افسرده کرد. غافل از این که عزاداری حضرت اباعبدالله، امری برخاسته از متن اسلام است که با فرهنگ ایرانی، به خوبی ممزوج شدهاست. این فرهنگ مقدس را نمیتوان با هر شعر و ضرباهنگی اراده داد. از حیث هنری نیز باید گفت نوگرایی و ساختارشکنی، تا جایی مقبول و مشروع است که از ریشههای اصلی خود فاصله نگیرد. در غیر این صورت، اوضاع همانی است امروز در برخی محافل مذهبی و هیئتی میبینیم. همان که استاد شهید مرتضی مطهری در آثار خود بیم داده و گفته است: «تحریفهایی که به دست ما مردم در این حادثه صورت گرفته است، همه در جهت پایینآوردن و مسخکردن قضیه بوده است، در جهت بیخاصیتکردن و بیاثرکردن قضیه بوده است و در این امر، هم گویندگان و علمای امت تقصیر داشتهاند و هم مردم.»*
تبریز و آذربایجان، خطهای است که در طول تاریخ تمام داشتههایش را بیدریغ در خدمت اسلام و ایران قرار داده است. غنای فرهنگی و ادبی شاعران این دیار، در کنار پایگاههای فکری عالمانش، پرورش یافته است. علیرغم این پیشینه درخشان و فاخر، چه تلخ که آن جریان نوگرا –که در ابتدای یادداشت به آن اشاره کردم- در این دیار نیز عرضاندام کرد. کار به جایی رسید که اغلب هیئتهای مذهبی تبریز و سایر شهرهای آذربایجان که از قدیم با آثار نیر، عمان سامانی، سعدیزمان، ذهنی، ذهنی زاده، شانی و صافی، مانوس بودند، به تدریج با اشعار سست و نواهای نازل، رونق اصیل خود را از دست دادند.
با این حال، خوشبختانه خروجی ناکارآمد این روند، دیری نپایید که خود را نشان داد. جوانانی که همواره شور و شعور را از سیره اهلبیت علیهمالسلام وام گرفته بودند، به خوبی پی بردند که بدون پشتوانههای فرهنگی، نمی توان در این وادی خطیر گام نهاد. تجلیل از پیرغلامان حسینی (با تمام نقدهایی که میتوان بر روند اجرای عنوان کرد) سنت حسنهای است که به همین منظور در کشور نهادینه شد. به این ترتیب میتوان گفت در سالهای اخیر شاهد «دوره رجعت به فرهنگ اصیل عزاداری ایرانی» بودهایم. بخشی از این سیر فرهنگی، به درستی، معطوف تجلیل از چهرههای شاخص ادبیات آئینی شده و جوانان و نوجوانان مشتاق را با گوهر اصلی شعر آئینی آشنا ساخته است.
دیدار سال گذشته شهردار تبریز با فرزند بزرگوار«مرحوم کریمآقا صافی تبریزی» ابتکار لازم برای نقشآفرینی شهرداری تبریز در این حوزه فراهم ساخت. خرسندیم که این ایده در ادامه همکاریهای شهرداری تبریز و حوزه هنری استان، زمینه رویداد مهم و ارزشمند کنگره بزرگداشت «مولانا صافی تبریزی» را مهیا کرده است. با برنامهریزیهای صورت گرفته در ابعاد اجرایی و محتوایی کنگره، هر دو حوزه پژوهشی و ادبی آثار مرحوم صافی مورد توجه قرار گرفته تا مخاطب، جنبههای فنی و زیباشاسانه این شاعر ارجمند را بهتر دریابد. بعلاوه باید توجه داشت که آثار مرحوم صافی، محدود به شعر مذهبی نیست و وی در سایر انواع ادبی نیز ذوقی سرشار و روان داشته است. این ویژگی که در کمتر شاعر آئینی یافت میشود، از محورهای اصلی کنگره بوده و در جذب عموم سلایق ادبی، موثر واقع خواهد بود. امید آنکه این کنگره فتح بابی برای تبیین چهره درخشان سایر مفاخر ادبی نسلهای گذشته- که پیشتر از ایشان یاد شد- باشد.
*«مجموعه آثار»- ج۱۷- ص ۷۰٫
————————————————–
میراعتماد عمادی
مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری تبریز

ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- افزایش حقوق با سبد معیشتی همخوانی ندارد
- عضویت کشورمان در اتحادیه اوراسیا تحقق نقش منطقه ای ارس را هموار کرد
- ۶۰ واحد گردشگری آذربایجان شرقی تذکر گرفتند
- آموزش و پرورش سکوت می کند، مدارس دولتی همچنان «کمک» اجباری می گیرند
- استانداردسازی تأسیسات گردشگری کارویژه آذربایجانشرقی برای نوروز
- دریاچه ارومیه؛ نبردی ناتمام میان حیات و خشکی
- پروین اعتصامی، بانوی شعر و حکمت بود
- ۲۸ دستگاه آذربایجان شرقی برای رزمایش نوروزی آماده میشوند
- وسعت دریاچه ارومیه به یک هزار و ۱۴۰ کیلومتر مربع رسید
- جزییات مبالغ افزایش دستمزد/ دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶۳ میلیون ریال رسید
- نوسازی شرکت ماشین سازی موضوع محوری جمعه کاری استاندار آذربایجان شرقی
- وضعیت کنونی شهر با شأن مردم فاصله دارد/ جهشهای قابل توجه در حوزههای ورزش و آموزش
- با مشارکت شرکت نوآوران مس انجام گرفت؛
- محاصره ۹۰ هزار حلقه چاه در داخل حوضه دریاچه ارومیه برای نرسیدن آب
- مطالب طنز حمید آرش آزاد به مناسبت عید نوروز
- افزایش ۱۷۷ درصدی بودجه نوسازی مدارس در بودجه ۱۴۰۴
- استاندار آذربایجان شرقی: حوزه گردشگری برنامه بلند پروازانه را برنمیتابد
- نعمتالله پایان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی شد
- پایش و نظارت بر ۱۳۰۰ واحد گردشگری فعال آذربایجانشرقی
- ۳ محور جدید برای معرفی ظرفیتهای تبریز در سطح ملی و بین المللی
- بازی باخت-باخت کارفرمایان و کارگران در شورای عالی کار/ با مزد ناکافی کارخانجات بازهم از کارگر خالی خواهد شد
- انحراف به چپ در صدر علل تصادفات در آذربایجان شرقی
- اجرای سه هزار و ۳۰۵ واحد نهضت ملی مسکن به همت بنیاد مسکن آذربایجانشرقی
- چاله حرارتی بالای دریاچه ارومیه؛ مقصر اصلی کاهش بارندگی
- حداقل مزد کارگران یک گام به تصویب نزدیک شد
- شعر طنز حمید آرش آزاد : درختکاری!
- تداوم جریان مقاومت با تحلیل و درک صحیح وقایع در عرصه بین الملل
- تشریح چرایی عدم تصویب تدریس زبانهای اقوام ایرانی در مجلس
- میزبانی آذربایجانشرقی از ۹۵ هزار گردشگر خارجی
- ۱۷۶ داوطلب انتخابات میان دوره ای مجلس در حوزه انتخابیه تبریز تایید صلاحیت شدند