مطبوعات آذربایجان در طول یک دهه گذشته صاحب قلمان بزرگی را از دست داده است اما یاد و خاطره آنها همچنان در باور اهل قلم زنده است.
به گزارش نصر، در حاشیه اختتامیه سومین جشنواره مطبوعات، خبرگزاری ها و پایگاه های خبری آذربایجان شرقی، یاد چهار تن از پیشکسوتان فقید مطبوعات و رسانه های استان؛ «کریم شفائی» ، «حمید آرش آزاد»،« مرتضی اعلمی» و «عزیز حمزه زاده» گرامی داشته شد.
مردم آذربایجان، قریب به اتفاق تنها نام یکی از پیشکسوتان مذکور را طی سالیانی که آن ها در قید حیات بوده اند شنیده باشند، زیرا بیشتر اشخاص بزرگی که در هر حوزه علمی و ادبی فعالیت دارد، در زمان خود دیده نمی شود و بسیاری از عملکردهای آن بدون پاسداشت باقی می ماند.
اختتامیه سومین جشنواره مطبوعات، خبرگزاری ها و پایگاه های خبری آذربایجان شرقی، فرصتی مغتنم برای نکوداشت از خانواده های پیشکسوتان فقید، بود. در این مراسم از خانواده های پیشکسوتان فقید مطبوعات استان تقدیر به عمل آمد.
شایسته است در اینجا به شرح مختصری از زندگانی این چهار پیشکسوت عرصه مطبوعات استان بپردازیم:
شادروان کریم شفائی؛ مرد با وقار مطبوعات آذربایجان
کریم شفائی متول ۱۷ مهر سال ۱۳۳۶ در تبریز بود، دیپلمش را از دبیرستان امیرخیزی دریافت کرد و در سال ۶۵ راهی خدمت سربازی شد. او سرانجام توانست با دریافت معافیت از خدمت سربازی، محل خدمت خود را به مقصد تهران ترک کند. وی پیش از پایان تحصیلاتش موفق به دریافت رتبه برتر در مسابقات عکاسی شده بود اما روزگارش را با مطالعا، نویسندگی و شعر می گذراند.
شفائی در دوران پس از تحصیلات خود بیش از ۲۰هزار عنوان مطلب برای رادیو نوشت و در خیلی از زمینه های فرهنگی، هنری، ادبی و اجتماعی خصوصا شعر و طنز قلم زد. همچنین سال های بسیار زیادی به عنوان نویسنده و برنامه ساز در رادیو تبریز و رادیو تهران کار کرد.
وی خبرنگار و سرپرست روزنامه های “کار و کارگر” و “دنیای اقتصاد” و دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران آذربایجان شرقی بود، همچنین به مدت دو سال سردبیر، مدیر اجرایی و ناشر روزنامه های “صائب” و “ارک” بود و در همین زمان از جشنواره مطبوعات به عنوان نویسنده برگزیده، جوایزی دریافت کرد.
پیشکسوت فقید مطبوعات در دوران کوتاه زندگی اش چند کتاب را به رشته تحریر درآورد، کتاب داستانی با عنوان “مردی که تفنگ داشت” در سال ۵۰ و کتاب دیگرش با نام “درغربت شهر” در زمستان ۵۷ به زیور چاپ آراسته بود، مجموعه شعرهایش با عنوان “اگر نمی خواستی عاشق شوی موهایت را چرا پریشان کردی” آخرین کتاب وی بود که در سال ۸۳ به صورت الکترونیکی به چاپ رسید.
شادروان حمید آرش آزاد، پدر طنز دو زبانه آذربایجان
مرحوم حمید آرش آزاد متولد ۴ دی ماه ۱۳۲۷ در محله کوره باشی، واقع در کوچه باغ تبریز بود. وی فعالیت های روزنامه نگاری خود را از سال ۱۳۶۹ در روزنامه “فروغ آزادی” که بعد ها به “مهد آزادی” تغییر نام داد آغاز کرد و از سال ۱۳۷۹ تا هنگام فوت در سال ۱۳۸۹ با روزنامه “امین” هکاری داشت.
آرش آزاد همچنین از سال ۱۳۷۴ همکاری خود را با موسسه “گل آقا” آغاز کرد و یکی از همکاران پیوسته در این موسسه بود، وی آثار طنزآمیز خود را در قالب شعر و نثر، در هفته نامه و ماهنامه “گل آقا” و نیز “بچه ها… گل آقا” به چاپ رسانده است.
شایان ذکر است، وی نخستین کسی بود که شعرهای طنز آمیز به زبان ترکی را در هفته نامه “گل آقا” به چاپ رساند.
پیشکسوت فقید مطبوعات در طول سال های فعالیت خود، موفق به کسب مقام نخست در جشنواره های استانی رشته «طنز» در سال های ۱۳۷۷ و ۱۳۸۴ شده بود، همچنین کسب چندین رتبه برتر مسابقات سراسری طنز، شعر، مقاله و جدول، از مهم ترین افتخارات این نویسنده پرکار به شمار می رود.
آرش آزاد در آخرین سال حیات خویش، تیرماه سال ۱۳۸۹ در جشنواره مطبوعات و خبرگزاری های شمالغرب کشور، ضمن کسب مقام نخست رشته مقاله این جشنواره، به پاس سال ها خدمت در عرصه روزنامه نگاری، به عنوان پیشکسوت مورد تجلیل مسئولان برگزاری این جشنواره قرار گرفت.
از آثار وی می توان به آثار طنزآمیز؛ «گول اوغلان»، «قزلباش»، «کوره باشی اوشاغی»، «آراز» و… ، کتاب هاب ترجمه شده؛ «مفتون خاک» اثر «طالب آب آیدین»، «گرگ های قانلی دره» اثر «دورسون چاملیجا» و…، همچنین برگرداندن کتاب «هوپ هوپ نامه» اثر «میرزا اکبر طاهرزاده-صابر» را از الفبای سیریلیک به خط رایج ایران برشمرد.
حمید آرش آزاد پس از قریب به ۳۵ سال فعالیت فرهنگی و هنری در بیست و سوم مرداد سال ۸۹ دار فانی را وداع گفت.
شادروان مرتضی اعلمی؛ آئینه اخلاق و معرفت
مرتضی اعلمی متولد دهه ۴۰ در تبریز بود. وی فعالیت روزنامه نگاری خود را از اوایل پیروزی انقلاب اسلامی در قامت خبرنگار روزنامه “جمهوری اسلامی” آغاز و در اواخر فعالیت های روزنامه نگاری خود نیز سرپرستی روزنامه “جمهوری اسلامی” را بر عهده داشت.
وی از پیشکسوتان جامعه مطبوعاتی استان بود که در میان هم صنفان خود به مرد مهربان عرصه رسانه استان، معروف بود.
مرتضی اعلمی در اردیبهشت سال ۱۳۹۵، جامعه مطبوعات استان را از برکت وجود خویش محروم ساخت و دار فانی را وداع گفت.
مرحوم استاد عزیز حمزه زاده
عزیز حمزه زاده متولد سال ۱۳۳۲ در نقده بود، وی فعالیت های خود را از سال ۱۳۵۴ با ورود به صدا و سیما شروع کرد و برای ادامه تحصیل عازم به فرانسه شد، سال ۱۳۵۸ با اغاز جنگ تحمیلی به ایران بازگشت و به مدت ۳۷ ماه در منطقه های عملیاتی از جمله سردشت، حاجی عمران و منطقه عملیاتی غرب خبر و گزارش تهیه کرد.
وی در سال ۱۳۶۲ به تبریز منتقل شد و در واحد خبر به عنوان دبیر، سردبیر و همچنین سرپرستی واحد خبر صدا و سیمای آذربایجان شرقی عهده دار مسئولیت های این سازمان شد. وی در آن سال ها مدیریت تهیه و تولید تاریخ شفاهی آذربایجان را در ۷۰ قسمت به مدت ۱۴هزار دقیقه تهیه کرد که سندی ارزشمند از پیروزی انقلاب اسلامی و از پیشتازان انقلاب اسلامی محسوب می شود.
حمزه زاده در این مدت همچنین ۲۷ قسمت فیلم مستند میراث گذشتگان آذربایجان شرقی را تهیه و تولید کرد. تدریس در کلاس های آموزش روزنامه نگاری و تحقیق و بررسی درباره پیشینه مطبوعات آذربایجان شرقی از جمله فعالیت های شاخص وی در دوره پس از بازنشستگی، همچنین فعالیت و دبیری در روزنامه “فجر آذربایجان” تبریز آخرین محل فعالیت حرفه ای وی بود.
عزیز حمزه زاده بامداد چهارشنبه دهم آذر ۱۳۹۵ شمسی و در سالروز شهادت امام رضا (ع) از این دنیای فانی پرکشید.
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- گردشگری غذا مزیت بزرگ آذربایجان شرقی است
- ظرفیت دانشگاه تبریز در تولید پنلهای خورشیدی
- آخرین سالی که مازوتسوزی نیروگاه تبریز را تحمل میکنیم
- هوای آلوده به شهرهای صنعتی آذربایجان شرقی برمیگردد
- صنایع تولیدی برای رشد و رقابتپذیری، نیازمند نیروی انسانی ماهری هستند
- سخنرانی رئیس دانشگاه ملی مهارت در ششمین کنسرسیوم تخصصی مهارتآموزی و اشتغال دانشجویان
- قوه قضائیه ساخت و سازهای غیرمجاز را جرمانگاری کند
- ارجاع پرونده یکی از شاکیان بیمارستان ولیعصر تبریز به دادسرای قتل
- بانک ها سه درصد تسهیلات مسکن متعهد شده خود را محقق کردند
- مابهالتفاوتِ متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی چه شد؟
- سوت قطار پنج ستاره در ایستگاه راه آهن خاوران تبریز به صدا در آمد
- تبیین عملکردها را به چاپ بنر و پوستر محدود نکنیم
- دلالان بیشتر از کشاورزان سود میکنند
- اجرای طرح آمارگیری از سرمایهگذاری در بخش ساختمان آذربایجانشرقی
- سهم تبریز و خُجَند در پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان
- آذربایجانشرقی سومین استان در جذب سرمایهگذار گردشگری/ ساخت بزرگترین هتل کشور در تبریز
- اجرای یکهزار و ۸۰۰ طرح صنعتی با سرمایهگذاری ۹۲۰هزار میلیارد ریال در آذربایجان شرقی
- بکارگیری همه امکانات موجود برای احیای تیم ماشین سازی در عین توجه به تیم فوتبال تراکتور
- مجلس در خصوص نهضت ملی مسکن وارد عمل میشود
- کارگر پیدا نمیشود!
- کنگره بین المللی بزرگداشت شهریار در تبریز برگزار می شود
- ارس ویترین فرهنگ میهماننوازی آذربایجانشرقی است
- ربع رشیدی تبریز، اولین دانشگاه جهان با ۷۰۰ سال قدمت
- ایستگاه خاوران میزبان مسافران قطار پنج ستاره مشهد/ تبریز- وان در دست اقدام
- سرعت غیرمجازعامل ۸۰ درصد تصادفات منجر به فوت درونشهری است
- ارزشهای انقلاب باید با شیوههای جدید به نسل جوان تبیین شود
- آیا تعطیلیها موجب کاهش مصرف انرژی و آلایندگی هوا شده است؟
- ارسال ۶۵۰ اثر به هشتمین جشنواره رسانهای ابوذر آذربایجانشرقی
- جشنواره ابوذر با معرفی نفرات برتر رسانه به کار خود پایان داد؛ «صدای زنان» و «پیام آذربایجان» ۳ جایزه را از آن خود کردند
- ضرورت نهادینه و اصولی شدن فعالیتهای حزبی