یکبار دیگر ماه مهمانی خدا از راه رسید و خداوند این توفیق را نصیب ما کرد که بتوانیم از برکات و خیرات این ماه عزیز بهرهمند شده و قدر خود را اندازه گرفته و با خود و خلق خدا تسویه حساب کنیم،
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، مردم در آذربایجانشرقی ماه رمضان را همانند سایر مردم ماه تقویت روح و نفس و جان میدانند که در این ماه با اصلاح نفس و تقویت باورهای دینی یک سال خود را بیمه کنند.
رمضان از بدو ورود اسلام به ایران در باور مردم گنجانده شده و از سالهای دور تاکنون در فرهنگ مردم خطه آذربایجان جایگاه ویژهای داشته است که با نام «اوروشلیق» این ماه را گرامی داشته و به ضیافت الهی میروند.
با توجه به ریشه اسلام و معنویت در وجود مردم آذربایجان و پیشینیه تاریخی این دیار کهن آئین ماه مبارک رمضان با جسم و جان آنها گره خورده و جزو جداییناپذیر زندگی آنها شده است.
«اوروشلیق» با طنین دلنواز ربنا در آذربایجانشرقی تجلی یافته و جان دوباره به مردم این خطه میدهد.
از جمله آئینهای مردم آذربایجانشرقی در ماه خدا، غبارروبی مساجد و مزارها و با خبر کردن اموات برای رسیدن ماه خدا، آمادگی فضای شهری برای میزبانی از میهمانان، پخت انواع شیرینیهای مخصوص تبریز در کنار زولبیا و بامیه، است که طرفداران زیادی از اقصی نقاط کشور دارد.
استقبال از ماه مبارک رمضان در آذربایجانشرقی
مردم تبریز و آذربایجانشرقی از چند روز مانده به ماه مبارک رمضان به پیشواز یا همان استقبال از سلطان ماهها رفته و خود را از لحاظ روحی و روانی آماده میکنند و با روزه گرفتن با تقوا وارد ضیافت الهی میشود.
اقدام دیگر ماه مبارک رمضان آمادهسازی خانهها برای مهمانی روزهداران است و مردم این خطه معتقد هستند اگر در خانهای افطاری داده شود خیر و برکت یک سال آن خانه را فرا خواهد گرفت.
در طول ماه رمضان که به زبان ترکی «اوروشلیق» خوانده میشود، مساجد، اماکن مقدس و نمازخانهها پر از جماعت روزهدار میشود تا با اقامه نماز یومیه از برکات این ماه استفاده کنند.
آئین سحری یا «اوباشدانلیق»
یکی دیگر از آئینهای ماه مبارک رمان، بیدار شدن برای سحری یا همان «اوباشدانلیق» است که در قدیم روشهای متفاوتی از جمله بانگ خروس، نقاره، شیپور و یا کوبیدن دیوار همسایه بود که برای سحری بیدار میشدند تا برکت نماز صبح را از دست ندهند.
امروزه این روشها کمرنگ شده و بیشتر با تنظیم آلارم گوشیهای تلفن، سپردن به همسایه و بزرگان همدیگر را از سحری با خبر میکنند.
یکی دیگر از آداب، نیت کلی مردم در اولین شب ماه قبل ماه مبارک رمضان است که با نیت اینکه خدایا به خاطر تو این امر الهی را استجاب کرده با یاری تو یک ماه به میهمانی تو خواهم رفت، وارد این ماه میشوند.
افطار سفرهسی
در نهایت سفره افطار در آذربایجان رنگ و بوی خاصی دارد که در کل کشور بینظیر است، مادران برای پذیرایی از روزه داران با زیبایی وصفناپذیری سفرههای رنگارنگ در حد وسع خود پهن میکنند که تنوع غذایی و رنگینی سفرهها در عین سادگی در دیگر نقاط کشور دیده نمیشود.
مردم آذربایجانشرقی معتقدند مهمانی افطاری از بقیه میهمانیها جدا بوده و بانوان آذری همواره با کدبانوگری و هنرورزی در ماه مبارک رمضان سعی میکنند بالاترین درجه هنر آشپزی و سفرهآرایی خود را به نمایش بگذارند.
حجتالاسلام عبدالرحیم سرایی در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز به تشریح آداب ماه مبارک رمضان پرداخت و اظهار کرد: ماه مبارک رمضان تنها ماهی است که نامش در قرآن آمده است و البته آیاتی متفاوت در این خصوص آمده است.
وی با بیان اینکه ریشه گناه از دو منظر شهوت و غفلت ایجاد میشود، افزود: رمضان کاری میکند که انسان از این دو گناه که عامل اصلی گناهان دیگر است، جدا شده و احساس نگرانی از بابت اینکه مبادا گناه بکنم، دست یابد.
مهمترین اثر روزه کسب تقواست
کارشناس مسائل مذهبی در استان با اشاره به مهمترین اثر روزه که تقواست، خاطرنشان کرد: با توجه به معنای تقوا که خداترسی است، در ماه ضیافت خدا، پروردگار عالم به احترام این ماه، روزهدار بخشیده و برکت بر او نازل میکند.
رمضان سلطان ۱۱ ماه دیگر است
وی به ریشه لغوی رمضان یا رمض که یعنی سوزاندن اشاره کرد و گفت: سوزاندن به معنای سوزاندن همه گناههای یازده ماه قبل بوده که با روزهداری تمام ناخالصیها را از خود دور کرده و به خدای متعال نزدیک و نزدیکتر خواهیم شد.
سرایی با بیان اینکه رمضان تنها ماه مبارزه با هوای نفس است، افزود: انسان اگر حتی یک ذرهای حب هوای نفس در وجودش داشته باشد، باید قبل از ورود به ماه بزرگ ضیافت الهی، بر آن قائق بیایند، از این رو مردم آذربایجان در کنار زیبا و تمیز کردن خانههای خود، وجود خود را نیز از آلودگی زدوده و پاک به میهمانی خداوند میروند.
میهمانی خدا متفاوت از میهمانی دنیوی است
وی با یادآوری مشخصات برجسته ماه مبارک رمضان گفت: اولین ویژگی این ماه که آن را از سایر ماهها متفاوت کرده، در این است که میزبان، خداوند بوده و بسیار تفاوت با میهمانیهای دنیوی دارد.
سرایی افزود: وسیله پذیرایی در این ماه شبهای قدر بوده که یک شب آن برابر با هزار ماه است و در آن روزها فرشتگان به زمین آمده و اتصال زمین و آسمان اتفاق میافتد.
نماینده ولی فقیه در سپاه عاشورا با تأکید به اجابت دعا در ماه مبارک رمضان بیان کرد: در این ماه حتی خوابیدن هم عبادت حساب شده و ماهی برای تمرین از دوری دوزخ است.
از میهمانیهای رقابتی در رمضان دوری کنیم
وی با اشاره به سه دهه یک ماه روزهداری که دهه اول رحمت، دهه دوم مغفرت و دهه پایانی پاداش است، گفت: در این ماه روزهدار باید بیشتر روی اخلاق کار کند و از معصیت نظیر دروغ، جدل، گناه، عصبانیت و هرگونه منکر دوری کند.
سرایی در ادامه تأکید کرد: در این ماه به جای کسب اخلاص، وقت خود را صرف میهمانیها رقابتی و هرگونه رفتار ناپسند نکنیم و این فرصت گرانبها را از دست ندهیم.
کلام آخر…
حال در آغاز بهترین ماه خدا هستیم. امسال نیز خدا را بینهایت شاکریم که از خزانه موهبت و الطاف بیکران خود بر ما منت گذاشت تا دگرباره بتوانیم این ماه پربرکت و پرفضیلت را درک کنیم؛ ماهی که خداوند متعال در شأن آن می فرماید: «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی لناس و بینات من الهدی و الفرقان…»
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- تحصیل ۴۵۰۰ دانشجو از ۵ ملیت در دانشگاه تبریز
- ایمن سازی مدارس آذربایجان شرقی نیازمند ۲۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است
- مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت میشود
- تراکتورسازی، مصداق بارز خواستن، توانستن است
- استاندار جدید این هفته انتخاب می شود
- شهریار پیشروی شعرای برجسته دنیاست
- شهریارسیز… شعر حمید آرش آزاد به مناسبت سالروز درگذشت استاد شهریار
- افزایش ۲ برابری پرونده های کلاهبرداری در آذربایجان شرقی
- امسال چانهزنی بر سر جبران عقبماندگی دستمزد کارگری ادامه مییابد
- سفر به عراق در راستای افزایش ارتباطات اقتصادی و امنیتی است
- ۱۲۰ عنوان برنامه به مناسبت روز ملی شعر و ادب فارسی در آذربایجان شرقی اجرا میشود
- ۶۰ هزار دانش آموز کلاس اولی آذربایجان شرقی در انتظار بازگشایی مدارس
- تاخیر آورده اولیه متقاضیان علت کندی طرح های نهضت ملی مسکن آذربایجان شرقی
- گسترش فیبر نوری ۵۰۰ کیلومتری تا درب منزل شهروندان تبریزی
- با اجازه استاد شهریار قوْی منده گلیم! شعر طنز حمید آرش آزاد
- جبارعلی ذاکری مدیرعامل راهآهن شد
- تکمیل ظرفیت اقامتگاه های آذربایجانشرقی
- امام جمعه تبریز: چشم امید کشور به مدارس و دانشگاهها است
- با ابتکارکارخانه تراکتورسازی صورت گرفت؛
- احیای دریاچه ارومیه، نماد حکمرانی و توسعه سازگار با اقلیم
- ورود بیش از ۲.۶ میلیون گردشگر به آذربایجان شرقی
- بزرگراه خواجه-ورزقان ۸۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد
- نشست ویژه انتخاب استاندار آذربایجان شرقی هفته آینده برگزار میشود
- امام جمعه تبریز: کاری نکنید صبر مردم لبریز شود
- نصب روزشمار بزرگترین مجموعه تئاتر و سینما در مرکز شهر/ زنگ نمایش «حیدر بابایه سلام» به صدا درآمد
- دیبده «حافظ»ده رد اولار!
- پابهرکاب شدن دختر دهه هفتادی با کامیونتهای تولید تراکتورسازی
- رئیس جمهور انتخاب استاندار آذربایجانشرقی را در اولویت قرار دهد
- تبلیغات حلقه گمشده صنعت گردشگری آذربایجان شرقی
- نظام تعلیم و تربیت عامل موفقیت جوامع به شمار می رود