سال ها است مردم ایران با عرضه گسترده کالاهای بی کیفیت و ارزان قیمت چین دست و پنجه نرم می کنند کالاهایی که معمولا خدمات پس از فروش ندارند و زیانهای زیادی را نیز به مصرف کننده و اقتصاد کشور وارد می کنند.
به گزارش پایگاه خبری بامدادتبریز به نقل از ایرنا، نام چین با بازار ایران عجین شده است و هر وقت در مورد ورود کالا به کشور صحبت می شود قبل از هر کشور دیگری نام چین در این حوزه مطرح می شود.
اما دلیل ورود اجناس بی کیفیت چینی به ایران چیست آیا چین اصولا از نظر صنعتی و تولیدی کشوری ضعیف است که تنها قادر به تولید و عرضه کالاهای بی کیفیت است؟ آیا کالاهای چینی فقط به بازار ایران صادر می شوند و سایر کشورها از جمله اروپا و آمریکا از کالاهای چینی بی نصیب هستند؟
طبق گزارش های بین المللی، چین یکی از تامین کننده های عمده بازار آمریکا و اروپا است این کشور بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده است و آمریکا نیز دومین شریک تجاری چین است.
میزان مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۱۶ به ۵۱۹٫۶ میلیارد دلار رسیده است در یک دهه گذشته، صادرات چین به ایالات متحده سالانه ۶٫۶ درصد رشد داشته است و دارای مازاد در تجارت کالاها با ایالات متحده است.
بر اساس آمار موسسه مطالعات دانشگاه آکسفورد، خرید کالاهای تولید چین برای هر خانواده آمریکایی در سال، بیش از ۸۵۰ دلار بوده است این آمار بیانگر کیفیت بالای کالاهای چینی در کشورهای خارجی از جمله آمریکا است.
اما دلیل ورود کالاهای بی کیفیت چینی به ایران چیست بررسی های ایرنا نشان می دهد سودجویی تجار ایرانی و عزم تولیدکنندگان چینی برای فروش کالاهای با هزینه پایین تولید، از دلایل اصلی ورود جنس های بی کیفیت چینی به ایران است.
اما افکار عمومی در ایران دلیل کیفیت پایین کالاهای چینی را در شاید نه سودجویی تجار بلکه ناتوانی چین در تولید کالاهای با کیفیت می داند در صورتی که این مساله به تجار ما بر می گردد و تفسیر کامل ضرب المثل ‘از ماست که بر ماست’ در این زمینه کاملا صدق می کند.
چین در شرایط فعلی به دنبال تولید محصولات با کیفیت تر است و سیاست تولید محصولات کم کیفیت را دنبال نمی کند به همین دلیل حتی در بازار داخلی این کشور محصولات ارزان قیمت چینی کمتر پیدا می شود.
چین با توجه به شرایط کلی، کالاهای با سطوح کیفیت زیادی را تولید می کند و این مساله در داخل این کشور نیز وجود دارد و لازم است هنگام ورود کالا به داخل کشور تهمیدات لازم برای بازرسی و بررسی کالاها اندیشیده شود.
پیشتر سازمان استاندارد ایران با گمرک چین تفاهم نامه ای برای کنترل کیفی محصولات واردشده به ایران امضا کرده بود اما این تفاهم نامه پس از مدتی اجرا به فراموشی سپرده شده است.
ایرنا پکن به منظور اطلاع بیشتر از این وضعیت با چند تن از تجار و بازرگانان ایرانی مقیم چین و همچنین یکی از تولید کنندگان اجناس چینی به گفت و گو نشسته است که دیدگاه های آنها در این ارتباط در زیر منتشر شده است.
** سمانه غیبی از تجار ایرانی مقیم چین
در چین کالاها در سطوح مختلف کیفی تولید می شوند که بسته به تمایل بازرگان، کالاهای چینی تولید و به کشورهای مقصد ارسال می شود.
به طور مثال کالاهایی که به آمریکا و اروپا ارسال می شود از کیفیت بالاتری برخوردار است اما بازرگانان ایرانی با توجه به شرایط بازار ایران و گاها سودجویی بیشتر، کالاهای با کیفیت پایین را وارد می کنند.
به همین دلیل بیشتر کالاهای چینی وارد شده به ایران از کیفیت پایین تری برخوردار است.
**محمد مهدی باقری، عضو اتاق بازرگانی ایرانیان مقیم چین
سودجویی خریداران ایرانی و عزم تولیدکنندگان چینی برای فروش کالا از دلایل ورود جنس های بی کیفیت چینی به ایران است فروشنده در هر صورت دوست دارد که کالاهای خود را با هر کیفیتی به فروش برساند.
سیستم تولید چین باعث شده است که در آن، هر نوع کالا با هر کیفیتی از باکیفیت تا بی کیفت، تولید شود در اینجا خریداران باید سعی بر انتخاب جنسی با کیفیت خوب و در عین حال با قیمت مناسب داشته باشند.
سودجویی تجار ایرانی برای کسب سود بیشتر از دیگر علت های ورود کالاهای بی کیفیت چینی به ایران است که در این زمینه بازرگانان به جای اینکه سراغ جنس های با کیفیت مناسب بروند در خریدهای خود اجناس با کیفیت پایین را انتخاب می کنند.
انگلیسی ها ضرب المثلی دارند که می گویند ‘هیچ جنس ارزانی بی دلیل و حکمت نیست’ انتظار می رود خریداران دقت داشته باشند با انتخاب جنس های با کیفیت مناسب، علاوه بر حفظ پول خود، از اتلاف سرمایه مردم نیز جلوگیری کنند.
** مهرداد توکلی، دبیرکل اتاق بازرگانی ایرانیان مقیم چین
هر برند و کالایی که به بازار ایران ورود پیدا می کند ابتدا نگاه محافظه کارانه ای به آن می شود که این مساله به صورت مقطعی بوده و بعد از افزایش استفاده کنندگان، این مورد برطرف می شود.
نگاه دوم به لحاظ کیفیت و قیمت است که در مورد اجناس چینی موجود در بازار ایران دیدگاه منفی به کیفیت این اجناس بیشتر برجسته شده است.
مردم ایران دلیل این برجستگی منفی را در عملکرد چین و تولیدکنندگان آن کشور می دانند در صورتی که این مساله به خود ما بر می گردد و تفسیر کامل ضرب المثل ‘از ماست که بر ماست’ معنی می یابد چراکه برخی بازرگانان ایرانی هنگام خرید در چین، به سراغ اجناس کم کیفیت و ارزان قیمت رفته و آنها را وارد ایران می کنند.
اکنون تمام دنیا به ویژه کشورهای اروپایی و آمریکایی از اجناس چینی استفاده می کنند با توجه به استانداردهای موجود در این کشورها، اگر اجناس چینی از کیفیت پایین تری برخوردار بود بدون شک استقبال فعلی از آن ها نمی شد.
به عبارتی تمام دنیا از محصولات چین استفاده می کنند و اگر تلقی کیفیت پایین اجناس چینی در دنیا وجود داشت حتما آنها از این محصولات استفاده نمی کردند.
**مجید شماعی زاده از تجار ایرانی فعال در چین
عدم اعتماد مردم ایران به کیفیت کالاهای چین به فضایی که از قبل ایجاد شده و در آن تجربیات بدی داشته اند بر می گردد.
خود چین دلیل این دیدگاه نیست چراکه این کشور یک کارخانه بزرگ تولید محصول در جهان است و محصولات آن با رده های مختلف کیفی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.
سیاست تولید کنندگان چینی، در جهت تامین خواسته مشتریان خود است در این راستا برای تاجرانی که عمدتا از کشورهای خاورمیانه از جمله ایران هستند و کالاهای ارزان قیمت می خواهند کالاهای با کیفیت پایین تولید می شود.
اما برعکس برای مشتریان اروپایی و آمریکایی چین، که خواهان کالاهای با کیفیت خوب هستند اقلامی با کیفیت بسیار بالا تولید می شود.
چین در شرایط فعلی به دنبال تولید محصولاتی با کیفیت تر است و سیاست تولید محصولات کم کیفیت را دنبال نمی کند به همین دلیل نیز در بازار، محصولات ارزان قیمت چینی کمتر پیدا می شود.
تاجران غیرمتخصص یا بازرگانانی که به دنبال سود بیشتر بودند از دیگر دلایل دیدگاه منفی مردم ایران به کیفیت کالاهای چینی هستند.
**فریدون وردی نژاد، سفیر پیشین ایران در چین
بیشتر کالاهایی که تجار ایرانی از چین وارد می کنند تولید شهرهایی است که با کیفیت پایین تر تولید می شود این تولیدات مجموعه کالاهایی است که معمولا برای داخل چین با کیفیت مصرف مشتری چینی تولید شده است اما تاجران ایرانی آنها را به خاطر ارزانی خریداری می کنند.
به علت اینکه در ورودی مرزهای ایران بررسی استاندارد کالاها وجود ندارد یا آنگونه که لازم است مورد بررسی قرار نمی گیرد، کالاهای بی کیفیت خریداری شده وارد کشور می شود.
متاسفانه در این بین کالاهایی وارد ایران می شوند که در اصل کالاهای سطح چهار چینی است و این مساله موجب شده است در ایران نسبت به تولیدات چینی یک ذهنیت منفی شکل بگیرد.
انتظار می رود آرام آرام کیفیت تولیدات در چین از سطح چهار به سطوح سه، دو و یک تغییر کند و کالاهای چینی با قیمت مناست تر البته کمی گرانتر از زمان فعلی عرضه شوند در این صورت بازار محصولات چینی در ایران به سطح کیفی بهتری می رسد چرا که در این روند تاجران مجبور به وارد کردن کالاهای سطح ۱ و ۲ هستند.
برای تغییر دیدگاه مردم نسبت به کالاهای چینی باید خودمان ملاحظه کنیم، ورود کالاها را دروازه بانی کنیم و با ایجاد استانداردهای مختلف علاوه بر جلوگیری از ضربه به تولید داخلی در رضایتمندی مردم نیز گام برداریم.
** حسن توانا، رییس اتاق بازرگانان ایرانی مقیم چین
چین هم اکنون با حجم تجاری بالایی در دنیا در حال تبدیل شدن به اقتصاد اول جهان است و بدون شک این قابلیت، با کالای بی کیفیت میسر نشده بلکه صادرات کالاهایی با کیفیت بالا این امکان را فراهم کرده است.
هم اکنون عمده صادرات چین به آمریکا، اروپا و کشورهای توسعه یافته صورت می پذیرد با توجه به استاندارد بالای این کشورها، قطعا کالاهای بی کیفیت، نه تنها از چین بلکه از هیچ کشور دیگری اجازه ورود ندارد.
اما در ایران شاهد ورود کالاهای بی کیفیت چینی هستیم که دلیل اصلی آن به عدم نظارت تاجران بر کالاهای خریداری شده، تخلفات چینی ها، عدم وجود ضوابط و مقررات در گمرک ایران و قاچاق کالا است.
تجار و بازرگانان ما موقع ارتباط گیری با چینی ها مقداری کم توجه هستند و نظارتی به تولیدات چین ندارند و اگر هم نظارت شود فرض کنید در مراحل حمل کالا آن را بازرسی نمی کنند.
به لحاظ استاندار و کیفیت طبیعی است که چینی ها در این زمینه تخلفاتی داشته باشند بنابراین ممکن است بازار کشورها را به دسته های مختلف مثل تجار ایرانی و آمریکایی تقسیم کرده باشند و براساس آن کالا را تولید و بسته بندی کنند.
علاوه بر این در گمرکات ایران خود از ضوابط، مقررات و استاندارهای بالا برخوردار نیستیم و لازم است با بالا بردن این ضوابط از ورود کالاهای بی کیفیت ممانعت شود.
همچنین بخش هایی از این کالاها ممکن است از مجاری غیر رسمی و بازارچه های مرزی وارد کشور شود که در این خصوص هم باید یک ساز و کاری برای کنترل ایجاد شود.
بخشی هم به گرانی و ارزانی کالاها در بازار ایران بر می گردد تجار ترجیح می دهند کالاها ارزانتری را خریداری و به داخل کشور وارد کنند تا سود بیشتری ببرند.
در چین، با توجه به شرایط کلی، کالاهای با سطوح کیفیت مختلف تولید می شود این مساله در داخل این کشور نیز وجود دارد و لازم است هنگام ورود کالا به داخل کشور، تهمیدات لازم برای بازرسی و بررسی کالاها اندیشیده شود.
پیشتر سازمان استاندارد ایران با گمرک چین تفاهم نامه ای برای کنترل کیفی محصولات واردشده به ایران امضا کرده بود اما این تفاهم نامه پس از مدتی اجرا به فراموشی سپرده شده است.
** داریوش ایزدی، از تجار ایرانی فعال در چین
کشور چین به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان برای تولید کالاهای خود چهار نوع کالا در رده های گوناگون A,B,Cو D تعریف کرده است این سطوح از خوب تا کم کیفیت تقسیم بندی شده است که تاجران دیگر کشورها بر اساس اقتضای خودشان خریدهایی را انجام می دهند.
مقصر اصلی در اینکه کالاهای چینی بی کیفیت وارد ایران می شود متوجه چین نیست بلکه بازرگانان کشور ما عامل این مساله هستند.
این بازرگانان ایرانی هستند که از تولیدکنندگان چین خرید می کنند و ممکن است کالاهای خریداری شده از کیفیت خوبی برخوردار نباشد.
برای جلوگیری از این کار بهتر است در مبادی ورودی کالاها به کشور و گمرکات، توجه کافی در بازرسی ها داشته باشیم تا کیفت کالاها از درجه خوبی برخوردار باشند.
** فو شینگ، تولید کننده کالا برای تجار ایرانی
‘فو شینگ’ از تولید کنندگان ایرانی مقیم شهر ‘شنژن’ در جنوب چین است این شهر بزرگترین شهر فروشگاهی جهان است، او در مورد صادرات اجناس بی کیفیت چینی به ایران می گوید ما در این شهر همه نوع کالا از درجه یک تا درجه ۵ تولید می کنیم و می فروشیم.
او ادامه داد: اما متاسفانه برخی از خریداران ایرانی درخواست اجناس درجه ۵ و حتی بالاتر از ما دارند آنها قبل از اینکه به دنبال سود واقعی و جلب مشتری باشند به دنبال فروش زودتر و سودجویی خود هستند.
فو در مورد نوع و نحوه کار با تجار ایرانی می گوید: مشتری، نمونه جنس را به ما تحویل می دهد و ما هم کالا را با هر قیمتی که او که می خواهد تولید می کنیم بنابراین هرچه قدر بیشتر پول بدهد جنس با کیفیت تری تحویل می دهیم.
گزارش: مسعود احمدی
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- شهردار تبریز: ۴۸ هکتار اراضی پرخطر در تبریز وجود دارد
- نماینده تبریز: بدون تخصیص اعتبار تکمیل پروژه مقبرهالشعرا به تبریز سفر نکنید!
- استاندار: همکاریهای دولت و مجلس در آذربایجان شرقی با جدیت استمرار مییابد
- قیش گلدی شعر طنز حمید آرش آزاد
- رئیس جمهور: رفع فیلترینگ به تدریج شامل سایر سکوها نیز خواهد شد
- ۱۵۰ قلم کالا به فهرست کالای همراه مسافر در منطقه آزاد ارس اضافه میشود
- افزایش ۳۴ درصدی صادرات از گمرکات آذربایجان شرقی
- ادغام صندوقهای ورشکسته با تامین اجتماعی یعنی «مصیبت»!
- ۶ تغییر مدیریتی در یک روز دانشگاه تبریز
- مرگ ۸۱ نفر و مصدومیت ۱۰۸۱ نفر در اثر حوادث کار در آذربایجانشرقی
- قدرت خرید حداقل مزد کارگران یک چهارم شد
- پزشکیان: عزم دولت چهاردهم برای اصلاح سیستم آموزشی کشور جدی است
- گردشگری آذربایجانشرقی نیازمند رشد سالانه هفت درصدی مراکز اقامتی است
- وزیر راه: ۸۰۰ هزار متقاضی مسکن به تسهیلات بانکی وصل میشوند
- ارزش صادرات از گمرک جلفا ۴۹ درصد افزایش یافت
- ۱۹ هزار کشاورز از تسهیلات بانک کشاورزی آذربایجان شرقی بهرهمند شدند
- احتمال برگزاری انتخابات شوراها به صورت استانی و در ۳۵ روز
- کارگران حداقل بگیر در گرداب افزایش حقوق ۳۰ درصدی برای دولتیهای کف بگیر؟
- عملکرد وزارت امور اقتصاد قابل دفاع نیست
- غم مخور! شعرطنزحمید آرش آزاد
- اخذ سند ۵۶ هزار مترمربعی “باغ گلستان” تبریز
- هوای تبریز همچنان برای گروههای حساس ناسالم است
- پیشنهاد استاندار آذربایجان شرقی برای ساخت شهرکی مخصوص سالمندان و کودکان بی سرپرست
- بانکها تفاوتی بین مشتریان خوشحساب و بدحساب نمیگذارند
- انتصاب دکتر طاهری خسروشاهی به عنوان مدیر روابط عمومی دانشگاه تبریز
- کسری ۱.۵ میلیارد مترمکعبی آبهای زیرزمینی آذربایجان شرقی چگونه جبران میشود
- ثبت بیش از ۲۹۸ میلیون تردد خودرویی در جادههای آذربایجانشرقی
- رئیس جهاد کشاورزی: آذربایجانشرقی در تامین گندم بینیاز از سایر استانهاست
- مدیریت واحد احیای دریاچه ارومیه باید تعیین تکلیف شود
- حل مشکلات شهری نیازمند همکاری نهادها و مشارکت رسانههاست