افزایش طلاق در جامعه زنگ خطری است که گویا مسوولان مربوطه گوشهایشان را محکم گرفتهاند تا صدای این زنگ برایشان ناآشنا باشد.
به گزارش پایگاه خبری بامداد تبریزبه نقل از فارس، پیش از این شاهد بودیم مراسم جشن عروسیها در ایام خاصی از سال همچون مناسبت های مذهبی و به خصوص در اعیاد شعبانیه به اوج خود میرسید و عروس و دامادهای جوان بااستعانت از خدای متعال و ائمه اطهار زندگی مشترک خود را آغاز میکردند ولی طی چند سال اخیر مناسبت های مذهبی و اعیاد شعبانیه مانند سالهای گذشته با جشن عروسیها برای جوانان سپری نمیشود
بهتر است بگوییم ازدواجها به قدری در جامعه کمتر شده است که دیگر افراد منتظر مناسبت های خاص یا اعیاد شعبانیه نمیمانند و شاید در اثر افزایش چشمگیر طلاق، افراد بخواهند در اعیاد شعبانیه برای جدایی خود جشن طلاق گرفته و آن را اعلان عمومی کنند.
همه عوامل مربوط به افزایش فروپاشی خانوادهها دست به دست هم میدهد تا ثبت ۲۰ طلاق در هر ساعت در کشور اعلام شود.
آن چنانکه رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران و مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد بهزیستی کشور اخیرا اعلام کرده است، در سال ۹۶ تعداد طلاق در کشور به ۲۰ طلاق در هر ساعت افزایش یافته است. افزایش طلاق به هر علتی که باشد زنگ خطر فروپاشی خانوادهها در ایران را به صدا درآورده است و طبق آمارهای موجود که سید حسن موسوی چلک در رسانهها اعلام کرده است، «تعداد ازدواج ثبت شده در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۰ با ۳۰درصد کاهش مواجه شده است».
بنا به گفته وی فراوانی ازدواجها نیز نشان میدهد در سال ۹۵، ۸۷۴ هزار و ۷۹۲ فقره ازدواج در کشور ثبت شده است که در سال ۹۶این تعداد به ۶۰۸ هزار و ۹۷۷ فقره ازدواج کاهش یافته است.
آن چنان که کارشناسان اعلام کردهاند و همه ما نیز در دور و اطراف خود میبینیم از هر سه یا چهار ازدواج یک مورد به طلاق منجر میشود .
با وجودی که همگان به این موضوع اشراف دارند و این موضوع را نگرانکننده مطرح میکنند ولی چرا کسی در جهت کاهش این موضوع اقدام عملی انجام نمیدهد.
حجم این افزایشها تا جایی نگرانکننده است که مقام معظم رهبری نیز یکی از پنج اولویت اصلی کشور را مبارزه با آسیبهای اجتماعی و موضوع طلاق اعلام کردهاند.
زنگ خطر طلاقهای خاکستری تا ازدواجهای سفید
علی احمدی، کارشناس مسائل خانواده به خبرنگار فارس در تبریز میگوید: از نظر عاطفی و روانی طلاق در یک خانواده باعث سرشکستگی تمام اعضای خانواده در بین دوستان و اقوام میشود ولی با همه عواقب تلخ و بدی که دارد همچنان افرادی که در یک موضوع دچار اختلاف میشوند، تنها راهی که به نظرشان میرسد، جدایی از یکدیگر است.
وی کم رنگ شدن اخلاقیات در جامعه را یکی از عوامل تهدیدکننده خانوادهها اعلام کرد و افزود: امروز دیگر قبح و زشتی بسیاری از کارها در جامعه از بین رفته است و زوجها به راحتی عنوان میکنند که مجبور نیستم به پای تو بسوزم و عمرم را تباه کنم.
احمدی با اشاره به نقش خانوادهها در جلوگیری از بحران طلاق گفت: امروز دیگر خانواده کارکرد قدیم را ندارند و با این روند صعودی که در طلاق صورت میگیرد، نمیتوان به برنامههای موجود در این حوزه امیدوار بود.
کارشناس مسائل خانواده ادامه داد: با گسترش انواع مخدرها در کشور و اعتیاد خانمانسوز در جامعه، خشونت، دخالت والدین در زندگی زوجهای جوان، عدم رضایت جنسی زوجها از همدیگر، سطح پایین رفاه در زندگی و عدم داشتن درآمد کافی و… جزو عواملی است که میتوان به عنوان علل و عوامل طلاق در جامعه مطرح کرد.
احمدی با اشاره به گسترش رسانههای شخصی در زندگی افراد نیز اظهار داشت: اکنون رسانههای شخصی که به عنوان شبکههای اجتماعی و فضای مجازی از آن نام برده میشود، به عنوان رقیب سرسخت هر کدام از زوجین مطرح هستند و چه بسا خانوادههایی که به علت اعتیاد به فضای مجازی از هم میپاشند، در واقع فضای مجازی به هووی زوجین تبدیل شده است.
کارشناس مسائل خانواده با اشاره به نمونههایی که برای مشاوره به وی مراجعه میکنند، افزود: در بین مراجعان با بسیاری از زوجها مواجه شدیم که به خاطر مشغولیت بیش از حد همسران به فضای مجازی در تلگرام یا اینستاگرام، کارشان به طلاق کشیده شده است.
وی با اشاره به پروندههای زیادی که در این خصوص وجود دارد، اظهار داشت:وقتی زوجین به خاطر مسائل پوچ و از جمله اعتیاد به فضای مجازی، کارشان به طلاق کشیده میشود چون روند ثبت طلاق طولانی است برای همین زوجینی که از دست همدیگر عاصی شدهاند به طلاق توافقی رضایت داده و میخواهند این پروسه زودتر به اتمام برسد.
آن چنان که رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران اشاره میکند، تعداد طلاق توافقی در حال افزایش است و در قانون حمایت از خانواده نیز طلاق توافقی به نوعی تسهیل شده است و افراد با مراجعه به مشاوران، نامه مربوط به طلاق توافقی را دریافت میکنند.
وی با اشاره به کاهش ازدواج در کشور گفت: کاهش ازدواج در کشور از سال ۹۰ آغاز شده است و هر سال نسبت به سال قبل کمتر میشود، هر چند که مسوولان هر سال وعدههایی مبنی بر تسهیل ازدواج سر میدهند ولی در عمل خبری از این راهکارها نیست.
احمدی با ابیان اینکه بیکاری جوانان سد و معبر بسیار بزرگی سر راه ازدواج است، گفت: وقتی که اشتغال یک جوان فراهم نشود و او صاحب درآمد نباشد، چگونه میتوان به ازدواج فکر کند هر چند که ازدواج آسان نیز به او پیشنهاد بدهند.
وی با اشاره به آمارهای اعلام شده، تصریح کرد: طبق آمارهای اعلام شده در سال ۹۶ میزان ازدواج ۱۱ درصد کاهش یافته است و این موضوع به شدت نگرانکننده است.
کارشناس مسائل خانواده با ابراز نگرانی از این موضوع میگوید: وقتی کاهش ازدواج در مقابل افزایش طلاق باشد یک آسیب اجتماعی بزرگی محسوب میشود، در حالی که طی سالهای اخیر افزایش سن ازدواج و افزایش طلاق به عنوان یکی از بزرگترین آسیبهای اجتماعی کشور مطرح میشود ولی راهکارهای عملی برای رفع این معضل به کار برده نمیشود.
آمار طلاق در آذربایجان شرقی بالاتر از میانگین کشوری
احد جودی، مدیرکل ثبت احوال آذربایجانشرقی گفت: در سال ۹۶ آذربایجانشرقی رتبه ۱۶ در ثبت ازدواج و رتبه ۱۴ در ثبت طلاق در کشور بوده است.
وی اظهار داشت: میزان ناخالص ازدواج در استان ۸٫۱ میباشد که از این منظر در رتبه ۱۶ کشوری قرار دارد، همچنین از نظر آمار طلاق نیز این رقم ۲٫۳ است که بالاتر از میانگین کشوری بوده و در رتبه ۱۴ قرار داریم.
جودی افزود: در خصوص ازدواج نیز سال گذشته ۳۰ هزار و ۸۶۳ ازدواج ثبت شده که در مقایسه با ۳۵ هزار و ۵۶۵ ازدواج ثبت شده در سال ۹۵ با کاهش ۱۳٫۲ درصدی مواجه بودهایم، در آمار ازدواج نیز با ثبت ۸۸ هزار و ۴۷۲ طلاق نسبت به سال گذشته که این رقم ۸۹ هزار و ۹۷۰ طلاق بوده با کاهش ۱٫۷ درصدی مواجه بودهایم.
وی با اشاره به آمار ازدواج کودکان در استان تاکید کرد: بر اساس آمار ازدواجهای ثبت شده در سال گذشته ۳ هزار و ۶۲۳ ازدواج دختران زیر ۱۵ سال و هشت ازدواج زیر ۱۰ سال و همچنین در مردان نیز ۱۰ ازدواج زیر ۱۵ سال ثبت شده است.
وی اذعان داشت: ۱۲٫۸ درصد طلاقها در سال اول ازدواج و ۵۰ درصد طلاقها در پنج سال اول ازدواج رقم خورده که در یک دهه اخیر در سال ۸۶ کمترین و در سال ۹۵ بیشترین تعداد طلاقها ثبت شده است.
جودی بابیان اینکه ۱۲٫۸ درصد طلاقهای ثبتشده با یکهزار و ۱۳۲ مورد در سال اول ازدواج بوده است، گفت: بیشترین طلاق ثبتشده با ۲٫۸ درصد مربوط به شهرستان تبریز و کمترین مورد با ۰٫۷ درصد مربوط به شهرستان ورزقان است.
کم شدن آمار ازدواج در کنار افزایش طلاق که زمزمههای آن از چند سال قبل آغاز شده است و رشد منفی ازدواج در کشور، جامعه را به سوی بحرانها و آسیبهای جدید سوق میدهد که شاید یکی از مهمترین این بحرانها را میتوان ازدواج سفید نامید.
افزایش طلاق در جامعه زنگ خطری است که گویا مسوولان مربوطه گوشهایشان را محکم گرفتهاند تا صدای این زنگ برایشان ناآشنا باشد.
با این سرعتی که شاهد افزایش آسیبهای اجتماعی در این حوزه هستیم، باید تبعات بیشتری از آسیبها را خواه ناخواه تحمل کنیم.
گزارش از معصومه درخشان

ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- تکمیل ۳۲ هزار و ۲۰۶ واحد نهضت ملی مسکن در آذربایجانشرقی
- راهاندازی ۴۸۴ واحد صنعتی جدید و توسعهای در آذربایجانشرقی
- معاون سیاسی استاندار آذربایجان شرقی: کارگران، نماد شرافت و نان حلال هستند
- پیشرفت قابل توجه زیرگذر علینژاد تبریز پس از یکماه عملیات عمرانی
- طرح کشاورزی قراردادی در ۱۰۰ هکتار از باغات سیب مراغه بهزودی اجرا میشود
- هشت نقطه پرحادثه در جادههای آذربایجانشرقی اصلاح یا حذف شد
- تراکتور برای قهرمانی فولاد را هم خم کرد؛ بازهم جنجال VAR در بازی مهم
- «دستمزد روزانه کارگران» کمتر از قیمت دو کیلو برنج/ دلار ۷۹ درصد زیاد شد، مزد فقط ۴۵درصد
- آذربایجان شرقی ۳۱ درصد بیشتر از تعهد اشتغال زایی کرد
- کاهش تنش آبی با شناسایی منابع پنهان
- مردم از رسانهها انتظار مطالبهگری دارند
- تبریز جذابترین مقصد گردشگری در حوزه شهرهای بریکس
- بزرگداشت شهدای خدمت پاسداشت الگوهای مردمی است
- پیشرفت ۳۵ درصدی ساخت بزرگترین هتل ایران در تبریز
- درخواست استاندار آذربایجان شرقی برای پخش دیدارهای تراکتور از شبکههای سراسری
- ایمنسازی بازار تاریخی تبریز گامی برای پاسداشت تمدن ملی
- سهم ۱۷ درصدی بخش کشاورزی در اشتغال آذربایجانشرقی
- واگذاری زمینهای بایر روستایی به طرحهای ملی مسکن آذربایجانشرقی
- مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس:
- دوره آموزشی ویژه مدیران تعاونیهای منطقه آزاد ارس برگزار شد
- تجلیل از تلاشگران خاموش خط تولید در آزمایشگاههای مجتمع مس سونگون
- گسترش همکاری های علمی منطقه آزاد ارس با دانشگاههای صنعتی
- نوین: تحول ایجاد شده در خدمات کتابخانه ای مصداق بارز جهاد فرهنگی است
- توسعه همکاریهای شهرداری و ارتش در حوزههای ورزش و سلامت
- معاون وزیر جهاد کشاورزی: کاهش ضایعات گندم نیازمند پشتیبانی بانکهاست
- امام جمعه تبریز: شرطی کردن مذاکرات خیانت به ملت و کشور است
- طرح هادی روستای تاریخی کندوان تصویب و ابلاغ شد
- استاندار آذربایجان شرقی: درصدد بومی سازی سیاست های دولت در شهرستان ها هستیم