رئیس سابق مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها گفت: تا پیش از خشک شدن دریاچه ارومیه، رطوبت خوبی برای تقویت ابرهای بارانزا در منطقه وجود داشت، اما اکنون به دلیل خشکی دریاچه و همچنین افزایش ذرات نمک و پخش آن در هوا، میزان بارندگیها تحت تاثیر قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بامداد تبریز،جلسه امروز کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز با محوریت «بررسی امکانسنجی بارورسازی ابرها در استان آذربایجانشرقی و مقایسه آن با طرحهای جایگزین برای تامین جبران کمبارشی در استان» با حضور اساتید دانشگاهی، فعالان حوزه کشاورزی و همچنین برقراری ارتباط تصویری و تلفنی با روسای سابق مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها و مرکز تحقیقات منابع آب در وزارت نیرو، در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
فرید گلکار؛ کارشناس منابع آب جوی و رئیس سابق مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها در تماس تلفنی به تشریح شرایط کلی آب و هوا در کشور پرداخت و افزود: در حال حاضر نشانههایی مبنی بر تغییر الگوها از نظر رطوبت هوا، تشکیل ابرها و به هم خوردن ترازهای بارش و ابر در برخی مناطق کشور را شاهد هستیم.
وی پیشنهاد کرد برای افزایش بارش، سامانه زمینی بارورسازی ابرها در مناطقی که تحت تاثیر محیط مسکونی قرار نگرفتهاند، از جمله در دامنههای سهند و سبلان مستقر شود تا بتوانیم از طریق تولید یون، رطوبت تشکیل داده و سپس با تشکیل ابر، سامانههای بارشی را تقویت کنیم.
وی اضافه کرد: در رابطه با پراکنده شدن ابرها در آسمان کشور، ۲ سناریو وجود دارد؛ گزینه اول، دستکاری عمدی و گزینه دوم، تغییرات اقلیمی است، با این حال نمیتوان با قاطعیت گفت که کدام یک از این موارد صحیح است.
گلکار با اشاره به اینکه سازمانهای بینالمللی در برههای از زمان، یک سری قوانین وضع میکردند و نمایندگان این سازمانها پیگیر رعایت قوانین در کشورها بودند، افزود: اکنون این روش منسوخ شده است و تاکید بر مشارکتدهی ذینفعان اصلی در درون خود کشورها است.
وی گفت: ما کشوری با چند اقلیم متفاوت هستیم و مسائل استان آذربایجانشرقی حتی با استانهای همسایه برابر نیست و نمیتوان نسخه واحدی برای همه استانها پیچید.
گلکار با بیان این مطلب افزود: مسوولان دولتی باید بدانند بدون همکاری بخش خصوصی که به نوعی در این قضیه ذینفع هستند، امکان تغییر و تحول وجود ندارد و بخش خصوصی به عنوان یکی از ذینفعان تغییرات جوی باید نسبت به این قضیه حساس باشد.
وی پیشنهاد کرد برای افزایش بارش، سامانه زمینی بارورسازی ابرها در مناطقی که تحت تاثیر محیط مسکونی قرار نگرفتهاند، از جمله در دامنههای سهند و سبلان مستقر شود تا بتوانیم از طریق تولید یون، رطوبت تشکیل داده و سپس با تشکیل ابر، سامانههای بارشی را تقویت کنیم.

بارورسازی ابرها مطالبه همه مردم منطقه است
بشیر جعفری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی؛ آب و محیط زیست اتاق تبریز در ابتدای این نشست گفت: وظیفه بخش خصوصی این است که مسئولان را نسبت به مسائل زیست محیطی حساستر کند.
وی ضمن تاکید بر اهمیت توجه به تغییرات اقلیمی گفت: کاهش میزان بارشها در استان طی سالهای اخیر مسئله بسیار جدی محسوب میشود که علاوه بر تهدید بخش کشاورزی، زندگی مردم را نیز تحت شعاع قرار خواهد داد.
جعفری با اشاره به اثرات منفی خشک شدن دریاچه ارومیه و تبعات ناشی از آن بر محیط زیست و آب و هوای استان، خواستار انجام اقدامات و تمهیدات لازم برای احیای دریاچه ارومیه به منظور جلوگیری از افزایش تبعات آن شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی؛ آب و محیط زیست اتاق تبریز، بر لزوم اتحاد و همدلی بین مسئولان و همه نهادهای مربوطه از یک سو و ایجاد ارتباط دوسویه و مستمر بین بخشهای دولتی و نهادهای تحقیقاتی برای حل مسائل زیست محیطی استان تاکید کرد.
وی تاکید کرد: طرح بارورسازی ابرها در منطقه شمالغرب باید به صورت جدی پیگیری شود و این مطالبه همه مردم منطقه است.
جعفری همچنین خواستار بررسی علمی دلایل پراکنده شدن ابرها در آسمان استان و به تبع آن کاهش بارندگیها شد.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است که روند خشکیدن و کاهش تراز آبی آن از اواخر دهه ۷۰ آغاز شد و تراز کنونی آن با تراز اکولوژیک دریاچه در حدود ۴ متر کاهش یافته است.
حداقل نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه سالیانه ۳/۱ میلیارد متر مکعب آب میباشد که میبایست در طول سال وارد عرصه آبی دریاچه ارومیه شود. البته این مقدار صرفاً مقدار آبی است که موجب خواهد شد دریاچه کارکردهای اکولوژیک خود را حفظ کند و اگر در دراز مدت این مقدار آب وارد بستر دریاچه شود سطح تراز دریاچه ارومیه به تراز اکولوژیک یعنی۱/ ۱۲۷۴ متر خواهد رسید.

ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- افزایش حقوق با سبد معیشتی همخوانی ندارد
- عضویت کشورمان در اتحادیه اوراسیا تحقق نقش منطقه ای ارس را هموار کرد
- ۶۰ واحد گردشگری آذربایجان شرقی تذکر گرفتند
- آموزش و پرورش سکوت می کند، مدارس دولتی همچنان «کمک» اجباری می گیرند
- استانداردسازی تأسیسات گردشگری کارویژه آذربایجانشرقی برای نوروز
- دریاچه ارومیه؛ نبردی ناتمام میان حیات و خشکی
- پروین اعتصامی، بانوی شعر و حکمت بود
- ۲۸ دستگاه آذربایجان شرقی برای رزمایش نوروزی آماده میشوند
- وسعت دریاچه ارومیه به یک هزار و ۱۴۰ کیلومتر مربع رسید
- جزییات مبالغ افزایش دستمزد/ دریافتی کارگران متاهل با دو فرزند به ۱۶۳ میلیون ریال رسید
- نوسازی شرکت ماشین سازی موضوع محوری جمعه کاری استاندار آذربایجان شرقی
- وضعیت کنونی شهر با شأن مردم فاصله دارد/ جهشهای قابل توجه در حوزههای ورزش و آموزش
- با مشارکت شرکت نوآوران مس انجام گرفت؛
- محاصره ۹۰ هزار حلقه چاه در داخل حوضه دریاچه ارومیه برای نرسیدن آب
- مطالب طنز حمید آرش آزاد به مناسبت عید نوروز
- افزایش ۱۷۷ درصدی بودجه نوسازی مدارس در بودجه ۱۴۰۴
- استاندار آذربایجان شرقی: حوزه گردشگری برنامه بلند پروازانه را برنمیتابد
- نعمتالله پایان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی شد
- پایش و نظارت بر ۱۳۰۰ واحد گردشگری فعال آذربایجانشرقی
- ۳ محور جدید برای معرفی ظرفیتهای تبریز در سطح ملی و بین المللی
- بازی باخت-باخت کارفرمایان و کارگران در شورای عالی کار/ با مزد ناکافی کارخانجات بازهم از کارگر خالی خواهد شد
- انحراف به چپ در صدر علل تصادفات در آذربایجان شرقی
- اجرای سه هزار و ۳۰۵ واحد نهضت ملی مسکن به همت بنیاد مسکن آذربایجانشرقی
- چاله حرارتی بالای دریاچه ارومیه؛ مقصر اصلی کاهش بارندگی
- حداقل مزد کارگران یک گام به تصویب نزدیک شد
- شعر طنز حمید آرش آزاد : درختکاری!
- تداوم جریان مقاومت با تحلیل و درک صحیح وقایع در عرصه بین الملل
- تشریح چرایی عدم تصویب تدریس زبانهای اقوام ایرانی در مجلس
- میزبانی آذربایجانشرقی از ۹۵ هزار گردشگر خارجی
- ۱۷۶ داوطلب انتخابات میان دوره ای مجلس در حوزه انتخابیه تبریز تایید صلاحیت شدند