دخترانی که با صد هزار جلوه برون میآیند تا با صد هزار دیده تماشا شوند و چه نگاههای ناپاکی که با هر نگاه تیرهای زهرآلود گناه بر پیکرشان فرود میآید، که البته گاهی نیز برخی ندانسته اسیر بدعتها و اعمالی میشوند که از پیشینه آن چیزی نمیدانند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، طبیعت انسان بهگونهای است که از هر چیزی که او را منع کنی برعکس عمل کرده و بیشتر در جهت خلاف آن گرایش پیدا میکند حکایت حجاب و پوشش در جامعه ما نیز از این قاعده مستثنا نیست. باوجود تأکیدات فراوان در بحث رعایت پوشش توسط زنان و دختران در جامعه متأسفانه کسانی که با فلسفه وجودی این گوهر گرانبها آشنا نیستند کاملاً برعکس عمل نموده و هرروز مثل عروسک خیمهشببازی دستاویز چشمهای هرزه و ناپاکی میشوند که فقط و فقط درصدد شهوترانی و ارضای تمایلات نفسانی خود هستند.
دخترانی که عروسک خیمهشببازی افرادی میشوند در نقاب آدمهایی که تزویر میکنند. دخترانی که با صد هزار جلوه برون میآیند تا با صد هزار دیده تماشا شوند و چه نگاههای ناپاکی که با هر نگاه تیرهای زهرآلود گناه بر پیکرشان فرود میآید.
در این میان دختران نوجوان و جوانی که پوشش نامناسب و خوبی ندارند نظرات مختلف و البته قابلتأملی برای این رفتارهای خود ذکر میکنند. باید اندیشید در ایجاد چنین فضای فکری و فرهنگی جامعه چه کسانی بیش از همه مسئولاند، چیزی که به نظر میرسد قرائتهای مختلف از دین نیز در این میان یکی از علتهای آن به شمار میرود.
در مرکز خرید تربیت دختران جوانی که مشغول تماشای ویترین مغازهها هستند مرا بهسوی خود میخواند در ابتدا من نیز با آنها مشغول تماشای ویترین مغازهها میشوم و سپس سر صحبت در مورد گرانی قیمت کیف و کفشهای چیده شده در ویترین سرآغاز صحبتهایمان بود و بعد حرفها در مورد وضعیت فرهنگی و پوشش ادامه میدهیم.
فهیمه یکی از این دختران در مورد نوع پوشش خود میگوید: پوشش من از نظر خودم هیچ اشکال و ایرادی ندارد الآن در جامعه همه اینگونه لباس میپوشند و موهای خود را بیرون میگذارند.
او معتقد است خانمهایی که چادری هستند چون کارمند دولت هستند مجبورند حجاب داشته باشند ولی بقیه خانمها دوست ندارند چیزی بهعنوان روسری یا شال به سرخود بیاندازند.
دوست فهیمه نیز در تائید حرفهای او میگوید: من حتی چند خانم کارمند را میشناسم که بعد از پایان ساعات کاری و در مواقع تعطیلی با پوشش و حجاب نامناسب وارد جامعه میشوند و گاهی وقتها این افراد شناخته نمیشوند.
سمیرا یکی دیگر از دخترانی است که علت پوشش نامناسب خود را خواسته شوهرش دانسته و میگوید: من قبل از ازدواج حجاب مناسبی داشتم و در بیرون از خانه آرایش نمیکردم اما بعد از ازدواج شوهرم اسرار دارد که همیشه آرایشکرده و روسری و شال خود را کمی عقبتر ببرم و بهاصطلاح با مد روز و باکلاس باشم.
وقتی میپرسم باکلاس بودن یعنی بیحجاب بودن؟ برای لحظهای به فکر فرو میرود و میگوید: من خودم هیچ مشکلی باحجاب ندارم اما همسرم اینگونه میخواهد…!
**
اما فاطمه رضایی کارشناس مذهبی نیز در همین زمینه و در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه آیات قرآنی متعددی در بحث رعایت کردن حجاب در قران کریم ذکرشده است میگوید: باوجودی که مسئله پوشش یک موضوع شرعی است که آیات و روایات بسیاری در جهت رعایت حفظ حجب از سوی ائمه دینی تأکید و تصریحشده است اما دشمنان قسمخورده ما وقتی در جبهه جنگ نظامی و اقتصادی به نتیجهای نرسیدند راهکار دیگری برای رسیدن به اهداف شوم خود طرحریزی کردند.
وی ادامه میدهد: نمیتوان کتمان کرد که تا حدودی نیز موفق شدهاند چراکه بهغیراز زنان و دختران درسته کلانشهرها نیز مشاهده میشود که برخی از مردان نیز دیگر مثل سابق نسب به حجاب و طرز پوشش همسران، دختران و خواهران خود حساسیت ندارند.
رضایی اظهار داشت: متأسفانه برخی از مردان همسران خود را ترغیب به پوشیدن لباسهای تنگ و بدننما کرده و آنها را برای آرایشهای غیرمعمول تشویق میکنند. به همین جهت است که مصرف لوازمآرایشی در ایران بسیار بیشتر از سایر نقاط دنیاست.
*
دختر جوان دیگری که تمایلی برای ذکر نامش ندارد اضافه میکند: امروزه نباید حجاب و پوشش را در رفتارهای زنان دنبال کرد بلکه بخش عمدهای ازاینگونه رفتارها مربوط به خواستههای مردانی است که در اثر تماشای برنامههای ماهوارهای دوست دارند همسرانشان نیز مانند آنها لباس پوشیده، موهای خود را مثل آنها رنگ و مش کرده و آرایش کنند و به نظر من باید اول به مردان این موضوع را تشریح کنند.
با دختر نوجوانی همکلام میشوم که استدلال جالبی برای رعایت نکردن حجاب خود دارد. روسری او وسط سرش قرار دارد و موهایش بیرون است در جواب سؤالم میگوید: یکبار از خالهام پرسیدم و او گفت «تا جایی که در وضو مسح میکشیم میتوان موها را بیرون گذاشت و هیچ اشکالی ندارد!
از تعجب نمیدانم چه بگویم، چه بدعتها و قرائتهای مختلفی در دین صورت میگیرد.
در مسیری که قدم میزنم با مادر و دختری مواجه میشوم که مادر حجاب کامل چادر به سر دارد اما دختر جوان حجاب و پوشش مناسبی ندارد. از مادر سؤال میکنم، مادر که ظاهراً دیگر جوابگوی دخترش نیست میگوید: ما مادرها دیگر فرزندانمان را تربیت و بزرگ نمیکنیم بلکه رسانهها و فضای مجازی آنها را تربیت میکنند.
وی اضافه کرد: من خودم از وضع پوشش دخترم راضی نیستم ولی هر کاری میکنم و حرفی میزنم قبول نمیکند و در جوابم میگوید «وقتی انواع لباسها و مانتوها در بازار وجود دارد من چرا نباید بخرم، اگر دولت میخواهد ما این مانتوها را نپوشیم چرا این مدل مانتوها را وارد کشور میکند و چرا اجازه تولید و دوخت میدهد».
این مادر اضافه میکند: بنابراین دخترم از هر مدل مانتوی جدید و لوازمآرایشی که در بازار میآید استقبال میکند.
دختر جوان که ظاهراً از صحبتهای من و مادرش دلخوشی ندارد و ظاهراً از اینکه من مزاحم آنها شدهام ابروهایش در هم فرورفته است یک جمله میگوید: خانم وضعیت زن و بچههای برخی مسئولان خیلی بدتر از ماست، ما حداقل این شال و روسری را داریم ولی آنها بیحجاب کامل هستند. شما برو شمال تهران را سر بزن آیا کسی را میتوانی آنجا پیدا کنی که روسری داشته باشد.
**اما خانم رضایی این کارشناس مذهبی با بیان اینکه زنگ خطر برای جامعه ایرانی به صدا درآمده است خاطرنشان میکند: قبل از پیروزی انقلاب برخی از روشنفکران غربزده میگفتند باید از فرق سر تا نوک پا فرنگی شویم اما در حال حاضر با این فضای فکری و فرهنگی به وجود آمده در کشور مشاهده میشود که نیازی به روشنفکران غربزده نیست چراکه رسانهها بهگونهای جوانان را پرورش دادهاند که آنها خودشان در این راستا حرکت میکنند.
وی ادامه میدهد: دشمنان درصدد هستند در بعد فرهنگی و مهمتر از همه در بخش حفظ حجاب و پوشش نگاه و حساسیت زنان، دختران و مردان را به این موضوع کمرنگ کنند.
*
در ادامه این تحقیق یا گزارش میدانی خود با سه دختر جوان دانشجو که حجاب چادر دارند همراه میشوم و با یکی از این دختران به نام سمیه همکلام میشوم و او در پاسخ به دلیل داشتن حجاب میگوید: در کشور ما در بحث چادر و پوشش تعریف مناسبی وجود ندارد، خیلی از افراد فکر میکنند چادر و حجاب بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مطرحشده است آنها فکر میکنند قبل از انقلاب زنان در ایران کاملاً بدون پوشش بوده و هیچ حجابی نداشتند درحالیکه قبل از انقلاب نیز زنان حجاب مخصوص خود را داشتند و در کنار آن برخی زنان نیز روسری به سر نمیکردند.
یکی دیگر از دختران دانشجو با توجه به وضعیت حجاب در دانشگاهها میگوید: متأسفانه در دانشگاهها وضعیت حجاب هرروز نسبت به دیروز بدتر میشود و زمانی که با برخی دانشجویان سر این موضوع بحث میشود آنها فکر میکنند حجاب یک موضوع است که برخی از خودشان درآوردهاند.
سومین نفر از این دختران دانشجو نیز اضافه میکند: به نظر من در مورد وضعیت حجاب در جامعه مردان بیشتر از زنان از پدیده بدحجابی، بیحجابی و پوششهای بدننما و نامناسب استقبال میکنند. حتی میتوان گفت امروزه بهگونهای شده است که شانس ازدواج دختران مد روز و بیحجاب بیشتر شده است چراکه پسران نگاه دیگری به دختران باحجاب و پوشیده دارند و حتی برخی از آنان فکر میکنند دختران باحجاب دختران افسرده و بهدور از مناسبات اجتماعی بوده و در حالت کلی نمیتوانند شوهران خود را راضی نگهدارند.
وی افزود: بهعنوانمثال چندی پیش من خواستگاری داشتم که خیلی راحت به من گفت «چون تو یک دختر چادری هستی هیچ احساسی نمیتوانی نسبت به همسرت داشته باشی و او را راضی کنی».
این بانوی محجبه اظهار داشت: بنابراین به نظرم اکنون مردان و پسران فکر میکنند دخترانی که بهقولمعروف مد روز میگردند و هرروز مثل عروسک خیمهشببازی با آرایشهای متنوع و لباسهای نامناسب عرضاندام میکنند گزینه مناسبی برای ازدواج و تشکیل خانواده هستند و دختران پوشیده و محجبه شرایط لازم را برای تشکیل یک زندگی خوب و موفق ندارند. برای همین استقبال مردان از چنین دخترانی است که آنها هرروز بدتر از دیروز در جامعه ظاهر میشوند و چهبسا که پوشش و حجاب نامناسب اینگونه افراد زندگیهای زیادی را بر باد میدهد.
مریم، خانمی است که دریکی از بیمارستانهای دولتی مشغول به کار است. وقتی بحث حجاب و پوشش را با وی در میان میگذارم بلافاصله میگوید: من پیشازاین یک خانم چادری بودم و همیشه در رأس دیدگاههای همکاران قرار داشتم. هر کاری که میکردم میگفتند تو یک خانم چادری هستی و نباید این کار را انجام بدهی. در اثر رفتارهای همکاران چادرم را برداشتم.
وی اضافه کرد: آنها عقیده دارند «افراد چادری یک فرد معصوم هستند و نباید هیچ خطایی از آنان سر بزند».
طی روزهایی که مشغول نوشتن این گزارش بودم با دختر جوانی آشنا شدم که هنگام خواندن نماز بخشی از گردن، موهای او بیرون بود و حتی با ناخنهای لاکزده نماز میخواند وقتی پرسیدم چطور میشود با ناخن لاکدار و موهایی که بیرون است نماز خواند میگوید: چه اشکالی دارد، من چند وقت است که با همین ناخنهای لاکزده نماز میخوانم و چون در یک جلسه مذهبی از یک خانمجلسهای پرسیدم او نیز تائید کرد که نماز خواندن با این شرایط اشکال و ایرادی ندارد.
این خانم جوان عقیده داشت: در بحث حجاب نیز باید دل انسان صاف باشد اگر دل آدمها صاف و پاک باشد، نیازی به حجاب و روبند و غیره نیست! و البته باید به مردان نیز بگویند که نگاهشان را درست کنند!
*اما چرا باوجودی که آموزههای دینی و شرعی ما تأکیدات فراوانی در بحث حجاب و پوششدارند، نهادها و مسئولان فرهنگی در این حوزه وارد نمیشوند و به نظر میآید آن را موضوعی شخصی میدانند که هرکسی هر آنگونه که دلش خواست نوع حجابش را تعیین کند.
به نظر میآید هرکسی بهنوبه خود در بحث ولنگاری فرهنگی بیحجابی در کشور ما مسئول است. خیلی از نوجوانان که حجاب مناسبی ندارند چون محدوده حجاب را نمیدانند و هر آنچه را که یاد میگیرند از دوستان خود میآموزند و صدالبته دوستان آنها نیز بهاندازه خود آنان اطلاعات دارند.
بنابراین مسئولان و مربیان فرهنگی و پرورشی در آموزشو پرورش، روحانیت جامعه، مسئولان فرهنگی، نیروی انتظامی، خانوادهها و مخصوصاً رسانهها باید در ترویج پوشش و حجاب مناسب در جامعه اقدام کنند.
سیده محبوبه موسوی، جامعهشناس فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار فارس در خصوص رفتارشناسی زنان و دخترانی که حجاب و پوشش مناسبی ندارند معتقد است: معمولاً اینگونه رفتارها منشا و ریشه در تبرج و خودآرایی زنان دارد و از سویی دیگر برخی از زنان تمایل به دیده شدن و پسندیده شدن دارند بنابراین به نظر میرسد زنان و دخترانی که حجاب و پوشش مناسبی ندارند بهنوعی درصدد هستند خود را در جامعه نشان دهند.
وی افزود: کاهش اعتماد به نفس نیز بر اینگونه رفتارها دامن میزند. آرایش کردن و خود را متمایز از دیگران نشان دادن نوعی قوت قلب و حس برتری در زنان به وجود میآورد.
این جامعهشناس فرهنگی در ادامه با اشاره به تبعات پوشش نامناسب زنان و دختران و رعایت نکردن حریم و عفت در جامعه تصریح کرد: تضعیف و فروپاشی بنیان خانواده، افزایش آسیبهای اجتماعی، کاهش اعتماد خانوادهها به دختران و زنان، افزایش تجاوزهای جنسی، بیبندوباریهای اجتماعی و بهتبع آن افزایش طلاق و اعتیاد و ناهنجاریهای اجتماعی در جامعه از عواقب جبران نشدنی رعایت نکردن حریم عفت و پوشش در جامعه توسط زنان و دختران است.
**
بی تردید یکی از مهم ترین دغدغههای اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامى، بسط و گسترش فرهنگ ناب محمدی(ص) در جامعه بوده و هست. مساله حجاب نیز به عنوان یکی از ارکان اصلی حفظ عفت عمومی در جامعه، همواره مورد بحث و نظر کارشناسان مختلف بوده، تا آنجا که با گذشت ۳۶ سال از پیروزی انقلاب بیبدیل اسلامی در ایران، هنوز یکی از مباحث زنده و جریاندار و حل نشده محسوب میشود.
موضوع حجاب و بدحجابی هر ازگاهی و به مناسبتی موضوع روز میشود و بحثهای داغی به همراه میآورد که با گذشت زمان دوباره فراموش میشود. تابستان و فصل گرما همواره بازار بحث بدحجابی را داغتر میکند. آنچه در این سالها تقریباً برای همه روشن شده این نکته است که کارهای مقطعی همیشه با شکست مواجه میشود. و برخوردهایی که در این سالها با مسئله حجاب صورت گرفته اغلب تدابیر و تصمیمهایی مقطعی بودهاند. و این ابتدای ماجرای تمامناشدنی حجاب در ایران است.
برای ترویج فرهنگ عفاف و رفع معضل بدحجابى، فرهنگسازی بیشترین طرفدار را دارد؛ بنابراین باید کار فرهنگی کرد که صد البته پیش قراولان این حرکت، دستگاههای فرهنگیاند و سایر نهادهای اجتماعی هم در این مورد باید کمک کنند؛ از خانواده گرفته تا صدا و سیما.
برنامه ریزى، تلاش و صبر راهگشا است و هماهنگی بین دستگاههای فرهنگى، یک اصل انکارناپذیر. در این میان وظیفه چند نهاد و دستگاه از بقیه سنگین تر است اما به نظر میرسد مهمترین نهاد در میان همه اینها، «نهاد مردم» است.
در واقع ما باید مراقب باشیم و به خود و یکدیگر تذکر دهیم. به این ترتیب اولین جایی که باید حجاب نهادینه شود، خانواده است؛ به شرطی که دلیل پوشیده بودن را برای نونهال و نوجوان مان توضیح دهیم آن هم به زبان روز و با منطق قوى.
نگارنده معصومه درخشان
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- استاندار: درصدد ارتقای شاخص امنیت سرمایهگذاری در آذربایجان شرقی هستیم
- سفیر ژاپن در تهران: خبرهای خوبی از دریاچه ارومیه داریم
- مراقب کلاهبرداران در سایتهای آگهیمحور با تبلیغات جذاب باشید
- سال فرهنگی ایران و ترکیه باهنر بانوان ایرانی زینت داده میشود
- بید مشکلات بر تار و پود فرش ایرانی
- صنایع دستی بانوان ایرانی در استانبول به نمایش درمی آید
- استاندار: از دولت برای فعال کردن دیپلماسی اقتصادی در استان اختیارات ویژه گرفته ام
- بهره برداری از فاز اول اینترنت خانگی بر بستر فیبرنوری تا یک ماه آینده
- ذخیره گندمکافی برای مصرف یکسال خبازیهای داریم
- فرماندار جدید تبریز: با همه گروهها تعامل و همکاری خواهم داشت
- استاندار : هرم جمعیتی آذربایجان شرقی نیازمند آسیب شناسی است
- فعالیت ۸۴ کارگاه مرمتی ابنیه های تاریخی در آذربایجان شرقی
- شعر ملمع
- شکاف میان دستگاه های اجرایی، صنعت و مراکز علمی در آذربایجان شرقی عمیق است
- عاملان ۴۶ فقره سرقت خودرو در آذربایجان شرقی دستگیر شدند
- “ام اس” ناتوانی جسمانی نیست
- نقش و جایگاه مهم دانشآموزان در پیشرفت و توسعه کشور
- برگزاری گلریزان بابا باغی در ۱۷ آبان ماه/ تکمیل ۳۳ پروژه مسیر گشایی در سال آینده
- جلسات ستاد احیای دریاچه ارومیه هفتگی در سطح معاون اول رییس جمهور پیگیری می شود
- تراکتور ظرفیت بالایی برای هویتسازی و گردشگری ورزشی دارد
- سی و ششمین دوره جشنواره تئاتر استانی در آذربایجان شرقی
- جوانانی که در صف وام ازدواج پیر میشوند!
- قوْی گئتسین شعر طنز حمید آرش آزاد
- افزایش ۱۹ درصدی صادرات محصولات کشاورزی از آذربایجان شرقی
- فروش ۷۰ میلیارد ریالی نمایشگاه صنایع دستی تبریز
- استاندار: احیای دریاچه ارومیه نیازمند مشارکت مردم در تصمیم گیریها است
- تراکتورسازی مدال افتخار حوزه صادرات کشور را از رئیس جمهور دریافت کرد
- تقویت دیپلماسی اقتصادی، کلید توسعه صادرات غیرنفتی
- ظرفیتهای نهفته در صنایعدستی آذربایجانشرقی