«تیمورلو» یکی از شهرهای آذربایجان شرقی است که به قطب سیر ایران معروف است؛ به گونه ای که محصولات دیگر شهرها نیز در بازار تیمورلو به فروش میرسد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ تیمورلو یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در شهرستان آذرشهر واقع شدهاست. در شهریور ماه ۱۳۹۰ با تصویب هیئت دولت، روستای تیمورلو به شهر تبدیل و به عنوان شهر تیمورلو شناخته شد. این شهر از گذشتههای دور بهدلیل خاک حاصلخیز و آب کافی یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی و دامی استان بود.
هم اکنون این شهر به قطب سیر آذربایجان و ایران تبدیل شده و سالانه قسمت زیادی از محصولات کشاورزی تولیدی این شهر به خارج از کشور صادر میشود.
محصول عمده کشاورزی در تیمورلو سیر است و به جهت موقعیتی که این شهر دارد، یکی از بزرگترین بازارهای خرید و فروش سیر شمال غرب کشور در این منطقه قرار گرفته و بسیاری از کشاورزان و خریداران محصولات کشاورزی و به خصوص سیر برای خرید و فروش به بازار تیمورلو میآیند.
سیر محصولی آبی و در صورت کمبود بارندگی آبیاری میشود ولی در مقایسه با سایر محصولات سبزی و صیفی محصول کم آب بوده که با توجه به محدودیت منابع آبی در تیمورلو که درحاشیه دریاچه ارومیه قرار دارد، توسعه کشت این محصول مورد توجه قرار گرفته است.
سیرعلاوه برمصرف خوراکی به صورت تازه، سیر ترشی یا چاشنی در صنایع غذایی جهت تولید فرآورده های غذایی نقش مهمی دارد و همچنین استفاده فراوانی به عنوان یک گیاه دارویی موثر در بیماریهایی همچون فشارخون و بیماریهای قلبی و کاهش کلسترول خون، خواص ضد انگلی و ضد میکروبی و درمان دستگاه گوارش دارد.
متاسفانه علاوه بر خام فروشی که یکی از اصلیترین مشکلات کشاورزی کشور است و بدون شک اقتصاد کشاورزان اسیر «خام فروشی» محصولات است باید به ورود سیرهای چینی که خیلی بی کیفیت هستند و بازار سیر ایران را تهدید میکنند، اشاره کرد. سیرهای چینی هم اکنون بخش بزرگی از بازار ایران را تسخیر کردهاند و باعث نوسان قیمت سیر باکیفیت ایرانی و درنتیجه متضرر شدن کشاورزان میشوند.
حجم مبادلات سیر در بازار تیمورلو روزانه در حدود۹۰۰تن است
رئیس شورای اسلامی شهر تیمورلو در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ظرفیتها و پتانسیلهای کشاورزی منطقه و شهر تیمورلو میگوید: بازار سیر تیمورلو محل خرید و فروش سیر تولیدی منطقه از جمله تیمورلو، گوگان، دستجرد و قراغیل است.
علیرضا بشیری همچنین میافزاید: کشاورزانی که در شهرستانهای مختلف از جمله عجب شیر، میاندوآب و شاهین دژ به کشت سیر مشغول هستند سیرهای خود را جهت فروش به دو صورت علفی و دست چین شده به بازار تیمورلو میآورند.
وی با بیان اینکه حجم مبادلات سیر در بازار تیمورلو روزانه در حدود ۹۰۰تن است، ادامه میدهد: سیرها توسط کسانی که به تجارت این محصول اشتغال دارند از کشاورزان خریداری و به شهرهای شمالی جهت فرآوری و ترشی سازی ارسال میشود.
رئیس شورای شهر تیمورلو سپس درخصوص صادرات سیر تیمورلو به کشورهای دیگر میگوید: روزانه ۱۰۰تن از این محصول به آستارا ارسال و پس از فرآوری به کشور روسیه صادر میشود.
بشیری ادامه میدهد: حجم مبادلات سیر در این بازار روزانه در حدود۹۰۰ تن است و در کنار آن نیز گل سیر به قیمت بالایی خریداری شده و جهت ساخت ترشی به شهرهای شمالی فرستاده میشود.
خام فروشی زحمت کشاورزان به قیمت از بین رفتن اشتغال و درآمد خالص
وی سپس به خام فروشی محصول سیر کشاورزان اشاره میکند و میگوید: به دلیل نبودن امکان فرآوری مستقیم در این منطقه و نبود صنایع تبدیلی که میتواند اشتغال بسیاری را در منطقه باعث شود، سیر به صورت خام و اولیه از منطقه خارج میشود.
بشیری با تاکید بر اینکه خام فروشی زحمت کشاورزان به قیمت از بین رفتن اشتغال و درآمد است، ادامه میدهد: هرچند برخی کارگاههای سنتی و کوچک سعی در بهینه سازی و بسته بندی این محصول دارند ولی پاسخگوی این حجم مبادلات نیستند.
وی سپس با اشاره به مشکلات کشاورزان تیمورلویی میافزاید: در سالهای اخیر کمبود منابع آبی باعث شده است که بسیاری از کشاورزان تیمورلویی به شهرهای آذربایجان غربی جهت کشت سیر مهاجرت کنند که این بی آبی تاثیر زیادی در مهاجرت از منطقه داشته است ولی با این وجود محصول تولیدی توسط این قشر نیز در بازار تیمورلو عرضه میشود.
رئیس شورای شهر تیمورلو سپس ادامه میدهد: سیر در مقایسه با سایر محصولات به آبیاری کمی نیاز دارد، پس به علت کم آبی منطقه و اینکه در فصلی که آبهای روان جاری است میتوان از این فرصت برای صرفه جویی در مصرف آب استفاده کرد.
بشیری در خاتمه همچنین میگوید: از کسانی که تمایل دارند بازار سیر تیمورلو و حجم مبادلات محصولات کشاورزی در آن را از نزدیک ببینند، دعوت میشود که از ساعت چهار بعدازظهر هر روز از بازار عمده سیر فروشی تیمورلو واقع در ورودی شهر تیمورلو بازدید کنند.
تولید ۲۰۰۰ تن سیر از اراضی تیمورلو در سال
رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از تولید ۲۰۰۰ تن سیر از اراضی تیمورلو در سال خبر میدهد و میگوید: حدود ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شهر تیمورلو زیرکشت سیر است و از هر هکتار نزدیک ۱۰ تن سیر برداشت میشود.
یوسف صادق میران با بیان اینکه تیمورلو ظرفیتهای بالایی در زمینه تولید محصولات کشاورزی و به خصوص سیر دارد، ادامه میدهد: امسال هر کیلوگرم سیر به همراه علف ۳هزار تومان و به صورت دست چین ۶هزار تومان به فروش میرسد.
وی سپس با تاکید بر اینکه محصول سیر تیمورلو به کشور روسیه صادر میشود، میافزاید: امسال قیمت محصول سیر مناسب بود و به جهت بارندگیهای خوب شاهد افزایش تولید سیر در تیمورلو و منطقه آذرشهر و گوگان بودیم.
ضرورت بازاریابی و ایجاد صنایع تبدیلی در شهر تیمورلو
رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان به ضرورت بازاریابی و ایجاد صنایع تبدیلی در شهر تیمورلو تاکید میکند و میافزاید: جلوگیری از خام فروشی نیاز اصلی کشاورزان است چراکه دراین صورت ارزش افزوده سیر از دست میرود.
صادق میران با اشاره به اینکه باید این ظرفیتها را به سرمایه گذاران بخش خصوصی معرفی کنیم، میگوید: باید صنایع تبدیلی محصول سیر در تیمورلو ایجاد شود و با بازاریابی و معرفی کیفیت محصول درجهت افزایش قیمت و ارزش افزوده برای کشاورزان تلاش کنیم.
وی با بیان اینکه جذب سرمایه گذار و توسعه صنعت بسته بندی جزو اهداف ما است، میگوید: امسال بیش از ۶۰۰ نفر در تیمورلو بهره بردار سیر داشتیم که درکل تعداد بهره برداران سیر تیمورلو ۲۵۰۰ نفر است.
رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان در خصوص ضرورتهای تثبیت قیمت سیر نیز میگوید: باید اتحادیهها و تشکلهای صنفی و کشاورزی وارد کار شوند ولی متاسفانه آنها ورود نمیکنند و ما هرسال شاهد نوسان قیمت محصولات کشاورزی به خصوص سیر هستیم.
متاسفانه شاهد هستیم که دسترنج کشاورزان زحمت کش تیمورلو به جهت خام فروشی ازبین میرود و سود کلان محصول را دلالان و واسطهها به جیب میزنند که نیاز است با ایجاد صنایع تبدیلی و همچنین معرفی ظرفیتهای سیر تیمورلو برای سرمایه گذاران زمینه حضور بیشتر بخش خصوصی و ایجاد صنایع تبدیلی و کارخانههای پودر سیر و دیگر محصولات را در شهر تیمورلو به عنوان قطب سیر ایران فراهم کنیم.
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- تراکتورسازی، مصداق بارز خواستن، توانستن است
- استاندار جدید این هفته انتخاب می شود
- شهریار پیشروی شعرای برجسته دنیاست
- شهریارسیز… شعر حمید آرش آزاد به مناسبت سالروز درگذشت استاد شهریار
- افزایش ۲ برابری پرونده های کلاهبرداری در آذربایجان شرقی
- امسال چانهزنی بر سر جبران عقبماندگی دستمزد کارگری ادامه مییابد
- سفر به عراق در راستای افزایش ارتباطات اقتصادی و امنیتی است
- ۱۲۰ عنوان برنامه به مناسبت روز ملی شعر و ادب فارسی در آذربایجان شرقی اجرا میشود
- ۶۰ هزار دانش آموز کلاس اولی آذربایجان شرقی در انتظار بازگشایی مدارس
- تاخیر آورده اولیه متقاضیان علت کندی طرح های نهضت ملی مسکن آذربایجان شرقی
- گسترش فیبر نوری ۵۰۰ کیلومتری تا درب منزل شهروندان تبریزی
- با اجازه استاد شهریار قوْی منده گلیم! شعر طنز حمید آرش آزاد
- جبارعلی ذاکری مدیرعامل راهآهن شد
- تکمیل ظرفیت اقامتگاه های آذربایجانشرقی
- امام جمعه تبریز: چشم امید کشور به مدارس و دانشگاهها است
- با ابتکارکارخانه تراکتورسازی صورت گرفت؛
- احیای دریاچه ارومیه، نماد حکمرانی و توسعه سازگار با اقلیم
- ورود بیش از ۲.۶ میلیون گردشگر به آذربایجان شرقی
- بزرگراه خواجه-ورزقان ۸۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد
- نشست ویژه انتخاب استاندار آذربایجان شرقی هفته آینده برگزار میشود
- امام جمعه تبریز: کاری نکنید صبر مردم لبریز شود
- نصب روزشمار بزرگترین مجموعه تئاتر و سینما در مرکز شهر/ زنگ نمایش «حیدر بابایه سلام» به صدا درآمد
- دیبده «حافظ»ده رد اولار!
- پابهرکاب شدن دختر دهه هفتادی با کامیونتهای تولید تراکتورسازی
- رئیس جمهور انتخاب استاندار آذربایجانشرقی را در اولویت قرار دهد
- تبلیغات حلقه گمشده صنعت گردشگری آذربایجان شرقی
- نظام تعلیم و تربیت عامل موفقیت جوامع به شمار می رود
- زائرسرای شهید آیت الله آل هاشم در اختیار اقشار کمبضاعت جامعه
- آذربایجان شرقی بلاتکلیف است / انتخاب استاندار در اولویت باشد
- قطعیهای برق در تبریز موجب گلایهمندی مردم شده است