فعالیت احزاب شناسنامه دار، یکی از ابزار دولت ها برای توسعه سیاسی و تحقق مردمسالاری است و برای آن که فعالیت های سیاسی در چارچوب معینی قرار گیرد، لازم است این فعالیت ها در قالب احزاب ساماندهی شود.
[گذر مردمسالاری از کوی احزاب]
به گزارش ایرنا، افرادی که به دنبال تاثیرگذاری در ساختار سیاسز و تصمیم سازی بوده و از نظر اهداف سیاسی همسو هستند، در قالب احزاب سیاسی دور هم جمع می شوند تا از این طریق بتوانند خواسته های مشروع و قانونی خود را از طریق تشکیل دولت برآورده سازند.
نظام های موجود جهان را از نظر احزاب می توان به دو دسته حزبی و غیرحزبی تقسیم کرد.
در نظام غیرحزبی، هیچ حزب رسمی وجود ندارد و حتی محدودیت هایی نیز برای افرادی که تلاش می کنند تا حزبی را راه اندازی کنند ایجاد می شود و در این نوع از نظام ها، افراد به تنهایی می توانند در انتخابات شرکت کرده و به رقابت با دیگران بپردازند.
نظام های حزبی نیز که خود انواع مختلفی دارد و به نظام های تک حزبی، دو حزبی و چند حزبی تقسیم می شود، از مرسوم ترین نظام های حکومتی در جهان هستند.
در نظام تک حزبی همانند چین و کره شمالی هرچند افراد می توانند نامزد انتخاباتی شوند اما هیچگاه شانس در اختیار گرفتن قدرت و حکومت را ندارند و این افراد مطرح حزب حاکم هستند که همواره یکی از گزینه های رهبری هستند.
در نظام های دو حزبی نیز قدرت بین دو حزب اصلی رد و بدل می شود و در عمل امکان فعالیت و حضور برای دیگر احزاب نیست و بیشتر احزاب کوچک در احزاب بزرگ ادغام می شوند.
اما در نظام های چند حزبی که از مرسوم ترین نظام های حزبی در جهان امروز است، تمامی احزاب این امکان را دارند تا با بهره گیری از افراد موثر و ارائه برنامه های مدون، به تنهایی و یا ائتلاف با احزاب دیگر حکومت را تشکیل دهند.
در نظام جمهوری اسلامی ایران که در چارچوب نظام های حزبی و چند حزبی می گنجد، احزاب برای حضور در انتخابات و معرفی نامزدهای خود مانعی ندارند و هر چند انتخاب در ایران قائم به فرد می باشد اما در واقع این حزب است که با حمایت های خود از فرد، به برتری در کارزار انتخابی دست می یابند.
فعالیت احزاب در ایران همواره در فضایی آرام و بی تنش بوده و اغلب پس از انتخابات، تمامی کدورت ها و مخالفت ها کنار زده می شود.
استاندار آذربایجان شرقی در این باره می گوید: امروز گروه های سیاسی اصلاح گرا و اصولگرا بدون تنش و برادرانه در کنار هم فعالیت می کنند.
اسماعیل جبارزاده، تحمل مخالف را یکی از تجارب ۱۶ سال نمایندگی اش در مجلس شورای عنوان کرد و افزود: این روحیه و اعتقاد باعث شده که اکنون در استان فضای سیاسی آرامش حاکم شود.
وی ادامه می دهد: تنش ها و در گیری های غیرضروری که در سال های قبل وجود داشته در دولت تدبیر و امید به سمتی هدایت شده که همه همدیگر را تحمل کنند.
جبارزاده می گوید: اینکه مخالف من فکر کند و بیاندیشید یک حسن است و باید از نبود صاحبان فکر ناراحت شد، به همین دلیل سعی کردیم در آذربایجان شرقی این روحیه را که نتیجه آن تعامل و تحمل همدیگر است، ارتقا دهیم.
وی اظهار می کند: وقتی همدیگر را تحمل کنیم فضای سیاسی استان آرام می شود و نتیجه آن توسعه آذربایجان شرقی است.
استاندار آذربایجان شرقی می افزاید: نباید اجازه دهیم انرژی ها صرف اختلافات و جدال های غیرضروری و صرف مسایل بیهوده شود و با اینکه در طول سه سال گذشته از دولت گذشته انتقاد کردم، اما افراد را مخاطب قرار نداده ام زیرا معتقدم باید نقاط ضعف و قوت دولت گذشته گفته شود و مردم بدانند کجا بودند و به کجا رسیده اند.
جبارزاده اظهار می کند: فعالیت های گروه های سیاسی که در دولت قبل قطع شده بود امروز و با آمدن دولت تدبیر و امید، دوباره از سرگرفته شده و این به معنی امکان بروز و حضور احزاب در استان است.
به گزارش ایرنا، از جمله دستاوردهای دولت تدبیر و امید در حوزه سیاسی، اجازه فعالیت دوباره به احزاب شناسنامه دار است و امروز احزاب سیاسی در سراسر ایران و آذربایجان شرقی این امکان را دارند که نقطه نظرات خود را مطرح و اهداف سیاسی خود را تبیین و دنبال کنند.
** فعالیت ۱۷ حزب شناسنامه دار در آذربایجان شرقی
معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی در این باره می گوید: یکی از دستاوردهای دولت تدبیر وامید حضور و فعالیت احزاب و گروه های سیاسی مختلف در جامعه است.
سعید شبستری به ایرنا می گوید: سعی کرده ایم با ایجاد فضای همدلی و تعامل در استان زمینه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی را ایجاد کنیم و این موفقیت بزرگی در عرصه سیاسی است.
وی با بیان اینکه ۱۷ حزب و تشکل سیاسی ثبت شده در استان وجود دارد، اظهار می کند: آرامش سیاسی در استان ایجاد شده و احزاب با تحمل همدیگر فعالیت می کنند و فضای ایجاد شده به طور یقین، رونق و توسعه سیاسی استان را در پی خواهد داشت.
**بدون فعالیت احزبا، مردمسالاری ناقص است
فرماندار شهرستان تبریز نیز با بیان اینکه فعالیت احزاب ضامن مردمسالاری است، گفت: اگر احزاب سیاسی در کشور به طور واقعی وجود نداشته باشد، دمکراسی ناقص می شود.
رحیم شهرتی معتقد است مهمترین راه چاره برای تشکیل احزاب سیاسی قوی شروع تمرین از دانشگاه هاست تا به صورت احزاب فراگیر در جامعه فعال شوند.
وی می گوید: از زمانی که بحث فعالیت تشکل های سیاسی در ایران مطرح شد، دچار افراط و تفریط شده ایم، اما با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید بر فعالیت احزاب و تشکل ها در چارچوب قانون تاکید و حمایت می شود.
شهرتی فر اظهار می کند: فعالیت سیاسی باید به دانشگاه ها برگردد و تشکل های سیاسی بتوانند به ایفای نقش پرداخته و فعالانه با برنامه و هدف گذاری صحیح به نتیجه برسند.
فرماندار تبریز می گوید: مطابق اجازه ای که قانون اساسی به ما داده، از فعالیت ها و برنامه های احزاب مختلف سیاسی در تبریز حمایت می کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل توسعه نیافتگی برخی از کشورها، نبود احزاب فعال در آن کشور است، اظهار می کند: تشکیل احزاب در جریان انقلاب مشروطه حرکت خوبی بود که باید در مقطع زمانی فعلی نیز ادامه یابد.
وی با تاکید بر اینکه باید فعالیت احزاب سازمان یافته و ضابطه مند باشد، می افزاید: باید از هرگونه فعالیت های ضابطه مند و سازمان یافته احزاب در کشور حمایت کرد.
شهرتی فر همچنین با بیان اینکه زمان وقفه در فعالیت های احزاب و تشکل های کشور به پایان رسیده است، ادامه می دهد: احزاب باید در چارچوب قانون به فعالیت های مدنی خود ادامه دهند.
به گزارش ایرنا، یکی از اهداف دولت تدبیر و امید برای اینکه بتواند توسعه سیاسی را بیش از پیش توسعه و رواج دهد، گسترش احزاب شناسنامه دار است و در این راستا باید افرادی که می خواهند فعالیت سیاسی انجام دهند در قالب احزاب ساماندهی شوند.
از این منظر احزاب اگر به طور قانونی تشکیل و از راه های قانونی به دنبال اهداف خود باشند نتیجه آن هم به نفع کشور خواهد بود و هم مردم به راحتی به خواسته های مشروع خود دست می یابند.
فعالیت و وجود حزب به عنوان پل ارتباطی مردم و دولت، موجب می شود افرادی که می خواهند در عرصه انتخابات رقابت کنند، بر اساس چارچوب حزب، برنامه ها و شعارهای خود را ارائه دهند و نسبت به آنها نیز پاسخگو باشند و مردم نیز از بلاتکلیفی در انتخاب افراد رهایی یابند.
گزارش از: عیسی عطاپور
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- دعوت استاندار آذربایجان شرقی از بانوان برای فعالیت های اجتماعی و شرکت در انتخابات شوراها
- درهای دانشگاه باید به روی جامعه باز باشد
- فروشنده کالای قاچاق در تبریز سه میلیارد و ۷۵۹ میلیون ریال جریمه شد
- گرهگشایی از تولید و تجارت اولویت اول است
- زمین پنج هزار و ۲۴۵ واحد نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی تامین شد
- مودیان مالیاتی آذربایجان شرقی برای برخورداری از بخشودگی جرایم تا ۲۴ آذر فرصت دارند
- استاندار آذربایجان شرقی: تغییرات مدیریتی همسو با اراده مردم است
- باید به ازای هر متر مکعب مصرف آب ۲.۶ کیلوگرم محصول کشاورزی تولید شود
- آذربایجان شرقی ۲۱۰ خانه قدیمی ثبت ملی دارد
- سرنوشت «هپکو» برای تراکتورسازی تکرار میشود؟
- نمایشگاههای صنایع دستی نقش پررنگی در رویدادهای فرهنگی دارند
- زمان برگزاری نمایشگاه هنرهای تجسمی بانوان ایرانی در ترکیه مشخص شد
- مطالبه گری دانشجو امر مبارکی است
- امام جمعه تبریز: رژیم صهیونیستی مجبور به پذیرش آتش بس شد
- حفاظت از یکهزار و ۲۰۰ محوطه تاریخی دغدغه میراث فرهنگی آذربایجان شرقی است
- پیشثبتنام ۳۳۲ نفر در انتخابات میاندورهای مجلس
- از کجا آوردهای؟! شعر طنز حمید آرش آزاد
- تولیدات دانشبنیان به جامعه معرفی شود
- بخشنامه واردات تراکتورهای دست دوم، تیغ زیر گلوی تولید ملی
- جمع آوری قاطعانه متکدیان از سطح شهر
- پزشکیان: در حل مشکل بنزین، معیشت مردم باید مد نظر باشد
- گردشگری سلامت؛ بیماری روی تخت جراحی توسعه
- فاصلهی بسیارِ حداقل دستمزد کارگران در ایران با دستمزد معیشتی
- کمک ۶۹۰ میلیون ینی ژاپن برای احیای دریاچه ارومیه
- پیشثبتنام ۱۲۵ نفر در انتخابات میاندورهای مجلس تا پایان روز چهارم در حوزه تبریز
- اختصاص ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای برنامههای ورزشی در سال ۱۴۰۳
- استاندار آذربایجان شرقی: مدیران ظرفیتهای قانون بودجه را شناسایی کنند
- آذربایجان شرقی درصدد ارتقای جایگاه خود در جذب گردشگران سلامت
- نگاه حمایتی تراکتورسازی به عنوان کشنده ظرفیتهای دانش بنیان کشور قابل تقدیر است
- همکاری تراکتورسازی با بیش از ۸۰ مرکز دانشگاهی و دانش بنیان کشور