فعالیت احزاب شناسنامه دار، یکی از ابزار دولت ها برای توسعه سیاسی و تحقق مردمسالاری است و برای آن که فعالیت های سیاسی در چارچوب معینی قرار گیرد، لازم است این فعالیت ها در قالب احزاب ساماندهی شود.
به گزارش ایرنا، افرادی که به دنبال تاثیرگذاری در ساختار سیاسز و تصمیم سازی بوده و از نظر اهداف سیاسی همسو هستند، در قالب احزاب سیاسی دور هم جمع می شوند تا از این طریق بتوانند خواسته های مشروع و قانونی خود را از طریق تشکیل دولت برآورده سازند.
نظام های موجود جهان را از نظر احزاب می توان به دو دسته حزبی و غیرحزبی تقسیم کرد.
در نظام غیرحزبی، هیچ حزب رسمی وجود ندارد و حتی محدودیت هایی نیز برای افرادی که تلاش می کنند تا حزبی را راه اندازی کنند ایجاد می شود و در این نوع از نظام ها، افراد به تنهایی می توانند در انتخابات شرکت کرده و به رقابت با دیگران بپردازند.
نظام های حزبی نیز که خود انواع مختلفی دارد و به نظام های تک حزبی، دو حزبی و چند حزبی تقسیم می شود، از مرسوم ترین نظام های حکومتی در جهان هستند.
در نظام تک حزبی همانند چین و کره شمالی هرچند افراد می توانند نامزد انتخاباتی شوند اما هیچگاه شانس در اختیار گرفتن قدرت و حکومت را ندارند و این افراد مطرح حزب حاکم هستند که همواره یکی از گزینه های رهبری هستند.
در نظام های دو حزبی نیز قدرت بین دو حزب اصلی رد و بدل می شود و در عمل امکان فعالیت و حضور برای دیگر احزاب نیست و بیشتر احزاب کوچک در احزاب بزرگ ادغام می شوند.
اما در نظام های چند حزبی که از مرسوم ترین نظام های حزبی در جهان امروز است، تمامی احزاب این امکان را دارند تا با بهره گیری از افراد موثر و ارائه برنامه های مدون، به تنهایی و یا ائتلاف با احزاب دیگر حکومت را تشکیل دهند.
در نظام جمهوری اسلامی ایران که در چارچوب نظام های حزبی و چند حزبی می گنجد، احزاب برای حضور در انتخابات و معرفی نامزدهای خود مانعی ندارند و هر چند انتخاب در ایران قائم به فرد می باشد اما در واقع این حزب است که با حمایت های خود از فرد، به برتری در کارزار انتخابی دست می یابند.
فعالیت احزاب در ایران همواره در فضایی آرام و بی تنش بوده و اغلب پس از انتخابات، تمامی کدورت ها و مخالفت ها کنار زده می شود.
استاندار آذربایجان شرقی در این باره می گوید: امروز گروه های سیاسی اصلاح گرا و اصولگرا بدون تنش و برادرانه در کنار هم فعالیت می کنند.
اسماعیل جبارزاده، تحمل مخالف را یکی از تجارب ۱۶ سال نمایندگی اش در مجلس شورای عنوان کرد و افزود: این روحیه و اعتقاد باعث شده که اکنون در استان فضای سیاسی آرامش حاکم شود.
وی ادامه می دهد: تنش ها و در گیری های غیرضروری که در سال های قبل وجود داشته در دولت تدبیر و امید به سمتی هدایت شده که همه همدیگر را تحمل کنند.
جبارزاده می گوید: اینکه مخالف من فکر کند و بیاندیشید یک حسن است و باید از نبود صاحبان فکر ناراحت شد، به همین دلیل سعی کردیم در آذربایجان شرقی این روحیه را که نتیجه آن تعامل و تحمل همدیگر است، ارتقا دهیم.
وی اظهار می کند: وقتی همدیگر را تحمل کنیم فضای سیاسی استان آرام می شود و نتیجه آن توسعه آذربایجان شرقی است.
استاندار آذربایجان شرقی می افزاید: نباید اجازه دهیم انرژی ها صرف اختلافات و جدال های غیرضروری و صرف مسایل بیهوده شود و با اینکه در طول سه سال گذشته از دولت گذشته انتقاد کردم، اما افراد را مخاطب قرار نداده ام زیرا معتقدم باید نقاط ضعف و قوت دولت گذشته گفته شود و مردم بدانند کجا بودند و به کجا رسیده اند.
جبارزاده اظهار می کند: فعالیت های گروه های سیاسی که در دولت قبل قطع شده بود امروز و با آمدن دولت تدبیر و امید، دوباره از سرگرفته شده و این به معنی امکان بروز و حضور احزاب در استان است.
به گزارش ایرنا، از جمله دستاوردهای دولت تدبیر و امید در حوزه سیاسی، اجازه فعالیت دوباره به احزاب شناسنامه دار است و امروز احزاب سیاسی در سراسر ایران و آذربایجان شرقی این امکان را دارند که نقطه نظرات خود را مطرح و اهداف سیاسی خود را تبیین و دنبال کنند.
** فعالیت ۱۷ حزب شناسنامه دار در آذربایجان شرقی
معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی در این باره می گوید: یکی از دستاوردهای دولت تدبیر وامید حضور و فعالیت احزاب و گروه های سیاسی مختلف در جامعه است.
سعید شبستری به ایرنا می گوید: سعی کرده ایم با ایجاد فضای همدلی و تعامل در استان زمینه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی را ایجاد کنیم و این موفقیت بزرگی در عرصه سیاسی است.
وی با بیان اینکه ۱۷ حزب و تشکل سیاسی ثبت شده در استان وجود دارد، اظهار می کند: آرامش سیاسی در استان ایجاد شده و احزاب با تحمل همدیگر فعالیت می کنند و فضای ایجاد شده به طور یقین، رونق و توسعه سیاسی استان را در پی خواهد داشت.
**بدون فعالیت احزبا، مردمسالاری ناقص است
فرماندار شهرستان تبریز نیز با بیان اینکه فعالیت احزاب ضامن مردمسالاری است، گفت: اگر احزاب سیاسی در کشور به طور واقعی وجود نداشته باشد، دمکراسی ناقص می شود.
رحیم شهرتی معتقد است مهمترین راه چاره برای تشکیل احزاب سیاسی قوی شروع تمرین از دانشگاه هاست تا به صورت احزاب فراگیر در جامعه فعال شوند.
وی می گوید: از زمانی که بحث فعالیت تشکل های سیاسی در ایران مطرح شد، دچار افراط و تفریط شده ایم، اما با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید بر فعالیت احزاب و تشکل ها در چارچوب قانون تاکید و حمایت می شود.
شهرتی فر اظهار می کند: فعالیت سیاسی باید به دانشگاه ها برگردد و تشکل های سیاسی بتوانند به ایفای نقش پرداخته و فعالانه با برنامه و هدف گذاری صحیح به نتیجه برسند.
فرماندار تبریز می گوید: مطابق اجازه ای که قانون اساسی به ما داده، از فعالیت ها و برنامه های احزاب مختلف سیاسی در تبریز حمایت می کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل توسعه نیافتگی برخی از کشورها، نبود احزاب فعال در آن کشور است، اظهار می کند: تشکیل احزاب در جریان انقلاب مشروطه حرکت خوبی بود که باید در مقطع زمانی فعلی نیز ادامه یابد.
وی با تاکید بر اینکه باید فعالیت احزاب سازمان یافته و ضابطه مند باشد، می افزاید: باید از هرگونه فعالیت های ضابطه مند و سازمان یافته احزاب در کشور حمایت کرد.
شهرتی فر همچنین با بیان اینکه زمان وقفه در فعالیت های احزاب و تشکل های کشور به پایان رسیده است، ادامه می دهد: احزاب باید در چارچوب قانون به فعالیت های مدنی خود ادامه دهند.
به گزارش ایرنا، یکی از اهداف دولت تدبیر و امید برای اینکه بتواند توسعه سیاسی را بیش از پیش توسعه و رواج دهد، گسترش احزاب شناسنامه دار است و در این راستا باید افرادی که می خواهند فعالیت سیاسی انجام دهند در قالب احزاب ساماندهی شوند.
از این منظر احزاب اگر به طور قانونی تشکیل و از راه های قانونی به دنبال اهداف خود باشند نتیجه آن هم به نفع کشور خواهد بود و هم مردم به راحتی به خواسته های مشروع خود دست می یابند.
فعالیت و وجود حزب به عنوان پل ارتباطی مردم و دولت، موجب می شود افرادی که می خواهند در عرصه انتخابات رقابت کنند، بر اساس چارچوب حزب، برنامه ها و شعارهای خود را ارائه دهند و نسبت به آنها نیز پاسخگو باشند و مردم نیز از بلاتکلیفی در انتخاب افراد رهایی یابند.
گزارش از: عیسی عطاپور

ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- امام جمعه تبریز: شرطی کردن مذاکرات خیانت به ملت و کشور است
- طرح هادی روستای تاریخی کندوان تصویب و ابلاغ شد
- استاندار آذربایجان شرقی: درصدد بومی سازی سیاست های دولت در شهرستان ها هستیم
- اتصال راهآهن خاوران به تبریز با تخصیص بودجه نمایندگان شتاب میگیرد
- سرمایهگذاری ۴۶۰ هزار میلیارد ریالی در حوزه گردشگری آذربایجانشرقی
- فروردین بدون آلودگی هوا در آذربایجانشرقی
- نوسازی واحدهای تولیدی پیش نیاز افزایش بهره وری
- همکاری بیش از یکهزار قطعهساز داخلی با تراکتورسازی ایران
- هشت هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی در آذربایجان شرقی مقاوم سازی شدند
- از تابلوهای روزشمار تا شهر بیدار؛ روایت تحول تبریز در ۳ سال مدیریت جهادی
- معاون استاندار آذربایجانشرقی: مردمی بودن با شعار محقق نمیشود
- سرشاخههای یک شرکت هرمی در آذربایجانشرقی دستگیر شدند
- تهیه ۸۵ بسته سرمایهگذاری حوزه گردشگری و صنایع دستی آذربایجانشرقی
- امضای سند برای اجرای ۱۴۱ همت طرح صنعتی در آذربایجانشرقی
- استفاده حداکثری از ظرفیتهای قانونی داریم/کارها را بدون هیاهو دنبال میکنیم
- سرمایه گذاری زیربنای توسعه پایدار است
- معاون وزیر: بخش کشاورزی باید به سمت سودآوری و بهره وری حرکت کند
- تلاشمان این بوده تا مردم از ثمرات پروژه های عمرانی بهرهمند شوند
- مشارکت ۶۰۰ میلیارد ریالی منطقه آزاد ارس در تکمیل آزادراه مرند- جلفا
- تشکیل شورای سیاستگذاری برای جشنواره سراسری شعر طنز استاد کریمی
- افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی با توسعه کشت گلخانه ای
- باز باران…! شعری طنز حمید آرش آزاد
- ریل گذاری برای تامین مسکن اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه
- پزشکیان: از ظرفیت نخبگان و دانشگاهیان در تدوین برنامههای توسعه استفاده شود
- رتبه بیست و هشتم آذربایجان شرقی از نظر وقوع جرم
- ایران همواره محل وحدت ادیان و اقوام مختلف بوده است
- تهرانیها و کرمانیها بیشترین مسافران نوروزی آذربایجانشرقی
- هزار واحد مسکن ملی شهر جدید سهند در آستانه بهرهبرداری
- ۴۰۰ هزار تن محصولات گلخانهای در آذربایجانشرقی تولید میشود
- فروش ۹۲ میلیارد ریال صنایع دستی در بازارچه های نوروزی آذربایجان شرقی