این روزها آمار مذمومترین حلال خدا در جامعه هر روز بیشتر میشود و طلاق به آفتی تبدیل شده است که بیصدا پایههای آرامش خانوادهها را میخورد و آنها را در مسیر سقوط قرار میدهد. اما چرا قبح طلاق در جامعه از میان رفته است؟!
به گزارش خبرگزاری فارس از سراب، در فرهنگ اسلامی و ایرانی اولویت و تقدم خانواده یک اصل است و روایات و احادیث فراوانی از بزرگان در این زمینه به یادگار مانده که نشان از اهمیت وافر خانواده در جامعه و رستگاری و فلاح آن دارد.
در روایتی از حضرت سجاد(ع) نقل شده که فرمودند؛ «اینکه وارد بازار شوم و پولی داشته باشم و برای خانودهام گوشتی بخرم که بدان نیاز دارند، نزد من از آزادسازی بردهای محبوبتر است».
خانواده در حقیقت نخستین کانون رشد و آرامش بشری است(سوره روم آیه ۲۱ به این موضوع اشاره دارد).
رسول خدا خدمت به خانواده را کفاره گناهان کبیره، موجب فرونشاندن خشم الهی و موجب فزونی حسنات و درجات عنوان فرموده و نزدیکترین فرد به خود را در قیامت، نیکوترین از جهت اخلاق و سودمندترین افراد نسبت به خانواده برشمرده است.
در این میان ازدواج به عنوان نقطه آغازین شکلگیری یک خانواده از اهمیت بهسزایی برخودار بوده و ضمن توصیه اکید به اصل ازدواج همواره در کلام بزرگان بر رعایت آداب و آموزه های این امر مهم نیز تأکید شده است.
ارزش وجودی همسر به حدی است که از آن به عنوان عامل آرامش در خانه یادشده و دو رکعت نماز فرد همسردار برتر و اولیتر از عبادت شبانه فرد بیهمسر ذکر شده است.
خدای سبحان بانوان را لباس مردان و مردان را لباس بانوان معرفی کرده است، لباسی که مانع از آسیب و پوشاننده عیوب و حافظ از گرما و سرما و زینت بخش و مایه آرامش انسان محسوب میشود.
با گذر جامعه از سنت به سمت مدرنیته، کانون خانواده نیز دستخوش تغییر و تحول شد و سنت حسنه ازدواج از حالت سنتی دگرگون و تحت تأثیر انقلاب صنعتی و عصر انفجار اطلاعات قرار گرفت.
در حالی که در کلام پدران و مادران دیروزی سفارش اول به زوجه این بود که با لباس سفید عروسی رفتید باید با لباس سفید آخرت (کفن) از خانه خارج شوید. دیگر کمتر خانوادهای را میتوان یافت که چنین توصیه ای داشته باشند.
در حالی که صحبت از جدایی و طلاق نفرت انگیز و هولناک بود، امروزه رفته رفته قبح و زشتی طلاق در حال از بین رفتن است.
ازدواجها که بر اساس اصول اخلاقی و اسلامی پایهریزی میشد امروزه با سختگیریهای والدین به عنوان یک خان و گذرگاه صعب العبور درآمده است.
* افزایش ۲۲ درصدی طلاق در سراب
فرماندار سراب گفت: ازدواج یک نیاز فطری بوده و گنجاندن آن در ردیف پدیدههای اجتماعی یک اشتباه فاحش است.
داود گرشاسبی فرماندار سراب میگوید: زمانی به خطا رفتیم که ازدواج را یک پدیده اجتماعی دانستیم در حالی که ازدواج یک نیاز فطری و مبتنی بر فطرت و سرشت انسانهاست.
وی با فاحش خواندن این طرز تصور ،خروجی این فکر و دیدگاه را مادیات دانست و خاطرنشان کرد: متأسفانه اکنون برخیها ازدواج را یک معامله و بده و بستان مادی فرض میکنند و این نوع باور و نگاه ازدواج را به یک خان صعبالعبور تبدیل کرده است.
رئیس ستاد ساماندهی جوانان سراب با اشاره به رشد نگرانکننده طلاق در جامعه و شهرستان کوچکی چون سراب یادآور شد: طبق آمار رسمی میزان طلاق در سال ۹۴ در سراب یک رشد ۲۲ درصدی را نشان میدهد که باید زنگهای خطر را به صدا در آورد.
گرشاسبی تربیت را حلقه مفقوده خانوادههای امروزی عنوان کرد.
* تربیت تحصیلی جای تربیت اصلی و فراگیر را گرفته است
محمدرضا مطلبی رئیس آموزش و پرورش سراب با بیان اینکه با افزایش تحصیلات عالیه میزان توقعات نیز بالا میرود، گفت: به جرأت میتوان گفت که تحصیلات دانشگاهی به درستی هدایت نمیشود و همین موضوع موجب آسیب وارد شدن به کانون خانوادهها میشود.
وی افزود: امسال ۶۰ درصد دانشآموزان سرابی تحت فشار والدین به سمت رشتههای نظری رفتند و فردا روز با سیل عظیم بیکاری مواجه خواهیم شد در حالی که سهم رشتههای مهارتافزا و فنی فقط ۴۰ درصد است.
مطلبی اذعان کرد که خانوادهها اکنون تربیت فرزندان خود را فقط در تربیت تحصیلی خلاصه کردند و هزینههای کمرشکنی را صرف موسسات مختلف آموزشی میکنند در حالی که از تربیت اجتماعی، فرهنگی و آموزش مهارتهای زندگی به فرزندان خود مغفول ماندهاند.
* درصد طلاق در بین خانواده امداد و ایثارگران نزدیک صفر است
بایرامعلی اصلانی مدیر کمیته امداد امام خمینی سراب گفت: امسال ۵۲ مورد ازدواج در بین مددجویان این نهاد ثبت شده و جهیزیه مناسبی برای انها در نظر گرفته شده که توزیع خواهد شد.
وی افزود: قناعت و پایین بودن سطح توقع در خانوادههای مددجویان مشهود است و خوشبختانه موردی از طلاق نداشتیم.
مهرداد حیدرزاده مسؤول بنیاد شهید و ایثارگران گفت: طلاق در بین خانوادههای ایثارگران مفهومی نداشته و میزان طلاق در بین خانواده بزرگ ایثارگران در سراب نزدیک صفر میباشد.
وی پایبندی به مسائل شرعی و اخلاقی را عامل کمرنگ شدن طلاق عنوان کرد.
* سیاست تشویقی شهرداری سراب
ملوس شیدایی عضو شورای شهر سراب گفت: شهرداری سراب امسال به زوجهایی که قصد احداث ساختمان دارند پروانه ساختمانی رایگان خواهد داد.
به هر حال انتظار میرود تا نهادهای تأثیرگذار فرهنگی عوامل موثر بر ازدواجهای پایدار را شناسایی و به جامعه عرضه کنند.
امروز جامعه ما بیشتر به الگوهایی عملی از موفقیت در ازدواجها نیاز دارد و ۱۲۰ کانال ماهوارههای هجمه سنگینی بر کانون خانواده وارد میکنند و شیوع پدیده زشت ازدواج سفید و افزایش طلاق از نتایج این هجمههای خانمانسوز است.
* حراج جدایی
مسائل زیادی در کاهش قبح طلاق نقش دارد، اما در این بین میتوان به نقش پررنگ فضای مجازی و تبلیغاتی که از سوی برخی افراد ناآگاه منتشر میشود، اشاره کرد؛ برای نمونه کم نیست تبلیغاتی با مضمون طلاق آسان یا تضمینی، به همین دلیل باید نسبت به عواقب این تبلیغات هشدار داد، زیرا به نوعی کانون خانواده را نشانه رفته است.
در بررسی آسیبهایی که اینگونه تبلیغات بهدنبال دارد میتوان به کاهش ارزش ازدواج یا کمرنگ شدن قبح طلاق در جامعه اشاره کرد، زیرا گسترش آسیبهای اجتماعی در جامعه نشانهای بوده، از سطحینگری به امر ازدواج که در دین، فرهنگ و اعتقادات ما بارها به توجه به آن سفارش شده است.
گسترش چنین باورهای نامناسبی که با ارزشهای جامعه ما نیز در تضاد است پیامدی جز افزایش طلاق ندارد، چراکه با کاهش قبح طلاق افراد با کوچکترین سوءتفاهم یا اختلاف نظری از طلاق بهعنوان راهحل یاد میکنند این مساله زمانی قابللمس است که آن را با آمار طلاقی که به آن اشاره شد مقایسه کنید.
برای مقابله با چنین باورهایی که فرهنگ و ارزشهای ما را نشانه رفته باید تمامی دستگاههای مسؤول وارد عمل شوند یعنی نهادهایی مانند وزارت ارشاد یا نیروی انتظامی، زیرا پلیس فتا میتواند با چنین متخلفانی در فضای مجازی برخورد کند، البته در این بین کانون وکلا نیز تأثیرگذار است به همین خاطر نیروی انتظامی با همکاری کانون وکلا میتواند سازوکاری ایجاد کنند که دیگر شاهد انتشار چنین تبلیغاتی نباشیم.
این در حالی است که نهادهای فرهنگی نیز باید با تولید محتوای مناسب در فضای مجازی جوانان و خانوادهها را هر چه بیشتر با ارزشهای جامعه آشنا و برای ترویج آنها تلاش کنند.
البته برخی قوانین و تصمیمگیریها نیز به گسترش طلاقهای توافقی دامن میزند، برای نمونه وقتی گفته میشود اگر پدر خانم مطلقهای فوت کرد، میتواند مستمری دریافت کند یا برای فرزندان طلاق امتیازهایی در نظر گرفته میشود ناخواسته افکار برخی به سمت جدایی سوق داده میشود.
…………………………………….
گزارش از جواد عباسزاده
……………………………………
ايميل: news@.ir | شماره پيامک:000 |
- استاندار آذربایجان شرقی: مدیران ظرفیتهای قانون بودجه را شناسایی کنند
- آذربایجان شرقی درصدد ارتقای جایگاه خود در جذب گردشگران سلامت
- نگاه حمایتی تراکتورسازی به عنوان کشنده ظرفیتهای دانش بنیان کشور قابل تقدیر است
- همکاری تراکتورسازی با بیش از ۸۰ مرکز دانشگاهی و دانش بنیان کشور
- گزارش پیام آذربایجان از نشست علمی «خشونتهای پنهان علیه زنان»
- آغاز پیش ثبتنام داوطلبان نمایندگی میان دورهای مجلس شورای اسلامی در تبریز و حومه
- دستگیری کلاهبردار حرفه ای رسیدساز جعلی در تبریز
- امام جمعه تبریز: اگر امتی استقامت و مقاومت کند، پیروز میشود
- باور کنید…!——– شعر طنز حمید آرش آزاد
- انجام اولین عمل الکتروفیزیولوژی قلب در بیمارستان کودکان «مردانیآذر»
- آزادراه تبریز_صوفیان به زودی افتتاح می شود
- رفع تداخل اراضی اولویت اصلی وزارت جهاد کشاورزی است
- مادر شهید عادل سرآمدی: پسرم را جبهه نمی بردند خودم رضایت دادم
- صادرات ۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه تراکتور از تبریز
- خشونت پنهان، دشمن خاموش زنان
- صنعت صلحآمیز هستهای ایران با فشار و باجخواهی متوقف نمیشود
- بازار در دست سودجویان؛ شایعات در غیاب نظارت
- سال آینده استعدادهای ورزشی تبریز درسطح ملی معرفی می شوند / کسب رتبه اول کشوری ورزش همگانی طی دو سال متوالی
- برنامه ریزی برای برگزاری رویدادهای گردشگری در آذربایجان شرقی
- عارف: یک روز تاخیر در مسأله نجات دریاچه ارومیه ظلم آشکار است
- استاندار: برای توسعه آذربایجان شرقی از ظرفیت همه سازمانهای مردم نهاد استفاده میشود
- فرونشست زمین در آذربایجانشرقی جدی گرفته شود
- حواشی زیستمحیطی مس سونگون زیر ذرهبین
- انتخابات میاندورهای مجلس فقط در تبریز برگزار میشود
- فروش صنایع دستی «چین» در روستای کندوان؛ درخواست برای گازکشی روستا
- نماینده مجلس: دادگاه لاهه در سمت درست تاریخ ایستاد
- قهرمانان ورزشی سفیران فرهنگی جامعه هستند
- قطع ارتباط در آذربایجانشرقی تهدیدی بر ایمنی و اقتصاد
- ۳۹.۵ درصد جرایم فضای مجازی مربوط به کلاهبرداری اینترنتی است
- تکمیل یکهزار و ۵۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در شهر سهند تا دهه فجر